Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cine este Daniel David, propus ministru al Educaţiei. Doctor în psihologie şi rector la Babeş-Bolyai

Daniel David, propus de PNL pentru a prelua portofoliul Educaţiei şi Cercetării în noul Guvern, a primit, luni, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. Au votat pentru un aviz favorabil 36 de deputaţi şi senatori, 11 împotrivă, iar şase s-au abţinut.

de Redactia Observator

la 23.12.2024 , 14:38

Cine este Daniel David, propus ministru la Educaţie. Doctor în Psihologie şi rector la Babeş-Bolyai Cine este Daniel David, propus ministru la Educaţie. Doctor în Psihologie şi rector la Babeş-Bolyai - Agerpresfoto

Daniel David s-a născut la 23 noiembrie 1972, la Satu Mare. A absolvit Facultatea de Psihologie la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (1995). Este doctor în Psihologie (1999), a obţinut o diplomă de supervizor/formator în psihoterapie raţional-emotivă şi cognitiv-comportamentală (2002) la Albert Ellis Institute, New York, şi a absolvit un program postdoctoral în regim de cercetare mentorată: Strategii de diagnostic şi intervenţie psihologică (psihoterapeutică) validate ştiinţific şi metodologia cercetării clinice în cadrul Mount Sinai School of Medicine and Hospital, Bio-Behavioral and Integrative Medicine Program, New York, potrivit CV-ului publicat

Din 2007, este profesor universitar la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, Catedra/Departamentul de Psihologie Clinică şi Psihoterapie, iar din 2009 a devenit profesor asociat la Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York. Din 2012, a deţinut poziţia de director pentru cercetare în cadrul Institutului "Albert Ellis", New York, a fost director al Institutului Internaţional pentru Studii Avansate de Psihoterapie şi Sănătate Mintală Aplicată (2004-2016), conducător al Catedrei/Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (2007-2012), director al Şcolii Doctorale Psihodiagnostic şi Intervenţii Psihologice Validate Ştiinţific (2007-2016) şi conducător de doctorat în cadrul UBB - titular al profesurii "Aaron T. Beck".

În 2016 a fost desemnat prorector, iar din 2020 este rector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, conform autobiografiei publicate. Pentru rezultatele academice/ştiinţifice, a primit, de-a lungul timpului, o serie de premii naţionale şi internaţionale, între care se numără: Premiul "C. Rădulescu Motru" al Academiei Române (2012); Henry Guze Award pentru cea mai bună cercetare experimentală publicată în domeniu, oferit de Society for Clinical and Experimental Hypnosis, SUA (2003); Premiul In Hoc Signo Vinces, CNCSIS (2003); premiul Excelenţei Ştiinţifice din partea Universităţii Babeş-Bolyai (2008, 2009, 2011).

Articolul continuă după reclamă

A fost decorat cu Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler în 2008. A fost invitat ca expert evaluator în proiectele/programele National Science Foundation, European Science Foundation (şi reprezentant naţional în Social Sciences Standing Committee/Scientific Review Group), European Commission (programele FP6/FP7/H2020 - inclusiv raportor), European Research Council (inclusiv raportor şi membru în panelul Human Mind and its Complexity), Israel Science Foundation etc. A fost invitat să scrie articole de specialitate pentru Enciclopediile de referinţă din domeniu publicate de edituri internaţionale de prestigiu (Oxford University Press şi Wiley-Blackwell).

Este autor al cărţii ''Psihologia poporului român. Profilul psihologic al românilor într-o monografie cognitiv-experimentală'' (2015) şi al altor lucrări în domeniu - ''Rational Treatments'' (2006), ''Tratat de psihoterapii cognitive şi comportamentale'' (2012), ''Dezvoltare personală şi socială. Eseuri şi convorbiri despre viaţă'' (2014), ''Prelucrări inconştiente de informaţii'' (2014), ş.a -, precum şi coordonator sau co-autor al mai multor lucrări - ''Tratat de psihologie pozitivă'' (2017), ''Psihoterapiile cognitive şi comportamentale în tulburările de personalitate. Aplicaţii practice şi noi direcţii'' (2018), ''Tratat de intervenţii parentale validate ştiintific'' (2024) etc. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Folosiţi Inteligenţa Artificială ca să creaţi urări de sărbătoare pentru prieteni?
Observator » Ştiri politice » Cine este Daniel David, propus ministru al Educaţiei. Doctor în psihologie şi rector la Babeş-Bolyai