Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Prețul lemnului de foc ar putea fi plafonat la 500 de lei metrul cub. Exporturile, limitate temporar. Romsilva suplimentează volumul din cauza cererii crescute

Au fost patru ore de discuţii între liderii Coaliţiei despre măsuri menite să ajute populaţia la iarnă, după ce Comisia Europeană a lansat oficial un plan de urgenţă pentru a reduce creşterea facturilor şi preţurilor la energie. În şedinţa de astăzi s-au căutat şi soluţii pentru românii care se încălzesc cu lemne.

de Larisa Bernaschi

la 15.09.2022 , 20:55

"În primul rând, trebuie să spunem faptul că Virgil Popescu nu a fost nici de această dată prezent la această ședință a coaliţiei de guvernare, deşi unul dintre subiectele de pe ordinea de zi se referea la ordonanța de urgență privind plafonarea prețului la energie, ordonanță care se află în acest moment în dezbatere parlamentară și care ar trebui să sufere unele modificări. "Tocmai de aceea, aceste discuții au fost amânate însă, au discutat liderii coaliției, alături de miniștrii prezenți despre un alt subiect: un ajutor pentru cei care se încălzesc cu lemne de foc.

Aici au decis să plafoneze prețul la 500 de lei/metru ster, asta în condițiile în care, ministrul mediului, Tanczos Barna, a venit de mai multe ori cu astfel de propuneri în cadrul coaliției de guvernare. Nu s-a stabilit însă pe ce perioadă va fi această plafonare de preț, cel mai probabil, pe perioada iernii. Însă, au mai discutat și despre alte lucruri importante precum: interzicerea exportului de lemne de foc, tot în aceeași perioadă, adică pe perioada iernii, și se importe mai mult lemn din Ucraina. Urmează însă să aibă loc și alte discuții, săptămâna viitoare, cel mai probabil luni, va avea loc o nouă ședință a coaliției de guvernare, unde vor discuta, din nou, aceleași subiecte", transmite Larisa Bernaschi, reporter Observator.

Ministerul Mediului pregăteşte un act normativ pentru plafonarea preţului lemnului utilizat pentru încălzire pentru următoarele 6 luni

Vezi și

Ministerul Mediulu a anunţat, joi, că pregăteşte un act normativ pentru plafonarea preţului lemnului utilizat pentru încălzire. Măsura a fost aprobată în coaliţie şi ar urma să se aplice pentru şase luni. ”În urma deciziei Coaliţiei de guvernare de joi, 15 septembrie 2022, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a demarat procedura de elaborare a unui proiect de act normativ care are ca scop plafonarea preţului lemnului şi al produselor din lemn utilizate pentru încălzire, pentru o perioadă de 6 luni”, a transmis, joi, Ministerul Mediului. După elaborare, proiectul va fi supus aprobării Guvernului.

Pe acelaşi subiect

”În contextul crizei energetice pe care o traversează Europa, precum şi a perspectivelor pe termen scurt şi mediu, constatăm o serie de creşteri artificiale ale preţurilor la majoritatea materiilor prime utilizate drept combustibil pentru încălzire.

În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate. Considerăm că, atunci când categorii întregi de cetăţeni riscă să devină victimele unor creşteri de preţ nejustificate, în situaţii speciale şi pe perioade limitate de timp, statul are datoria să intervină şi să blocheze posibilitatea apariţiei unor astfel de situaţii. În prezent, specialiştii noştri lucrează pentru a stabili toate detaliile, pe care le vom prezenta în foarte scurt timp”, a declarat ministrul Tánczos Barna. 

În paralel cu plafonarea preţului de vânzare al lemnului pentru încălzire, proiectul de act normativ va cuprinde şi alte măsuri de protecţie a cetăţenilor, printre care se numără limitarea temporară a exporturilor lemnului de foc şi a produselor derivate pentru încălzire, atât la nivel intracomunitar, cât şi în afara UE.

Romsilva suplimentează volumul de lemn pentru industrie, dar și pentru populație, pe fondul unei cereri tot mai mari

Romsilva a anunţat, miercuri, că adoptă măsuri pentru majorarea volumului de lemn pentru foc oferit populaţiei, în contextul cererii foarte mari. În primele opt luni din 2022, compania a livrat direct populaţiei 1,2 milioane de metri cubi lemn pentru foc.

”Directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, Daniel Nicolăescu, a dispus, în cadrul unei videoconferinţe de lucru cu directorii direcţiilor silvice din subordinea regiei, suplimentarea volumului de lemn pentru foc destinat populaţiei, astfel încât să se poată acoperi cererea pentru această resursă. De asemenea, conducerea Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva analizează posibilitatea relocării, din pădurile administrate, a unor volume de lemn pentru foc din zonele unde există excedent, în special în zonele de munte, către zonele deficitare, pentru a echilibra astfel piaţa lemnului pentru foc”, a transmis, miercuri, Romsilva, într-un comunicat d presă.  

Potrivit documentului, în acelaşi timp, având în vedere cererea ridicată pentru lemn din partea industriei, conducerea Romsilva a identificat posibilitatea suplimentării volumului oferit pe piaţă cu circa 500.000 de metri cubi de lemn din producţia acestui an.  

”Conform prevederilor legale, această măsură va fi supusă aprobării Consiliului de Administraţie al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva în şedinţa din 29 septembrie a.c. Menţionăm că în primele opt luni ale acestui an, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a livrat direct populaţiei 1.217.464 metri cubi lemn pentru foc, cu 362.399 de metri cubi mai mult decât în perioada similară a anului trecut, şi se estimează că până la finalul anului, volumul de lemn pentru foc oferit direct populaţiei va fi de circa două milioane de metri cubi”, a mai precizat compania.  

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.   De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naţionale şi naţionale, precum şi 12 herghelii de stat.  Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% deţin certificarea managementului forestier în standard internaţional. 

Larisa Bernaschi Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri politice » Prețul lemnului de foc ar putea fi plafonat la 500 de lei metrul cub. Exporturile, limitate temporar. Romsilva suplimentează volumul din cauza cererii crescute