Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Crin Antonescu: O demisie a lui Iohannis nu ar genera instabilitate, dar o suspendare da

Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale, susţine că o demisie a președintelui Klaus Iohannis nu ar provoca instabilitate politică, însă o suspendare ar avea un astfel de efect.

de Marius Gîrlaşiu

la 10.02.2025 , 13:34

"O demisie nu, o suspendare da", a declarat Crin Antonescu, întrebat pe holurile parlamentului despre impactul pe care l-ar avea o eventuală plecare a lui Klaus Iohannis din funcție.

Vasile Blaga, secretar general adjunct al Partidului Național Liberal, susține că nu există niciun motiv pentru ca Iohannis să demisioneze, deoarece nu a încălcat Constituția. Lidera POT,  Anamaria Gavrilă, ar trebui să fie supusă unui control psihiatric,a mai afirmat acesta.

Conducerile celor două camere ale Parlamentului analizează luni, pentru a treia oară, cererea de suspendare inițiată de POT. USR a anunțat că va vota în favoarea suspendării, în timp ce partidele din coaliția de guvernare consideră că inițiativa este una populistă.

Vezi și

Calcule pentru suspendarea președintelui Iohannis

Pe acelaşi subiect

Toți cei 59 de parlamentari USR vor vota pentru suspendarea lui Klaus Iohannis, dacă inițiativa va ajunge la vot. În schimb, USR nu va susține suspendarea lui Ilie Bolojan din funcția de președinte al Senatului.

În acest moment, USR, AUR, POT și SOS au împreună 215 parlamentari, fără a include cei 6 membri care au părăsit SOS.

Pentru suspendarea președintelui sunt necesare cel puțin 233 de voturi, ceea ce înseamnă că mai lipsesc 18 voturi, care ar putea veni din partea PSD, PNL, UDMR sau a grupului minorităților naționale.

În PSD și PNL, există mai mulți senatori și deputați care ar putea vota în favoarea suspendării, dacă inițiativa ajunge la vot.

În rândul minorităților naționale, votul va fi la liber, fiecare deputat urmând să decidă individual.

Ce se întâmplă dacă procedura de suspendare este validată și trece de Birourile Reunite

Într-o astel de situaţie paşii sunt următorii: 1. Parlamentul informează președintele – Propunerea de suspendare este transmisă imediat președintelui Klaus Iohannis. 2. Parlamentul solicită avizul CCR – Conform procedurii, Curtea Constituțională a României (CCR) trebuie consultată pentru a stabili dacă președintele a comis fapte grave care încalcă Constituția. Această etapă este obligatorie. 3. Vot în plenul Parlamentului pentru suspendare – Se poate organiza doar după ce CCR emite avizul, în care se va preciza dacă Iohannis a încălcat sau nu Constituția. Astfel, decizia finală privind suspendarea va depinde de concluziile CCR și de votul Parlamentului.

Marius Gîrlaşiu Like

Jurnalism înseamnă să publici tot ceea ce alții - de regulă liderii politici - nu vor să fie publicat. Orice altceva înseamnă doar Relații Publice. Nu am spus-o eu, a spus-o marele scriitor britanic George Orwell.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă ai rămâne fără venituri, ai putea trăi din economii cel puțin 3 luni?
Observator » Ştiri politice » Crin Antonescu: O demisie a lui Iohannis nu ar genera instabilitate, dar o suspendare da