Antena Meniu Search
x

Avocatul Poporului cere informaţii suplimentare pe Ordonanţa care modifică Legile Justiţiei

Avocatul Poporului a cerut informaţii suplimentare Guvernului şi Ministerului Justiţiei privind memoriile privind neconstituţionalitatea Ordonanţei 92 pe Legile Justiţiei.

Avocatul Poporului a cerut informaţii suplimentare Guvernului şi Ministerului Justiţiei privind memoriile privind neconstituţionalitatea Ordonanţei 92 pe Legile Justiţiei, fiind luată în calcul ”complexitatea aspectelor sesizate în petiţii”.

Partidul Uniunea Salvaţi România, Partidul Naţional Liberal, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar şi numeroşi cetăţeni ”au solicitat Avocatului Poporului sesizarea directă a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei”, transmit cei de la Avocatul Poporului.

Instituţia Avocatul Poporului a decis să solicite informaţii suplimentare Guvernului României şi Ministrului Justiţiei, dată fiind ”complexitatea aspectelor sesizate în petiţii”.

În sesizările depuse, se aduc ”critici de neconstituţionalitate extrinsecă” şi ”critici de neconstituţionalitate intrinsecă”.

Este vorba de încălcarea art. 115 alin. (6), raportat la art. 131 şi art. 132 din Legea fundamentală, din perspectiva afectării regimului unei instituţii fundamentale a statului; art. 115 alin. (4) din Constituţie, întrucât elementele din preambul nu sunt de natură a justifica urgenţa, în contextul în care modificările propuse puteau fi inserate în timpul procedurii legislative parlamentare, dar şi despre încălcarea art. 61 alin. (1) din Constituţie, motivat de faptul că Guvernul nu poate adopta o ordonanţă de urgenţă pentru a contracara o măsură legislativă tocmai adoptată de Parlament.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri politice » Avocatul Poporului cere informaţii suplimentare pe Ordonanţa care modifică Legile Justiţiei