Alegeri parlamentare 2020. Mai puține semnături necesare pentru depunerea candidaturii- proiect
Un proiect de lege care prevede proceduri simplificate pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020 va fi adoptat, miercuri, în procedură de urgență în Parlament.
- Proiectul de lege va fi adoptat în procedură de urgență
- Se aduc modificări și în privința votului prin corespondență
Proiectul de lege aduce modificări Legii nr 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților.
De exemplu, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale care depun la Biroul Electoral Central o listă de susținători cuprinzând cel puțin 0,5% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral la nivel național, pot depune liste de candidați în toate circumscripțiile electorale.
Iar condiția pentru participarea la alegeri într-o circumscripție este de 0,5% din numărul total al alegătorilor din acea circumscripție, dar nu mai puțin de 1.000 de alegători, pentru partide, și nu mai puțin de 500 alegători, pentru independenți.
De asemenea se dorește modificarea articolului care reglementează prelungirea programului de vot.
- (2) Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot, în condițiile prezentei legi.
- (3) Preşedintele biroului electoral al secției de votare verifică la ora 21.00 dacă în afara sediului secției de votare se află alegători care așteaptă să își exercite dreptul de vot şi dispune măsurile necesare pentru a asigura accesul ordonat al acestora în localul de vot, în serii corespunzătoare numărului cabinelor.
- (4) Alegătorii aflați în situațiile prevăzute de alin. (2) și (3) pot vota până cel mult la ora 23.59.
În proiectul de lege sunt prevăzute modificări aduse și legii nr. 288/2015 privind votul prin corespondență.
„Termenul de înregistrare ca alegător prin corespondență începe la data de 1 aprilie a anului în care au loc alegerile și expiră cu 45 de zile înainte de data votării.”
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