Antena Meniu Search
x

Video Buget 2023. Parlamentarii au dezbătut bugetele ministerelor. Opoziția acuză că guvernanții au venit cu un proiect nerealist și că vor crește taxele și impozitele

Bugetul pentru anul viitor a ajuns în Parlament. În prima zi de dezbateri, avizele s-au dat pe repede-nainte. Opoziţia nu a ratat însă nicio ocazie să le reproşeze miniştrilor că au venit cu un buget nerealist şi a avertizat că ar putea urma  creşteri de taxe şi impozite.

de Redactia Observator

la 12.12.2022, 21:36

Vezi și

"Am o observație pe procedură..."

"Nu există procedură!"

"Dacă aveți ce de spus, spuneți!"

Deputatul USR Cătălin Drulă şi senatorul liberal Toma Petcu au împărţit bugetul de la Transporturi, dar şi.... microfonul!

Pe acelaşi subiect

"În comisia asta s-a discutat amendament cu amendament. Aveți posibilitatea la plen și la comisia de buget să faceți acest lucru. Mulțumesc frumos! O să supun la vot în integralitate."

"Lasă-mi microfonul, te rog!"

"Băi, hai mă... să nu facem circ!"

La comisia de Muncă, cele mai aprinse dezbateri au fost pentru alocaţii şi pensii.

Cristian Seidler, deputat USR: "De ce nu a ajuns punctul de pensie la 1875 de lei?"

Marius Budăi, ministrul Muncii: "Valoarea punctului de pensie ar fi putut fi 1875 de lei, dar în momentul în care ați fi fost la guvernare ați fi încălcat legea."

"Propun mărirea alocațiilor până la 300 de lei."

"Hai să nu ne mai jucăm cu cifrele."

"Da!... Aveți o problemă de familie cu noi!"

"Să ne concentrăm pe discuțiile la buget!"

Controverse pe bugetul Educației

Alt buget, alte dispute. Ministrului Educaţiei i s-a reproşat că are cel mai mic buget din ultimii ani: în jur de 2% din PIB, mult sub 6%, cum prevede Legea Educației.

Ştefan Palarie, senator USR: "Iertați-mă să vă spun că acest lucru acoperitor de 2,1% poate fi văzut ca ipocrizie de la un om care milita public la 6% alocare bugetară pentru educație acum un număr de ani!"

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: "E cel mai mic sau nu buget al educației de până acum? Este cel mai mare buget al Educației de până acum, creșterea de anul trecut este de 1,2 mld de euro. Este 3,2% din PIB, adunând sumele care se află în toate bugetele cu rol în educație."

Au fost avizate toate bugetele ministerelor

Adrian Câciu, ministrul Finanţelor: "Este un buget echilibrat, un buget care are în vedere un echilibru între a sprijini investițiile, economia și cetățenii în situația pe care o trăim."

Claudiu Nasui, deputat USR: "Au subevaluat cheltuielile și au supraevaluat veniturile. Avem același scenariu care prefigurează, un deficit nerealist, și la jumătatea anului vor crește taxele și impozitele."

Cu un război la graniţa de nord, Apărarea este domeniul prioritar în acest moment. Aproape 40 de miliarde de lei va primi armata, dublu faţă de acum şase ani şi cu 50% mai mult faţă de anul trecut.

Ministerul Mediului va avea un buget cu 76% mai mare, iar cel al Cercetării cu Pe plus iese şi nou înfiinţatul Minister al Familiei care primește de şase ori mai mulţi bani decât anul trecut. Explicaţia? În 2022, a primit bani doar pentru funcţionare.

Ministerul Agriculturii va primi peste 25 de miliarde de lei în 2023, bani din care se vor acorda subvenții, dar și cofinanțări pentru investiții în ferme. Ministerul Transporturilor va avea un buget de 23,3 miliarde de lei, iar ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene fonduri de aproape 12 miliarde.

 Înalta Curte de Casație și Justiție va primi, în 2023, 1,6 miliarde de lei. Bugetul este cu 1.500% mai mare față de anul precedent. Creșterea se explică prin faptul că salariile angajaților nu vor mai fi plătite de Ministerul Justiției, ca până acum, ci de Curtea Supremă.  Și Administrația Prezidențială va avea un buget mai mare pentru asigurarea deplasărilor președintelui țării. Iar bugetul alocat SRI pentru anul viitor este de aproape 4 miliarde de lei. Cu 20 la sută mai mult faţă de 2022, o creştere fără precedent.  

La polul opus, Ministerul Energiei are un buget cu 64% mai mic, iar Ministerul Justiției va primi cu cu aproape 52% mai puțini bani. Se vor tăia fonduri și de la sănătate, sport, afaceri externe și ministerul muncii. Bugetul pentru anul viitor prevede o creștere economică de 2,8% și un deficit bugetar de 4,4% din PIB. Inflația medie va fi de 9,6%. Pentru anul viitor, Guvernul promite investiții de peste o sută de miliarde de lei, adică 7,2% din PIB.

Radu Soviani, analist economic: "Bugetul s-a construit pe repede înainte și este nerealist. Economia a încetinit și nu avem motive să credem că anul viitor va fi o creștere de 2,8 %."

În premieră, Executivul lasă loc modificărilor care pot apărea la Legea Bugetului: 200 de milioane de lei. 60 de milioane pentru amendamentele Opoziţiei, iar restul pentru Putere. Până acum, doar AUR a depus 4.000 de amendamente. Iar ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja a depus amendamente la bugetul scris și aprobat chiar de el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri politice » Buget 2023. Parlamentarii au dezbătut bugetele ministerelor. Opoziția acuză că guvernanții au venit cu un proiect nerealist și că vor crește taxele și impozitele