Antena Meniu Search
x

Congres extraordinar al PSD. Marcel Ciolacu a fost ales președinte al partidului (Live Text)

Congresul extraordinar al PSD l-a desemnat ca lider pe Marcel Ciolacu, cu peste 1300 de voturi.

Cosmin Stăniloiu
de Cosmin Stăniloiu

la 22.08.2020, 15:18

Alegeri PSD
Congres extraordinar PSD - Inquam Photos / Octav Ganea
  • Votul s-a desfășurat în 39 de centre teritoriale.
  • Contracandidatul lui Marcel Ciolacu a fost Eugen Teodorovici.

Ora 15.19: Liderul confirmat al PSD a făcut primele declarații după câștigarea voturilor la Congres.

”„Aş dori să vă mulţumesc pentru votul de astăzi, sunt onorat, dar sunt foarte obligat. Dragi camarazi, votul de astăzi nu este dat lui Marcel Ciolacu, votul de astăzi este dat unei echipe a PSD”, a spus Marcel Ciolacu.

Ora 15.00: Marcel Ciolacu a fost ales președinte PSD, cu 1310 voturi.

„Din numărul total de 1.509 delegaţi aleşi, a fost înregistrată prezenta 1.460 delegaţi. Comisia a procedat la numărarea voturilor exprimate. Total buletine de vot 1.509. Au fost exprimate 1.450 de voturi. 49 de voturi au fost nule. Pentru Eugen Orlando Teodorovici au fost 91, iar pentru moţiunea „Reconstrucţia PSD 1.310”, a transmis Decebal Făgădău.

Pe acelaşi subiect

Ora 14.00: Procedura de vot pentru alegerea preşedintelui PSD a fost lansată, urmează votul propriu-zis.

Ora 12.10: Lia Olguța Vasilescu, care candidează pentru postul de primar la Craiova, a ținut un discurs foarte critic la adresa guvernării PNL.

”Percepţia PSD, după aproape un an de guvernare PNL s-a schimbat foarte mult. Au reuşit să piardă aproape 80% din locurile de muncă. Datoria publică a crescut. ŞI asta fără să apară nişte autostrăzi, fabrici construite, să aibă măcar un singur proiect cu semnătura celor de la PNL. Noi am avut o creştere economică între 5 şi 7%, fiind pe primul loc în UE. La ora actuală suntem la coada clasamentului european, iar deficitul a ajuns la 9%. S-au împrumutat de 5 ori mai mult decât s-a împrumutat guvernarea PSD”, a declarat Olguța Vasilescu.

Ora 11.50: Secretarul General Interimar al PSD, Paul Stănescu, a luat și el cuvântul, transmițând colegilor că, la alegerile locale, înfrangerea nu e o opțiune.

“2019 a fost un an greu pentru PSD. Am analizat ce s-a întâmplat. Am înţeles mesajul oamenilor. Câştigarea alegerilor nu mai e doar un obiectiv electoral, e o obligaţie. Înfrângerea nu e o opţiune. De ce suntem obligaţi să câştigăm? Pentru că miza nu mai este doar partidul nostru, miza este salvarea României”, a declarat Stănescu.

Ora 11.45: Gabriela Firea a urmat la tribuna Congresului lui Marcel Ciolacu.

“Ce ştie Guvernul şi noi nu ştim? Ce se va întâmpla peste trei săptămâni când începem şcolile? Ce se întâmplă în laboratoarele PNL? E atât de grav, dacă e atât de grav de ce începem şcolile? Europa revine la viaţă. Cred că noi suntem aceia care trebuie să fim aproape de oameni, deoarece doar noi am luptat nu doar cu virusul, ci şi cu nepăsarea Guvernului care doar a dat oamenilor amenzi, le-a făcut dosare penale şi a instituit dictatura. Noi am dus greul şi nu o spunem ca o laudă. Vreau să atragem atenţia Guvernului că noi am rămas secătuiţi de resurse, că au promis că decontează carantina în spitale. Nu s-a decontat nimic. Unde sunt banii? Păi normal, că trebuie bani pentru baronii galbeni, dar eu dau zilnic nas în nas pe holurile Guvernului şi ministerelor de baronaşi galben”, a declarat Firea.

Ora 11.30: Marcel Ciolacu şi-a susţinut discursul, în care a transmis că "vremea tătucilor a apus" în PSD.

”România are nevoie de PSD. România are nevoie de o stângă puternică. Are nevoie de siguranţă, reconstrucţie şi creşterea nivelului de trai. Astăzi doar PSD reprezintă stânga românească şi valorile sale. Vrem să rămânem un partid conservator, care se uită mai degrabă în spate, în trecut sau vrem să ne transformăm în partid modern, care se uită spre viitor, spre progres? Societatea românească s-a schimbat, la fel şi nevoile românilor", a spus Ciolacu.

"PSD s-a bazat de-a lungul timpului pe tătuci şi acest lucru nu a făcut bine partidului, nici României. Vremea tătucilor a apus", a mai declarat liderul interimar al social-democraţilor.

Congresul extraordinar al PSD, în care va fi ales noul președinte al partidului, are loc sâmbătă, și e organizat online. 

Congresul extraordinar al PSD e unul neobișnuit, evenimentul de sâmbătă fiind organizat online, cu 39 de centre de vot teritoriale, la care vor participa peste 1.500 de delegaţi.

Votul va fi secret, cu buletine, procesele verbale urmând a fi transmise la centru. Centrele teritoriale, dintre care unul la Palatul Parlamentului, vor fi dotate cu aparatură audio-video pentru transmiterea live a congresului, iar toţi participanţii vor avea acces pe ecrane la imaginile din celelalte centre.

La conducerea PSD candidează actualul lider interimar al partidului, Marcel Ciolacu, şi senatorul Eugen Teodorovici - singurul parlamentar social-democrat care n-a semnat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului.

La Congres, delegaţii PSD vor supune la vot dacă preşedintele Consiliului Naţional al PSD ar putea fi ales direct de congres.

Vasile Dîncu va candida la funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional.

Vineri, Tribunalul Bucureşti a respins ca inadmisibilă cererea lui Eugen Teodorovici de a amâna lucrările congresului extraordinar al PSD, acesta precizând că "acţiunea civilă merge mai departe". 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Congres extraordinar al PSD. Marcel Ciolacu a fost ales președinte al partidului (Live Text)