Antena Meniu Search
x

Comemorarea Holocaustului Romilor. Iohannis: Genocidul împotriva romilor, o lecţie tragică despre ură şi dispreţ faţă de drepturile omului

Preşedeintele Klaus Iohannis şi premierul Marcel Ciolacu au transmis mesaje cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor. Şeful statului a afirmat că genocidul împotriva romilor este o lecţie tragică despre ură, prejudecată şi dispreţ faţă de drepturile omului şi suntem responsabili pentru lumea pe care dorim să o lăsăm moştenire. La rândul său, premierul Marcel Ciolacu susţine necesitatea ca fiecare nouă generaţie să cunoască şi să păstreze viu adevărul. 

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 02.08.2023, 10:20

Comemorarea Holocaustului Romilor. Iohannis: Genocidul împotriva romilor, o lecţie tragică despre ură şi dispreţ faţă de drepturile omului
Comemorarea Holocaustului Romilor. Iohannis: Genocidul împotriva romilor, o lecţie tragică despre ură şi dispreţ faţă de drepturile omului - Hepta

”Cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor, rememorăm atrocităţile suferite de romii din Europa în timpul celui De-al Doilea Război Mondial şi aducem un omagiu celor aproximativ 500.000 de victime de etnie romă ale căror vieţi au fost curmate brutal. Totodată, comemorăm 81 de ani de la un moment care a lăsat o pată întunecată şi dureroasă în istoria noastră: deportarea în Transnistria a romilor consideraţi „indezirabili” de către regimul Ion Antonescu. Din peste cei 25.000 de romi care au fost deportaţi, circa 11.000 şi-au găsit sfârşitul”, a transmis preşedintele.

Klaus Iohannis apreciază că  ”genocidul împotriva romilor este o lecţie tragică despre ură, prejudecată şi dispreţ faţă de drepturile omului”.

”Familii şi comunităţi întregi au fost decimate, iar mărturiile crimelor şi ale suferinţelor victimelor au fost ascunse timp de decenii întregi. Amintirea faptelor, condamnarea crimelor şi a responsabililor, precum şi cinstirea memoriei victimelor Samudaripenului trebuie să fie un reper care să ne ghideze în construirea unei societăţi a respingerii rasismului şi xenofobiei”, a mai transmis seful statului.

Potrivit acestuia, ”prin informare şi educaţie, viitoarele generaţii vor trebui să conştientizeze că a comemora victimele este o datorie morală şi o manifestare firească a angajamentului nostru de a acţiona astfel încât asemenea tragedii să nu se mai repete niciodată”.

Pe acelaşi subiect

”Suntem responsabili pentru lumea pe care dorim să o lăsăm moştenire. Doar implicarea fiecăruia dintre noi poate conduce la o societate incluzivă, care îmbrăţişează diversitatea şi respinge discriminarea, care înţelege importanţa solidarităţii şi a empatiei şi care, în acelaşi timp, condamnă şi sancţionează cu fermitate orice formă de xenofobie”, a mai afirmat Iohannis.

Acesta a făcut referire la promulgarea recentă a Legii privind înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie şi Cultură a Romilor din România, ”proiect care reconfirmă angajamentul privind apărarea memoriei”.

”Am convingerea că, prin eforturi susţinute din partea autorităţilor şi a societăţii civile, acesta va avea o contribuţie consistentă la promovarea diversităţii, toleranţei şi drepturilor omului. Holocaustul romilor readuce în atenţie manifestările rasiste şi discriminatorii cu care se confruntă şi astăzi minoritatea romă şi reprezintă, totodată, un îndemn pentru a continua să luptăm permanent împotriva urii, a prejudecăţilor şi a stereotipurilor”, a mai transmis şeful statului.

Potrivit lui Iohannis, ”memoria noastră colectivă, din care face parte şi tragedia Holocaustului, trebuie să ghideze acţiunile statului român în respectarea, apărarea şi promovarea valorilor esenţiale ale democraţiei, libertăţii şi demnităţii umane”.

