Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Certurile din coaliție amână găsirea unei soluții pentru criza energetică. Cât timp mai au guvernanții pentru a lua o decizie

Noi plătim preţuri uriaşe, ei fac show de acuzaţii politice. PSD spune că piaţa liberă a creat şmecheri şi noi băieţi deştepţi şi vrea să revină la reglementare. PNL respinge propunerea şi aşteaptă alte si alte analize. Cert este că 1 septembrie bate la uşă, moment în care ar trebui schimbată măsura plafonării. orice ar fi în loc, facturile nu vor creşte, dau asigurări ambele tabere.

de Redactia Observator

la 22.08.2022 , 19:59

Preţurile la energie au crescut de patru ori în ultimul an, iar la iarnă vor atinge valori şocante, spun experţii. Statul are de plătit furnizorilor, pentru măsurile de plafonare, o factură de 31 de miliarde de lei, o gaură uriaşă în bugetul de stat. Aşa că Guvernul se gândeşte să schimbe mecanismul extrem de păgubos. 

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: "În acest moment trebuie să găsească soluții ca să mențină acest preț de 0,68 și 0,8. Și va găsi aceste soluții." 

Doar că până acum, nimic concret, doar o vânătoare de vinovaţi. PSD îl acuză de haos pe ministrul liberal al Energiei. PNL - pe cei din Autoritatea de Reglementare, controlată de PSD. 

Vezi și

Statul român, printre "băieții deștepți" din energie

Pe acelaşi subiect

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: "Am văzut că această liberalizare – să nu îi mai spun tâmpită! a dus de fapt la inventarea din nou a "băieților deștepți" din energie. A fost vândută energia cu 300-400 anul trecut, iar astăzi o cumpărăm cu toții la un preț de 3.000."

Dumitru Chisăliţă, expert în energie: "Statul e cel mai deştept băiat din energie din ultimii doi ani de zile. Prin taxe, impozite, supraimpozite, suprataxe, dividende, redevenţe şi aşa mai departe."

E luată în discuţia şi scoaterea din schemă a traderilor, companiile care cumpără şi vând volume mari de energie, dar care, faţă  de furnizori, nu au un consumator final. În România, sunt activi 40 de traderi. Doar 12 au un sediu aici în ţară. 

Silvia Vlăsceanu, expert în energie: "Energia de la producător să ajungă cât mai rapid la furnizorul care are în spate un portofoliu de clienţi. Sunt unii furnizori şi traderi care nu au în spate clienţi cărora să le furnizeze în mod direct energia. Doar cumpără şi revând."

PSD vrea supraimpozitarea pe tot lanțul până la finalul anului producători-distribuitori-traderi, şi revenirea la reglementare, din 2023. 

Dumitru Chisăliţă, expert în energie: "România a introdus supraimpozitarea din 2013. Această activitate de supraimpozitare nu a determinat preţuri mai mici, ci a determinat bani mai mulţi la bugetul de stat."

PNL exclude reglementarea şi aşteaptă analizele grupului de lucru în domeniul energiei. Azi, ANRE și Ministerul Energiei au trimis informările cerute de premierul Ciucă. Într-o săptămână, ar trebui să se pună de acord pe o schemă nouă. Între timp, prețul gazului în Europa a trecut de pragul de 3.000 de dolari pe mia de metri cubi, prima dată după 8 martie. Iar prețul energiei pe bursă în iulie, în România, e de patru ori mai mare față de anul trecut.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri politice » Certurile din coaliție amână găsirea unei soluții pentru criza energetică. Cât timp mai au guvernanții pentru a lua o decizie