Antena Meniu Search
x
LIVE

Video Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru noile măsuri fiscale. Ciolacu: "Astăzi, se termină cu șmecheria!" | DOCUMENT

Asumare cu scandal. Guvernul îşi asumă acum răspunderea în parlament pentru noile taxe în mijlocul protestelor USR şi AUR. Mai mulţi parlamentari din opoziţie au început să strige şi să agite pancarte când s-a urcat la tribună premierul Marcel Ciolacu. Îi reproşează că noul pachet fiscal este exagerat şi va face economiei mai mult rău decât bine. 

De Adrian Popovici la 26.09.2023, 22:29
Vezi și

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, în plenul reunit al Parlamentului în care Guvernul îşi asumă răspunderea pe proiectul privind măsurile fiscale "de astăzi, s-a terminat cu dubla măsură! S-a terminat cu privilegiile la stat! S-a terminat cu excepţiile peste excepţii din mediul privat! Şi mai ales – s-a terminat cu banii făcuţi uşor din evaziune fiscală!".

"Vin astăzi în faţa dumneavoastră pentru a angaja răspunderea Guvernului pe care îl conduc pe un pachet de măsuri care să reducă risipa bugetară şi să pună punct modului în care cei puternici şi cu foarte mulţi bani se credeau de neatins! Vă spun cu toată responsabilitatea - de astăzi, s-a terminat cu dubla măsură! S-a terminat cu privilegiile la stat! S-a terminat cu excepţiile peste excepţii din mediul privat! Şi mai ales – s-a terminat cu banii făcuţi uşor din evaziune fiscală! La fel ca toţi românii, şi eu m-am săturat de ipocrizie! M-am săturat să aud că dacă nu ai privilegii, dacă nu eşti şef la stat, atunci nu mai poţi munci. Sau că, dacă nu ai ajutoare de stat, subvenţii ori facilităţi fiscale atunci dai faliment sau ai voie să încalci legea!", a afirmat Marcel Ciolacu, în plenul reunit al Parlamentului de marţi, în care Executivul îşi asumă răspunderea pe proiectul privind măsurile fiscale.

"Nu, dragi români! Astăzi, se va încheia o etapă din istoria României! Astăzi, se termină cu şmecheria! Astăzi, Guvernul pe care îl conduc îşi asumă răspunderea tocmai pentru că România nu-şi mai poate permite să se bazeze doar pe munca celor cinstiţi, a celor care îşi plătesc corect taxele şi impozitele la stat. Iar, pe ceilalţi să nu-i deranjeze nimeni! România nu-şi poate permite ca doar cei cu salarii mici să plătească corect taxele, iar cei cu venituri mari să le tot optimizeze! De astăzi toată lumea va plăti în funcţie de cât câştigă! Nu poţi fi milionar, dar să plăteşti taxele la echivalentul salariului minim pe economie! Nu poţi obţine profituri excesive, dar în ţara în care le-ai obţinut să nu plăteşti nimic! La fel cum, nu se poate ca simpla prezenţă la serviciu să-ţi dea dreptul automat la sporuri de zeci de mii de lei. Fără nicio performanţă! Şi, din acest motiv, tot astăzi Guvernul pe care îl conduc îşi asumă şi răspunderea pe măsurile de reducere a risipei bugetare. Pentru că nu este corect ca statul român să se lăfăie, cu cheltuieli care cresc de la an la an, rezultatul fiind doar un act administrativ total ineficient şi fără legătură cu nevoile reale ale cetăţenilor", a mai precizat Ciolacu.

Premierul anunţă o reformă în rândul bugetarilor

Pe acelaşi subiect

Premierul a adăugat că s-a săturat să vadă cu unii încasează lună de lună salariul, însă nu au nicio performanţă, iar alţii muncesc "pe rupte" pentru acel salariu.

"M-am săturat să văd că unii îşi încasează lună de lună salariul, fără să aibă vreo performanţă, în vreme ce alţii trebuie să muncească pe rupte pentru acel salariu! M-am săturat să văd cum unii îşi pot plăti corect toate taxele, contribuţiile şi impozitele, iar alţii urlă ca din gură de şarpe că nu se poate să fii corect! Trebuie să înţelegem cu toţii că, aşa cum a fost până acum, statul român nu poate merge mai departe! Nu mai putem să ne minţim unii pe alţii, nu mai putem să ne facem că facem, nu mai putem să cerem mereu... fără să dăm nimic în schimb! Trebuie să punem tot sistemul pe baze corecte şiechitabile pentru toţi cei care muncesc, indiferent unde muncesc – la stat sau la privat!", a completat Ciolacu.

"Măsurile cu care vin astăzi în faţa Parlamentului au fost dezbătute îndelung", a continuat prim-ministrul.

"Ele nu sunt o simplă reacţie la nevoile de acum ale statului. În ultimele lui, am avut un dialog public consistent şi ne-am întâlnit cu toţi cei care au avut ceva de spus pe această temă. Astăzi îmi asum răspunderea pentru un set de măsuri, dar suntem abia la începutul unei reforme mai ample care înseamnă de fapt o reaşezare a statului pe baze mult mai corecte şi echitabile. Este un efort naţional al României din 2023, pentru a avea o economie mai puternică şi a trăi mai bine şi în 2025 şi în 2030. A fost o dezbatere pe care nu o mai puteam amâna. De aceea, am mers înainte cu mult curaj, curaj care - din păcate! - a lipsit în ultimii ani în materie de reforme. Pentru că timpul nu are răbdare cu noi. Eu nu vreau să văd o nouă generaţie îndatorată, doar pentru că noi pierdem aceşti ani fără să facem nimic!", a mai spus Ciolacu.