”Este important ca acţiunile de comemorare să fie parte integrantă a unui amplu efort de asumare a lecţiilor istoriei noastre pentru sănătatea democraţiei, prin educaţie continuă şi programe care să ajute generaţiile tinere să cunoască trecutul aşa cum a fost. Fie ca amintirea victimelor să rămână veşnică în inimile noastre”,m a mai afirmat Klaus Iohannis.

Mesajul premierului Ciolacu

”România şi Europa comemorează, astăzi, Holocaustul împotriva romilor – Samudaripen, încă o pagină neagră din istoria celui de-Al Doilea Război Mondial. Datorită unor oameni inimoşi care s-au aliat pentru a documenta şi pentru a scoate la iveală crimele împotriva acestei comunităţi şi suferinţele îndurate în timpul regimului nazist, ştim că peste 500.000 de romi din Europa şi-au pierdut viaţa atunci, în lagăre de muncă forţată, de exterminare sau în timpul deportărilor. Din 25.000 de romi din România deportaţi în Transnistria, 11.000 au fost răpuşi de tifos, de foame şi de frig. Au rămas mii de copii orfani, au rămas vieţi marcate pentru totdeauna şi destine frânte”, a transmis, miercuri, premierul Marcel Ciolacu.

Potrivit acestuia, ”avem datoria de a ne asigura că fiecare nouă generaţie cunoaşte şi păstrează viu adevărul, oricât de dureros, pentru împăcarea cu sine şi reconciliere”.

”Cum reconstituirea adevărului în toate faţetele sale e posibilă mai ales pe bază de mărturii ale supravieţuitorilor sau urmaşilor direcţi ai acestora, vreau să fim conştienţi că dacă nu intensificăm acum cercetarea şi culegerea de mărturii, nu vom mai avea ocazia. România şi celelalte state europene, conştiente fiind de necesitatea promovării şi protejării drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, preţuind unitatea în diversitate, valoarea individualităţii în universalitate, şi-au înţeles rolul de a sprijini comunitatea romă în toate sensurile vitale pentru aceasta, la nivel istoric, cultural şi social”, a mai transmis premierul.

Ciolacu reafirmă ”angajamentul Guvernului României pentru continuarea eforturilor de combatere a xenofobiei, discriminării şi a discursului instigator la ură, de păstrare a memoriei trecutului, de susţinere şi protejare a supravieţuitorilor, de promovare a educaţiei şi cercetării despre această pagină sumbră a istoriei”.

”În această zi atât de importantă, transmit comunităţii rome din România şi de pretutindeni toată compasiunea mea pentru suferinţa şi pierderile prin care a trecut, omagiez memoria victimelor Holocaustului împotriva Romilor – Samudaripen şi sper ca amintirea unui asemenea eşec al umanităţii şi omeniei să împiedice repetarea lui vreodată”, a mai transmis Ciolacu.

În Europa, 500.000 romi au fost ucişi în evenimentele din perioada Holocaustului

Potrivit datelor oficiale, la 2 august 1944, aproximativ 3.000 de romi din lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau au căzut victime ale regimului nazist. În total, în Europa, circa 500.000 romi au fost ucişi în evenimentele din perioada Holocaustului.

Pentru a onora memoria victimelor, ziua de 2 august a fost declarată drept Ziua europeană de comemorare a genocidului romilor prin Rezoluţia Parlamentului European din 15 aprilie 2015.

Prin Legea nr. 124/2020, ziua de 2 august a fost instituită în plan naţional ca Zi naţională de comemorare a Holocaustului împotriva Romilor - Samudaripen. Cuvântul samudaripen înseamnă ucidere în masă în limba romani.

În 5 ianuarie 2021 a fost adoptată Legea nr. 2/2021 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea ţigănismului.

Conform Raportului final al Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România, aproximativ 25.000 de romi din România au fost deportaţi de regimul Antonescu în Transnistria. Dintre aceştia, circa 11.000 au murit în Transnistria.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi avut nevoie de vreun medicament, pe care nu l-aţi găsit în farmacii în ultima perioadă?

Observator » Stiri politice » Comemorarea Holocaustului Romilor. Iohannis: Genocidul împotriva romilor, o lecţie tragică despre ură şi dispreţ faţă de drepturile omului