Misterul unei localităţi în care pare că timpul se opreşte...

De Sonia Simionov.
Publicat: 05.01.2021, 13:39.
Actualizat: 05.01.2021, 13:49

De mult nu mai este "o ştire" faptul că Valea Prahovei e veşnic aglomerată sau că autostrăzile de la noi sunt numai pe hărtie, dar nu poţi să nu te minunezi, de fiecare dată, de localitatea Buşteni.

Sonia Simionov

Sonia Simionov

Un loc în care, oricât de liber sau aglomerat ar fi, pare că totul încetineşte sau se opreşte. În special, traficul auto. Această zonă crepusculară a României, aceasă gaură de vierme prin care intri... dar nu ştii niciodată când ieşi, cât păr alb ai dobândit pe parcurs sau ce şi cât au trăit alţii în timpul în care tu ai traversat cei 3 kilometri de ciudăţenie... în zeci de minute sau chiar ore.

Am trecut în Noul An în ţară, la munte, în apropiere de Bran. Aşa că, din motive lesne de înţeles, cum ar fi că nu am elicopter şi nici nu am descoperit cum funcţionează teleportarea... am mers cu maşina. Pe data de 30 decembrie, într-o zi de miercuri, am plecat spre destinaţie, din Bucureşti. La ora 15.30. 212 kilometri mai departe era deja ora 20.00. Cu 10 poliţişti, trei-patru pasarele pietonale supraterane şi fără pic de zăpadă pe carosabil, ne-a luat 64 de minute să traversăm Buşteniul. Am considerat că e normal, deşi nu e normal!, să fie aglomerat pe 30 decembrie pe o şosea cu o capacitate de câteva mii de maşini unde se înghesuiesc, mai ales de sărbători, de zeci de ori mai multe, în fiecare zi. Astfel că am rezistat, eroic, până am trecut.

Aglomeraţie Valea Prahovei

Testul suprem l-am făcut, însă, pe data de 4 ianuarie. Într-o zi de luni, zi în care nu ai cum să te mai aştepţi să fie aglomerat pentru că oamenii sunt deja la ei acasă şi cei mai mulţi au început serviciul... Unde mai pui că vezi la ştiri un puhoi de maşini pe Valea Prahovei şi sâmbătă şi duminică. Am plecat spre Bucureşti la ora 11.00. Am mers excelent... la început. Vine o curbă, văd plăcuţa unde scrie "Buşteni" şi se simte acut nevoia de a frânare. Brusc. În faţă? Coadă! Sute de maşini, la rând, aliniate ca furnicile, doar că pe loc. Am fost atentă. În raza mea de acţiune "ochiometrică", de pe scaunul din dreapta al maşinii, am constatat aşa: nimeni nu traversa neregulamentar, nu era niciun accident, nu am văzut nicio maşină parcată cât să încurce... totuşi, a fost nevoie de 20-25 de minute să ieşim din Buşteni. Ştiţi curba aia de la ieşire din Buşteni spre Bucureşti? Eh... imediat după ea nu mai era nicio maşină....

Aglomeraţie Valea Prahovei

Aştept comentarii în cazul în care există cineva care să elucideze acest mister....

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.