Liderul PSD a mai precizat că "ştim că românii vor un stat mai implicat şi mai eficient, cu servicii publice mai bune, susţinute de o economie dinamică". "În următoarele săptămâni vom demara un proces de simplificare a legilor ţării, astfel încât toate eforturile făcute de românii care muncesc, de sectorul privat şi de statul român să poată fi valorificate la justa valoare şi aşteptare a tuturor românilor. Echilibrarea sistemului fiscal şi legi mai bune înseamnă apropierea de ceea ce numeam, acum câţiva ani, o ţară ca afară. Dar aceste obiective nu pot fi atinse fără organizare, fără simplificare sau fără un buget mai puternic al statului, care să-i ajute pe toţi românii să treacă cu bine peste crizele cu care ne confruntăm şi noi, dar şi celelalte state din Europa şi din restul lumii", a mai adăugat acesta.

Pachetul de măsuri fiscale pe care guvernul și-a asumat răspunderea

Guvernul Ciolacu şi-a asumat răspunderea în Parlament pe proiectul de lege privind noile taxe şi impozite şi măsurile din sectorul bugetar. După cum transmite Mediafax, principalele măsuri sunt:

1. Creşterea impozitării microîntreprinderilor:

 • 1% pentru cele care au o cifră de afaceri de până în 300.000 lei (60.000 euro) – până acum era 500.000 lei;
 •  cu 3% pentru cele care au mai afaceri mai mari de 300.000 de lei (până acum era 1%)
 •  Impactul bugetar preconizat - 6 mld. lei – 700.000 de microîntreprinderi afectate.

2. Impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile care au o C.A care depăşeşte 50 mil. euro (250 mil. lei)

 •    Dacă impozitul pe profit este mai mare de 1% din cifra de afaceri, se plăteşte impozit pe profit;
 •     Din cifra de afaceri luată în considerare se scad investiţiile, amortizarea, stocurile, accizele etc;
 • Impact bugetar  - 6,2 mld. lei, sunt 1.044 de companii care au cifră de afaceri de peste 50 mil. euro.

3. Impozit 2% la bănci pe veniturile din dobânzi, taxe şi comisioane ale băncilor

 • Dacă varianta Guvernului arăta că se introduce un impozit de 1% pe cifra de afaceri, un amendament depus cu puţin timp înainte de vot propune un procent de 2% pentru 2 ani (2024-2025), iar apoi de 1% începând din 2026.
 • Din aceste venituri se scad diferenţele nefavorabile de curs valutar, diferenţa din deprecierea valorii titlurilor de stat, provizioanele pentru creditele neperformante.
 • Impactul bugetarul estimat este cuprins între 400 mil. lei şi 2 mld. lei.

4. Creşte TVA de la 9 la 19% pentru următoarele categorii: berea fără alcool şi alimentele cu zahar adăugat al căror conţinut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs.

5. Creşte TVA la vânzarea locuinţelor noi de la 5% la 9% pentru apartamente cu preţuri de până la 600.000 lei (120.000 euro)

 •  Impact bugetar estimat – 150 – 200 mil. lei.

6. Impozit suplimentar pentru veniturile/bunurile de lux

 • Persoanele fizice care deţin imobile cu o valoare mai mare 500.000 euro vor plăti un impozit suplimentar de 0,3% pe diferenţa dintre plafon şi valoarea proprietăţii.
 • Taxă specială pentru maşinile mai scumpe de 75.000 euro.
 •  Impact bugetar 300 – 500 mil. lei.

7. Se elimină scutirea de impozit pe venit în IT (10%) pentru veniturile care depăşesc 10.000 lei brut

 • Impact bugetar estimat – între 500.000 lei – 1 mld. lei.

8 Se introduce CASS (10%) pentru angajaţii din construcţii, agricultură şi industria alimentară  

 • Impact bugetar între 500.000 lei – 1 mld. lei

 9. Voucherele de vacanţă vor fi majorate la valoarea de 1.600lei, dar se va plăti contribuţie de asigurări de sănătate de 10% (CASS) şi se vor acorda doar persoanelor cu venituri nete sub 8.000 lei

10. Veniturile persoanelor fizice a căror sursă nu poate fi dovedită se impozitează cu 70%

11. Cresc accizele la ţigări şi alcool

 • Produse care conţin tutun, destinate inhalării fără ardere
 • Lichide cu sau fără nicotină, destinate inhalării fără ardere
 • Produse destinate inhalării fără ardere, care conţin înlocuitori de tutun, cu sau fără nicotină 

12. Sistemul e-Factura va deveni obligatoriu de la 1 iulie 2024. În prezent, sistemul de facturare electronică se aplică în relaţia B2G (business to government) pentru bunurile cu risc fiscal ridicat 

Ce impact vor avea măsurile în 2023 şi 2024:

 • Impact bugetar măsuri în 2023 – zero
 • Reducerea cheltuielilor în 2023 – 631 mil. lei
 • Impact bugetar măsuri 2024 – 16 mld. lei
 • Reducerea cheltuielilor în 2024 – 3 mld. lei
 • Impact bugetar 2025 – 20 mld. lei

 

Documente: Lege privind masuri fiscale cu amendamente 26 sept[1].pdf

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri politice » Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru noile măsuri fiscale. Ciolacu: "Astăzi, se termină cu șmecheria!" | DOCUMENT