Antena Meniu Search
x

Video Când am putea intra în Schengen cel mai devreme. România e de acord să primească migranţii trimişi de Austria, Bulgaria se opune ferm

Austria este dispusă să ne ofere liberă circulaţie pe aeroporturile Uniunii Europene, dacă îi luăm de cap povara migranţilor ilegali din Siria şi Afganistan. Oricum, ridicarea restricţiilor mai durează cel puţin până la primăvară, chiar dacă diplomaţii americani s-au implicat şi au cerut Vienei să nu se mai opună. Zilele trecute, premierul Ciolacu s-a întâlnit la Wasghinton cu fostul ambasador al Statelor Unite la Viena.  

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 11.12.2023, 20:15

Vezi și

Ministrul de Interne al Austriei a anunţat oficial pretenţiile Vienei - să trimită emigranţii ilegali în România şi Bulgaria, la schimb cu începerea aderării acestor ţări la Schengen. 

Gerhard Karner, ministrul de interne al Austriei: Din cei 50.000 de solicitanţi de azil de anul acesta, doar 150 au ajuns cu avionul (în Austria - n.r.), deci nu avem o problemă aici. Asta înseamnă că trebuie să securizăm mai bine graniţele terestre, cum putem face asta legal, depinde de autorităţile Uniunii Europene. 

Ce condiţii trebuie să accepte România pentru a intra în Schengen

Lista condiţiilor puse de Viena începe cu trimiterea în România a migranţilor afgani şi sirieni din Austria. Bucureştiul trebuie să le ofere condiţii ca să rămână aici. Apoi, austriecii vor triplarea poliţiştilor de frontieră la graniţele bulgaro-turce şi româno-sârbe. Şi mai multe misiuni Frontex care ar însemna să atragem mai mulţi bani europeni. Bulgaria a respins ferm oferta. Premierul Ciolacu este, însă, de acord.

Pe acelaşi subiect

Marcel Ciolacu, premierul României: Cerinţele pe care le are Austria mie nu mi se par unele exagerate pentru că cu toţii ne dorim întărirea frontierei şi cu Bulgaria şi cu Ungaria, nu ne păcălim unii pe alţii şi nu ne minţim - domnul Cherecheş a reuşit să treacă frontiera cu un buletin al unui văr mai tânăr cu 10 ani.

Nikolay Denkov, prim-ministrul Bulgariei: Nu am discutat niciodată despre asta (condiţii - n.r.) şi nu acceptăm dacă rămâne aşa. Bulgaria respectă regulile generale europene, iar orice regulă suplimentară pentru România şi Bulgaria este complet inacceptabilă. 

Nicolae Ciucă nu este de acord cu preluarea migranţilor 

Viena ne-a refuzat aderarea la Schengen pe motiv că lăsăm emigranţii clandestini să ajungă în Austria. Bucureştiul a ripostat cu cifre - cel mult două procente dintre migranți au călătorit prin România, majoritatea au mers prin Serbia și Ungaria. De la începutul anului, poliţiştii noştri de frontieră au oprit să iasă din ţară aproape 12.000 de emigranţi ilegali. Preşedintele PNL nu este de acord să preluăm solicitanţii de azil ai Austriei în orice condiţii. 

Nicolae Ciucă, preşedintele PNL: Nu există sub orice formă, există formatul Dublin pe care România deja îl aplică cei care au fost identificaţi ca trecând prin România şi au ajuns fie că este vorba de Austria, fie că este vorba de altă ţară, ei revin în ţara de unde au pornit. 

Intrarea în Schengen pe cale aeriană va avea loc în martie 2024

Chiar dacă negocierile politice nu s-au încheiat, premierul Ciolacu anunţă că, din martie anul viitor, vom intra în Schengen cu spaţiul aerian. 17 aeroporturi internaţionale ar fi prima poartă spre spaţiul liber. Iar din a doua jumătate a anului, când Ungaria preia conducerea Consiliului European, să intrăm şi terestru. În toamnă, premierul Ciolacu ameninţa să atace Austria la Curtea Europeană de Justiţie pentru că România pierde şase miliarde de euro fiindcă nu este primită în spaţiul european de liberă circulaţie. 

Alex Prunean, reporter Observator: Miza este - intrarea terestră pentru că accesul în Schengen doar cu aeroporturile nu i-ar ajuta foarte mult pe românii din diaspora. Cei mai mulţi aleg să călătoarească cu maşina, iar in ultima perioada, pe lângă vîmile româneşti şoferii sunt controlaţi şi aici la intrarea în Austria unde se fac verificari prin sondaj. Sunt oprite în special autocarele şi microbuzele cu numere de România, Moldova sau Bulgaria. 

Discuțiile dintre fostul ambasador al SUA în Austria, Ronald Lauder, și diplomatul american responsabil pentru Europa, James O'Brien, cu politicienii de la Viena ar fi fost decisive pentru schimbarea de discurs a Austriei. Premierul Ciolacu s-a întâlnit chiar săptămâna trecută, la Washington, cu Ronald Lauder care este şi preşedintele Congresului Mondial Evreiesc.

Bianca Iacob, reporter Observator: Negocierile politice sunt departe de a fi încheiate. Prin condiţiile puse, Austria pasează mingea în curtea Comisiei Europene, care ar trebui să dea mai mulţi bani pentru protejarea frontierelor externe ale Uniunii. Următorii paşi vor fi la întâlnirea miniştrilor de interne din blocul comunitar - a început astăzi la Salzburg. În funcţie de concluzii vom afla, dacă va fi un consiliu extraordinar sau o aprobare tacită, în cazul în care toţi factorii de decizie vor fi de acord. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri politice » Când am putea intra în Schengen cel mai devreme. România e de acord să primească migranţii trimişi de Austria, Bulgaria se opune ferm