Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Reforma pensiilor speciale, votată de Parlament cu modificări pe ultima sută de metri. Opoziţia acuză un simulacru de reformă

Reforma pensiilor speciale pentru magistraţi şi militari a fost aprobată de Parlament. A trecut şi de votul final din Camera Deputaţilor, cu 209 voturi "pentru", 27 "împotrivă" şi 17 abțineri. Proiectul a suferit însă câteva modificări, totul pe ultima sută de metri. Este vorba despre mai multe amendamente prin care Coaliţia încearcă să mai tempereze protestele care s-au iscat pe marginea acestui proiect. 

de Redactia Observator

la 28.06.2023 , 15:29

Parlamentul a votat azi reforma pensiilor speciale. Opoziţia acuză că legea este un simulacru de reformă. Legea merge acum la promulgare.

Actul normativ vizează calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii.

Pensiile speciale nu sunt desfiinţate acum, privilegiile se vor întinde pe 2 decenii

Articolul continuă după reclamă

Proiectul se referă la pensiile speciale ale magistraţilor, militarilor, diplomaţilor, funcţionarilor parlamentari, personalului Curţii de Conturi, aeronautic. Proiectul nu prevede desfiinţarea acestor pensii, ci trecerea treptată, eşalonată, la pensii pe bază de contributivitate până în 2043, a precizat preşedintele comisiei, Adrian Solomon (PSD).

Pe acelaşi subiect

Printre cele adoptate, procurorii şi judecătorii se vor putea pensiona până în 2028 în aceleaşi condiţii ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime, şi beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizaţia brută şi sporurile din ultima lună de activitate. De aceleaşi condiţii de pensionare prevăzute de legile în vigoare vor beneficia şi pensionarii militari, în următorii cinci ani. Totodată, pensiile mai mari de 4.000 de lei net vor fi impozitate cu 15%.

USR a venit cu două găleţi în plen 

Camera Deputaţilor a votat din nou miercuri legea pensiilor speciale, după ce modificările agreate cu Comisia Europeană au trecut în cursul dimineţii şi de Senat. USR a venit cu două găleţi în plen. Deputatul Cristian Seidler a spus că în România există în prezent 210.000 de pensionari speciali şi tot 210.000 de pensionari speciali vor exista şi după adoptarea acestei legi.

Liberalul Florin Roman i-a acuzat pe cei de la USR că nu fac decât gargară şi nu vor tăierea pensiilor speciale, iar UDMR, prin vocea lui Csoma Botond, a arătat că mai avem mult până când acest sistem vă ajunge la contributivitate, relatează news.ro

"Sunt două găleţi şi un pahar, domnule preşedinte de şedinţă, ca să vadă toată ţara, paharul este de 1125 de lei, 1,3 milioane de români încasează 1125 de lei pensie lunar în timp ce pensionarul special de la PNL, domnul Ciucă, încsează peste 15.000 de lei iar domnul special de la PSD, domnul Dorneanu, încasează 35.000 de lei lunar", a explicat Seidler. Preşedintele de şedinţă, Daniel Suciu, a cerut înlăturarea găleţilor de la tribună.

Cristian Seidler susţine că "210.000 de pensionari speciali există astăzi în România, şi 210.000 de pensionari speciali vor exista în România şi după adoptarea acestei legi". 

Deputatul USR a acuzat Puterea că a secretizat impactul bugetar al legii, măcar şi pentru asta făcând-o clar neconstituţional, domnul Marius Budăi, ministrul salvării pensiilor special ar trebui să vină astăzi să îşi dea demisia.

"Nu pot să vă spun că suntem fericiţi, având ordinea de zi în această formă. Eu am o consideraţie deosebită pentru magistraţi, puterea judecătorească reprezintă un pilon important pentru oricare societate democratică, dar trebuie să vă mărturisesc, vă spun sincer, că m-au deranjat anumite atitudine venite din acea zonă şi care ne-au spus că orice veţi face voi în Parlament, să aduceţi o modificare actualului sistem, noi oricum vom ataca la CCR. Nu cred că a fost o atitudine corectă nici faţă de societate dar nici faţă de puterea legislativă care este Parlamentul", a spus liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond.

El a arătat că "pensia medie în sistemul contributiv este de până la 2.000 de lei, în timp ce pensia medie pe care o încasează un magistrat este în jur de 21.000 de lei, aproape de zece ori cât pensia medie în sistemul contributiv".  "Nu mi se pare perpetuarea acestui sistem ca ar fi corectă, nu cred că prin acest lucru am înfăptui o justiţie socială", a mai spus Botond, arătând că proiectul este doar un prim pas.

"Vă spun dragi colegi, mai avem mult până când acest sistem vă ajunge la contributivitate", a completat el.

Florin Roman: Nu faceţi decât gargară, nu vreţi tăierea pensiilor speciale

Liberalul Florin Roman a spus în plen că ei au votat în coaliţie pentru ceea ce le-a cerut Cristian Ghinea. "Domnul Ghinea, când a negociat PNRR, a vorbit de reforma pensiilor speciale. Colegii domniei sale astăzi au votat împotriva reformei pensiilor speciale, propusă de domnul Ginea, eu nu mai înţeleg cum vine logic treaba asta. Când le convine, vin şi ne spun că ei au salvat România prin PNRR, iar acum când trebuie să voteze, USR votează împotriva pensiilor speciale", a spus Roman.

"Nu faceţi decât gargară, nu vreţi tăierea pensiilor speciale şi le protejaţi. Sunteţi singurii care aţi votat împotriva refoermei propuse de Ghinea, Ipocriţi până în măduva oaselor", a mai afirmat Roman.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri politice » Reforma pensiilor speciale, votată de Parlament cu modificări pe ultima sută de metri. Opoziţia acuză un simulacru de reformă