Antena Meniu Search
x

Video Când au loc alegerile europene. Românii îşi vor vota europarlamentarii

Parlamentul European ne-a făcut deja program. Între 6 şi 9 iunie anul viitor suntem chemaţi la vot, să ne alegem europarlamentarii. Este foarte important cine ne reprezintă la Strasbourg, pentru că Parlamentul European decide şi votează bugetul blocului comunitar. România are acum 33 de europarlamentari în sala cu 705 locuri a legislativului european. În 2019, prezenţa la alegerile europarlamentare în România a fost de 51%. 

de Redactia Observator

la 17.05.2023, 21:31

Vezi și

Următorul scrutin pentru alegerea celor 705 membri ai Parlamentului European vor avea loc între 6 și 9 iunie 2024. Alegerile au loc o dată la 5 ani, pe parcursul a 4 zile, și sunt considerate cel mai mare scrutin transnațional din lume: peste 400 de milioane de alegători cu drept de vot de diferite naționalități sunt chemați să voteze în același timp pentru reprezentanții lor politici în Parlamentul European.

Alegerile europene, 6-9 iunie 2024

Reînnoirea legislatorilor declanșează, de asemenea, schimbări la vârful Comisiei Europene și al Consiliului European, ceea ce înseamnă că posturile ocupate în prezent de Ursula von der Leyen și Charles Michel vor fi puse la bătaie.

Von der Leyen nu a confirmat deocamdată dacă intenționează să candideze pentru un al doilea mandat de cinci ani în funcția de președinte al Comisiei Europene, în timp ce lui Michel îi este interzis prin lege să continue la conducerea Consiliului European, deoarece postul este limitat la două mandate consecutive de 2,5 ani fiecare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri politice » Când au loc alegerile europene. Românii îşi vor vota europarlamentarii