Antena Meniu Search
x

Scandalul PNRR: Ce se întâmplă cu cele 30 de miliarde de euro de la Bruxelles. Iohannis: Nu e nicio catastrofă. Lucrăm la plan până va fi acceptat de CE

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, referindu-se la obiecţiile Comisiei Europene privind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, că nu există un termen ultimativ pentru prezentarea acestuia, ci este unul orientativ, iar statele sunt încurajate să prezinte planuri bune. ”Nu este nicio catastrofă”, a afirmat preşedintele. Prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, țara noastră dispune de o alocare de 30,4 miliarde euro pentru 12 domenii prioritare, bugetul UE fiind de 672,5 miliarde euro.

de Redactia Observator

la 23.04.2021, 14:21

Scandalul PNRR: Ce se întâmplă cu cele 30 de miliarde de euro de la Bruxelles. Iohannis: Nu e nicio catastrofă. Lucrăm la plan până va fi acceptat de CE
Klaus Iohannis - Profimedia
  • Iohannis, despre Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă: Nu este nicio catastrofă.
  • Preşedintele a convocat pentru luni o întâlnire cu responsabilii din Guvern.
  • Dan Barna: Comisia Europeană a cerut modificarea PNRR. Guvernul nu va primi bani pentru irigații. Investițiile în infrastructură este încă în analiză.
  • Florin Cîţu: Nu aş spune că a refuzat ceva Comisia Europeană. E vorba de a remodela ceea ce avem noi în Plan.
  • Marcel Ciolacu ameninţă cu grevă dacă Guvernul nu va prezenta Parlamentului Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat pentru luni o întâlnire cu responsabilii din Guvern şi din alte zone care lucrează la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.  Vicepremierul Dan Barna a anunţat miercuri că oficialii Comisiei Europene au comunicat autorităţilor române că nu sunt de acord cu propunerile legate de investiţii din bani europeni prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru realizarea unor sisteme de irigaţii, întrucât acest aspect nu ţine de redresarea după pandemia de COVID. "Avem în continuare discuţia legată de acceptarea componentei de infrastructură, care pentru noi e de viaţă şi de moarte. E discuţia în curs", afirmă el.

Cum arată Planul Național de Redresare și Reziliență. DOCUMENTUL poate fi consultat AICI

Întrebat dacă România va putea respecta termenul pentru prezentarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, preşedintele Iohannis a spus vineri: ”Acest termen este orientativ, nu e ultimativ. Comisia începe să recomande ţărilor să lucreze la planuri bune mai degrabă decât să le termine într-o anumită zi şi noi vom lucra pe PNRR până când va suficient de bun pentru a fi acceptat de Comisie şi, mai important, implementat de noi. Am auzit şi eu la televizor tot felul de politicieni de la opoziţie care anunţă catastrofa, nu e nicio catastrofă. Prima formă de Plan Naţional a fost discutată cu Comisia, cu comisari, cu directori generali, cu directori, fiecare şi-a făcut observaţiile, ministrul de resort s-a întors în ţară cu observaţiile acestea, le vom analiza, vom corecta planul, iar vor exista discuţii la Bruxelles, vom face ultimele corecturi şi planul va merge înainte. Şi acest plan va fi lucrat până este foarte bun şi va fi implementat.

Şeful statului a anunţat joi că va fi evaluată prima opinie a Comisiei Europene cu privire la PNRR şi vor fi discuţii despre îmbunătăţirea Planului. „Sunt mai multe aspecte aici. Noi am lucrat intens şi sub mare presiune, cum acelaşi lucru s-a întâmplat în toate statele din Uniune, să pregătim acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Este o noutate pentru toată lumea, nu a mai existat aşa ceva şi, în acest sens, au fost de aşteptat dificultăţile în conturarea planului. Dificultatea numărul 1 constă în faptul că se doresc reforme profunde, dar, în acelaşi timp, dificultatea 2, într-o perioadă foarte scurtă, foarte limitată de timp, avem doar câţiva ani la dispoziţie. În mod normal, reformele nu se fac peste noapte şi proiectele importante nu se realizează în trei, patru ani. Însă vom fi pregătiţi pentru acest Plan Naţional şi vom îmbunătăţi proiectele în aşa fel încât să fie acceptate. Însă trebuie să înţelegeţi că nu noi suntem în această situaţie, România. Toţi suntem în această situaţie, prin noutatea şi presiunea asupra noastră, având în vedere timpul foarte scurt de implementare. Una peste alta, am convocat pentru luni o întâlnire cu responsabilii din Guvern şi din alte zone care lucrează pe PNRR. Vom evalua feedback-ul, primul feedback al Comisiei, vom îmbunătăţi Planul. Ministerul se va prezenta din nou la Comisie cu Planul îmbunătăţit şi, în final, sunt convins că el va fi acceptat şi vom putea să folosim aceşti bani. Este o sumă foarte mare, 30 de miliarde de euro. Avem şanse imense să punem în practică care s-au tot amânat şi avem şansa să facem investiţii care până acum, tot din lipsa de bani, nu s-a realizat. Deci, eu sunt foarte hotărât că, împreună cu Guvernul, să ducem lucrurile în zona de succes”, a declarat Klaus Iohannis.

Pe acelaşi subiect

Victor Negrescu: PNRR-ul prezentat de Guvernul actual este o fițuică fără fundament

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu susține că Planul Național de Redresare și Reziliență prezentat de Guvern este politizat. „Reprezentanții USR din Guvern spun că nu au trimis oficial Planul Național de Redresare și Reziliență la Bruxelles. Președintele și Premierul spun că a fost trimis și că trebuie schimbat ca urmare a multiplelor observații primite. Oamenii aceștia nici măcar nu discută între ei. Nu pot trimite neoficial un document ce implică statul român și să negocieze, spun ei neoficial, când de fapt totul este în baza unor proceduri și documente aprobate în ședință de guvern”, a scris vineri pe Facebook Victor Negrescu.

