Antena Meniu Search
x

Cumulul pensie-salariu a fost interzis, dar nu şi pentru Isărescu sau Ciucă. Ciolacu: "A fost totuşi şeful Armatei României"

Camera Deputaţilor a votat miercuri legea interzicerii cumulului pensiei cu salariul cu 215 voturi "pentru", 3 "împorivă" şi 49 abţineri. Proiectul are mai multe excepţii precum aleşii, profesorii, cei angajaţi cu ora să aibă grija de bătrâni, copiii care au pensii de urmaş, medicii şi asistenţii, preoţii şi artiştii, membrii Academiei Române, dar şi cei care lucrează în autorităţi autonome (BNR, ANRE, ASF, ANCOM). Legea merge la promulgare.

de Redactia Observator

la 28.06.2023, 15:59

Cumulul pensie-salariu a fost interzis, dar nu şi pentru Isărescu sau Ciucă. Ciolacu: "A fost totuşi şeful Armatei României"
Cumulul pensie-salariu a fost interzis, dar nu şi pentru Isărescu sau Ciucă. Ciolacu: "A fost totuşi şeful Armatei României" - Inquam Photos / Octav Ganea

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat, fiind introduse mai multe excepţii, printre care persoanele alese în funcţii de autoritate sau demnitate publică, profesorii, persoane cu funcţii clericale sau de specialitate artistică, membrii Academiei Române, "persoanele care exercită un mandat în cadrul autorităţilor administrative autonome aflate sub control parlamentar şi care se finanţează integral din venituri proprii generate ca urmare a desfăşurării de activităţi şi operaţiuni specifice", potrivit Agerpres. S-au înregistrat 215 voturi "pentru", trei "împotrivă" şi 49 de abţineri.

"Persoanele care îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act administrativ de numire în funcţie, după caz, şi care îndeplinesc condiţiile de pensionare pot continua activitatea în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, cu acordul anual al angajatorului, peste vârsta standard de pensionare în condiţiile prevăzute de lege, în baza aceluiaşi contract individual de muncă, raport de serviciu sau act administrativ de numire în funcţie, după caz", prevede proiectul privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare.

De asemenea, persoanele care continuă activitatea pot solicita oricând înscrierea la pensie.

"Persoanele care îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act administrativ de numire în funcţie în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială şi care au şi calitatea de beneficiari de pensie pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii, sistemul pensiilor militare de stat ori sunt beneficiari de pensie de serviciu au obligaţia ca, în termen de 30 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a prezentei legi, să îşi exprime în scris opţiunea pentru continuarea activităţii în baza aceluiaşi contract individual de muncă, raport de serviciu sau act administrativ de numire, după caz, ori pentru încetarea contractului individual de muncă, raportului de serviciu sau încetarea ocupării funcţiei în care au fost numite în baza actului administrativ de numire, după caz. Continuarea activităţii se realizează pe baza cererii aprobate de către angajator. Menţinerea în activitate se realizează cu acordul anual al angajatorului", stabileşte actul normativ.

Pe acelaşi subiect

Potrivit proiectului, cei care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, sunt beneficiari ai pensiilor militare de stat sau ai pensiilor de serviciu se pot încadra, potrivit legii, pe durată determinată sau nedeterminată, după caz, în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, însă li se va suspenda plata pensiei pe durata exercitării activităţii.

Excepţii la interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat

Proiectul introduce mai multe excepţii la interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat. Astfel, aceste prevederi nu se vor aplica:

a) persoanelor alese în funcţii de autoritate sau demnitate publică, precum şi celor pentru care durata mandatului este stabilită expres prin Constituţie;

b) personalului didactic de predare din învăţământ pensionat, încadrat/reîncadrat în condiţiile legii;

c) personalului de îngrijire angajat prin plata cu ora de către autorităţile locale pentru asigurarea serviciilor comunitare la domiciliul persoanelor vârstnice, potrivit art.8 din Legea asistenţei sociale nr.292/2011;

d) copiilor beneficiari de pensie de urmaş, precum şi persoanelor beneficiare de pensie de invaliditate gradul III cu drept de muncă;

e) personalului de specialitate medico-sanitar din unităţile sanitare, de asistenţă medico-socială şi din instituţiile sau autorităţile publice;

f) asistenţilor personali prevăzuţi de Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap;

g) asistenţilor maternali;

h) persoanelor care ocupă funcţii clericale sau funcţii de specialitate artistică;

i) membrilor Academiei Române.

Actul normativ mai prevede că "persoanele care exercită un mandat în cadrul autorităţilor administrative autonome aflate sub control parlamentar şi care se finanţează integral din venituri proprii generate ca urmare a desfăşurării de activităţi şi operaţiuni specifice pot cumula pensia cu veniturile astfel realizate până la finalizarea mandatului în exerciţiu la data intrării în vigoare a prezentei legi". Camera Deputaţilor este for legislativ decizional.

Nicolae Ciucă şi Mugur Isărescu le vor putea primi în continuare 

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, către liderul USR Cătălin Drulă că dacă vrem să decapităm astăzi BNR şi toate instituţiile din subordinea Parlamentului pentru că aşa avem noi chef, greşim fundamental.

El i-a luat apărarea şi lui Nicolae Ciucă. "Totuşi, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a fost şeful Armatei României. Dacă vrem să călcăm absolut cu totul în picioare, să nu ne aşteptăm să fim respectaţi", a spus el, citat de news.ro.

"Această lege este o lege de salvare a cumulului pensie-salariu pentru speciali. Domnul Ciucă poate sta liniştit, nu trebuie să aleagă între pensia specială de 13.000 de lei şi indemnizaţia de preşedinte al Senatului, pentru că demnitarii sunt exceptaţi", a spus Cătălin Drulă, liderul USR.

Deputatul PNL Tudor Polak a afirmat în cadrul dezbaterilor că PNL a iniţiat acest proiect încă de acum 2 ani şi are câteva excepţii, care sunt cauzate datorită unor probleme punctuale, unele constituţionale.

"Acest proiect a ajuns azi la vot. Mă bucur că măcar azi, 28 iunie 2023, în a 13 zi de mandat a unui nou premier, după nenumărate întârzieri pe anumite reforme care au survenit din partea Ministerului Muncii, vom ajunge să dezbatem acest proiect deosebit de important", a spus liberalul în plen.

Deputatul Adrian Solomon, de la PSD, a arătat că proiectul vine cu excepţii pentru uneie categorii importante precum asistenţii maternali. Despre prezenţa excepţiei privind cumulul pensie-salariu în cazul BNR, Solomon a spus că: "Acolo nu e vina noastră că am trimis noi, Parlamentul, oameni care sunt la pensie. Mandatul este în curs. Amendamentul vorbeşte de neaplicarea până la finalizarea acestui mandat. Restul ANRE, ANCOM nu intră sub incidenţa amendamentului, pentru că nu au pensionari în funcţie de conducere".

George Simion, liderul AUR, a arătat că prin acest proiect facem treabă cu jumătate de măsură. "Lasă, că noi suntem parlamentari, lasă, că noi suntem secretari de stat, primari, că noi lucrăm la BNR, la ANCOM, la Academia Română, la ANRE şi noi suntem speciali. Deci ce am făcut ieri cu tăierea pensiilor speciale nu terminăm azi", a spus preşedintele AUR.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri politice » Cumulul pensie-salariu a fost interzis, dar nu şi pentru Isărescu sau Ciucă. Ciolacu: "A fost totuşi şeful Armatei României"