Antena Meniu Search
x

Video Ludovic Orban explică de ce a fost blocată moţiunea de cenzură şi de ce nu a votat demersul PNL de verificare a semnăturilor

Ludovic Orban a explicat cum moţiunea de cenzură nu a fost dezbătută nici în cadrul celei de-a treia şedinţă a Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere şi de ce nu a votat demersul PNL de verificare a semnăturilor.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 06.09.2021, 16:31

Vezi și

Ludovic Orban a anunţat că solicitarea PNL de verificare a semnăturilor de susţinere a moţiunii de cenzură USR PLUS-AUR a fost respinsă, întrucât nu a întrunit majoritatea voturilor celor prezenţi la şedinţa Birourilor Permanente ale celor două Camere.

"Am pus pe ordinea de zi, punctul obligatoriu, care este stabilit de regulament, moţiunea de cenzură. Domnul Alfred Simonis, liderul grupului PSD din CD, a propus modificarea ordinii de zi, în urma unei solicitări a domnului Fenechiu, liderul grupului PNL din Senat, care solicita verificarea autenticităţii semnăturilor. Alrfed Simonis a propus ca la punctul 1 să fie înfiinţarea unei comisii de anchetă. La pct. 2, ca solicitarea să fie formulată de Relu Fenechiu, iar la pct. 3 să fie moţiunea de cenzură. A fost votată.

După votarea ordinii de zi, PSD a decis să îşi retragă reprezentanţii din BPR. S-a dezbătut punctul 2, care era o cerere către trimiterea către Comisia de statut, rezultatul votului este următorul: Au fost 18 membri, au votat 9 pentru, 7 împotrivă şi 2 au fost prezenţi şi nu au votat. Respectiv dl deputat Ovidiu Ganţ şi cu respectivul, Ludovic Orban. Propunerea nu a fost adoptată. Votul în parlament se adoptă cu majoritate, deci nu s-a întrunit majoritatea", a declarat Ludovic Orban.

De ce nu a votat Ludovic Orban demersul PNL

Pe acelaşi subiect

Senatorul PNL Alina Gorghiu şi-a exprimat regretul că Ludovic Orban ”ţine trena USR-AUR”, prin abţinerea de la vot. ”Noi considerăm că votul de 9-7 înseamnă că solicitarea trebuie analizată de Comisia de statut. Regret că domnul Orban ţine trena USR-AUR, prin abţinerea de la vot. Girează semnături false sau scanate, lucru care arată un demers politic neserios. Dacă nu se va trimite la Comisia de regulament solicitarea, PNL, în primul BPR, va repune în discuţie cererea”, a declarat senatorul PNL Alin Gorghiu.

Ludovic Orban a explicat de ce nu a votat propunerea lui Relu Fenechiu, explicând că aceasta nu respecta regulamentul, încălca dreptul constituţional pentru depunerea unei moţiuni de cenzură şi că verificarea ar fi fost făcută de o comisie care nu are competenţe în acest sens.

"După ce nu a fost adoptată, alţi colegi, cei din PNL, au plecat din sala de şedinţă, am rămas fără cvorum, şi nu am putut discuta punctul 3, al moţiunii de cenzură.

Legat de votul pe care l-am explicat: Instituţia moţiunii de cenzură este una fundamentală. Ea dă dreptul parlamentarilor de a iniţia o procedură prin care pot demite un guvern care nu mai deţine susţinere parlamentară. 

Conform Constituţiei, este foarte clară procedura cu privire la moţiunea de cenzură. Nu pot să accept o propunere care nu are bază regulamentară şi constituţională, care amână demersul cu două săptămâni şi care trimite la analiză către o comisie care nu are competenţe în acest sens.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Cristina Prună a propus ca parlamentarii semnatari, fizic sau online, să confirme că au semnat moţiunea de cenzură. Se putea verifica într-o oră dacă există minimul de semnături pentru depunerea moţiunii. Dar nu s-a dorit asta.

Nu puteam să fiu de acord să votez ceva care încalcă litera şi spiritul regulamentului. Semnarea unei moţiuni de cenzură este un act de voinţă individual. Doar persoana care a semnat poate să conteste validitatea semnăturii sau să îşi retragă semnătura. 

Niciun parlamentar, nu şi-a anunţat nici public sau în scris dorinţa de a-şi retrage semnătura sau să conteste validitatea ei.

Deşi în mod normal ar fi trebuit să votez împotrivă, am preferat să fiu prezent şi să nu votez, pentru că am ajuns aici susţinut de PNL şi nu aş fi putut să votez împotriva propunerii colegului meu de partid. Un interes politic de moment nu mă poate determina să mă poziţionez în afara legii", a declarat Ludovic Orban.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri politice » Ludovic Orban explică de ce a fost blocată moţiunea de cenzură şi de ce nu a votat demersul PNL de verificare a semnăturilor