Acesta susține că Planul Național de Redresare și Reziliență nu a fost acceptat de Comisia Europeană, spre deosebire de cel al Portugaliei. Europarlamentarul mai spune că situația este atât de gravă încât președintele Klaus Iohannis a convocat o întâlnire pe această temă. „PNRR-ul prezentat de Guvernul actual este o fițuică fără fundament. Cel mai grav este că nici ei nu știu ce au trimis la Bruxelles, de câte ori au trimis și ce negociază. USR vrea să taie banii din PNRR prevăzuți pentru ministerele PNL, cei de la PNL vor tot mai mulți bani din PNRR și am ajuns aproape să dublăm suma solicitată, iar UDMR așteaptă să tranșeze noul conflict din coaliție. Atât de gravă este situația, încât Președintele României a convocat o ședință pe această temă”, a mai scris Negrescu pe rețeaua de socializare. El spune că autoritățile „au făcut din nou România de râs”. „Planul final trebuia depus până la finalul lunii aprilie, dar actualul guvern nu este în stare. Acum intenționează să depună un plan final în a doua parte a lunii mai, intrând în jocul stat

Marcel Ciolacu ameninţă cu grevă dacă Guvernul nu va prezenta Parlamentului Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă

"Dacă nu vor veni cu Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să-l prezinte în Parlament, am să propun colegilor mei să intrăm în grevă parlamentară, mai exact vom fi în Parlament, la grupurile parlamentare, vom participa la comisii, nu vom mai participa la plen, iar domnul Iohannis să gestioneze Guvernul său, Parlamentul său, fără opoziţie în plenul Parlamentului", a anunţat Marcel Ciolacu, joi seară, la Antena 3. 

El a arătat că, din punct de vedere matematic, actuala coaliţie de guvernare are majoritate în Parlament, prim urmare lipsa PSD nu ar afecta deciziile luate în legislativ.  "Nu vom participa la votul final, nu mai participăm la voturile din Parlament. La primul BPN voi propune colegilor mei acest lucru. E mult prea multă îngâmfare. Am aşteptat, sunt ultimele opt zile, deci nu poţi să mergi să depui Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă fără să vii să.. adică nemţii sunt tâmpiţi, francezii sunt tâmpiţi, belgienii sunt tâmpiţi, olandezii sunt tâmpiţi, italienii sunt tâmpiţi, numai noi, românii suntem deştepţi”, a adăugat Ciolacu. Ciolacu a reclamat că PNRR nu este corelat cu fondurile europene şi a criticat Guvernul pentru faptul că nu s-a consultat cu fostul comisar european Corina Creţu în privinţa PNRR.

Florin Cîţu: Nu aş spune că a refuzat ceva Comisia Europeană. E vorba de a remodela ceea ce avem noi în Plan

„Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a fost săptămâna trecută acolo. Este o negociere. Noi am prezentat un plan. Comisia Europeană a venit cu comentarii. Noi revenim cu aceste comentarii. Eu nu aş spune că a refuzat ceva Comisia Europeană, pentru că nu este adevărat, nu are cum să se întâmple acest lucru. Cred că este vorba de fine tuning, de a remodela ceea ce avem noi în PNRR pentru a intra exact în tiparele pe care le ia în calcul Comisia Europeană. Deci nu văd aici nicio problemă”, a afirmat Florin Cîţu, întrebat într-o conferinţă de presă susţinută joi la Palatul Victoria despre subiect.

Dan Barna: Comisia Europeană a cerut modificarea PNRR. Guvernul nu va primi bani pentru irigații. Investițiile în infrastructură este încă în analiză

Vicepremierul Dan Barna a anunţat miercuri că oficialii Comisiei Europene au comunicat autorităţilor române că nu sunt de acord cu propunerile legate de investiţii din bani europeni prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru realizarea unor sisteme de irigaţii, întrucât acest aspect nu ţine de redresarea după pandemia de COVID. "Avem în continuare discuţia legată de acceptarea componentei de infrastructură, care pentru noi e de viaţă şi de moarte. E discuţia în curs", afirmă el.

"Unele dintre teme au fost acceptate, despre alte teme Comisia Europeană a spus: dom'le, cred că vă sunt necesare, dar nu vă dăm bani din PNRR pentru asta. Irigaţii (ca exemplu - n.r.). Ei au zis nu este o reformă care ajută la rezilienţă după COVID, pentru că acest instrument la nivel european a fost gândit ca instrument prin care statele să se repună pe picioare după criza COVID. Şi unele teme sunt acceptate, alte teme... Nu e vorba că nu ne dau bani deloc. La unele au spus că e alocarea prea mare şi sunt dispuşi să dea sume mai mici. Avem în continuare discuţia legată de acceptarea componentei de infrastructură, care pentru noi e de viaţă şi de moarte. E discuţia în curs. Nu au respins, dar e o discuţie în curs legată de calibrare”, a afirmat Dan Barna, miercuri seară, la TVR.

Acesta a menţionat că nu au fost "eliminate complet” propunerile privind alocările financiare pentru realizarea sistemelor de irigaţii în România, însă Comisia Europeană a comunicat deja că nu va accepta propunerile aşa cum au fost ele formulate de autorităţile române. El a menţionat că se vor aloca bani pentru irigaţii din bugetul naţional.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Scandalul PNRR: Ce se întâmplă cu cele 30 de miliarde de euro de la Bruxelles. Iohannis: Nu e nicio catastrofă. Lucrăm la plan până va fi acceptat de CE