Antena Meniu Search
x

Alegeri 2024 - România are de luat decizii importante. Ce votăm anul viitor şi care sunt posibilii candidaţi

2024 se anunţă un an crucial pentru viitorul României în condiţiile în care ar urma să avem în acelaşi an, pentru prima dată în istorie, atât alegeri parlamentare şi europarlamentare, cât şi alegeri locale, dar şi alegeri prezidenţiale.

de Redactia Observator

la 02.02.2023, 12:32

Românii votează în 2024 la alegerile prezidenţiale, alegerile parlamentare, alegerile locale şi alegerile europarlamentare
Românii votează în 2024 la alegerile prezidenţiale, alegerile parlamentare, alegerile locale şi alegerile europarlamentare - Profimedia
  • Românii votează, în 2024, la alegerile prezidenţiale, alegerile parlamentare, alegerile locale şi alegerile europarlamentare.

Deocamdată se ştie clar doar faptul că alegerile europarlamentare ar urma să aibă loc în luna mai a anului viitor. Politicieni de top ar urma să se bată pentru a reprezenta România la Parlamentul European, dar şi pentru indemnizaţii deosebite şi facilităţi asemănătoare.

Spunem asta pentru că un europarlamentar câştigă aproape 10.000 de euro pe lună, salariu brut, aceştia rămânând în mână cu circa 7.500 de euro lunar. Pe lângă salariu bun, europarlamentarii mai beneficiază şi de alte facilităţi precum indemnizaţie tranzitorie, care se acordă după încheierea mandatului, dar şi pensie specială.

Ce înseamnă comasarea alegerilor

Pentru a reduce numărul de momente în care românii sunt aşteptaţi la vot, autorităţile din ţara noastră iau în calcul posibilitatea de a comasa alegerile locale cu alegerile parlamentare. Asta ar însemna să mergem o singură dată la vot pentru a vota atât primarul localităţii în care avem domiciliul, cât şi partidul pe care ni-l dorim să ne reprezinte în Parlament.

Pe acelaşi subiect

Specialiştii susţin că această idee, a comasării alegerilor, ar avantaja partidele mari, precum Partidul Social Democrat şi Partidul Naţional Liberal, care au cei mai mulţi primari, iar campania electorală pentru alegerile locale ar ajuta cele două partide şi în perspectiva alegerilor parlamentare.

Pe de altă parte, există semne de întrebare în legătură cu constituţionalitatea unei astfel de măsuri.

Posibilii candidaţi la presedinţia României în 2024

În mod normal, alegerile prezidenţiale din 2024 ar urma să aibă loc spre sfârşitul anului respectiv, adică în luna noiembrie sau chiar în luna decembrie a anului viitor. După ce a câştigat alegerile prezidenţiale din 2014 şi din 2019, Klaus Iohannis, actualul preşedinte al României, nu mai are dreptul să candideze şi la alegerile prezidenţiale din 2024. 

În aceste condiţii, calculele sunt extrem de alambicate pentru alegerile prezidenţiale din 2024. Specialiştii susţin că este foarte posibil ca, după 20 de ani, să avem un preşedinte care să fie susţinut de Partidul Social Democrat. Acest lucru nu s-a mai întâmplat de când Ion Iliescu şi-a încheiat ultimul mandat ca preşedinte al României.

Totuşi, la prima vedere, Partidul Social Democrat nu pare că şi-a găsit, încă, alesul pentru alegerile prezidenţiale, existând informaţii conform cărora PSD ar urma să susţină, de fapt, o eventuală candidatură a lui Mircea Geoană, actual secretar general-adjunct al NATO.

Pe de altă parte, nici reprezentanţii Partidului Naţional Liberal nu par că şi-au găsit, încă, alesul potrivit pentru alegerile prezidenţiale, toţi ochii fiind aţintiţi, momentan, către prestaţia avută de actualul premier, Nicolae Ciucă.

Alte nume vehiculate pentru alegerile prezidenţiale 2024 sunt cele ale unor politicieni precum Dan Motreanu, Marcel Ciolacu, Gabriela Firea, Cătălin Drulă, Dacian Cioloş sau George Simion. Singurul candidat asumat deja pentru alegerile prezidenţiale 2024 este Ludovic Orban, liderul Forţei Dreptei.

Cine ar putea candida la Primăria Generală a Capitalei în 2024

Un moment extrem de important în desfăşurarea anului 2024 îl reprezintă alegerile locale. Se anunţă bătălii dure pentru cele mai importante primării din întreaga ţară, însă cele mai multe priviri ar urma să fie aţintite către alegerile pentru Primăria Bucureşti.

Nicuşor Dan, actualul primar al Capitalei, este văzut drept favorit pentru a obţine un al doilea mandat, însă lupta nu poate fi considerată dinainte câştigată în condiţiile în care Gabriela Firea, fost primar al Capitalei, are speranţe mari pentru a redeveni primar. În plus, există posibilitatea să apară şi câteva surprize, fiind vehiculate pentru alegeri numele unor posibili candidaţi precum Cătălin Drulă, preşedintele Uniunii Salvaţi România, sau Ciprian Ciucu, actualul primar al Sectorului 6.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri politice » Alegeri 2024 - România are de luat decizii importante. Ce votăm anul viitor şi care sunt posibilii candidaţi