Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Dan Vîlceanu, acuzat pentru trecutul PSD-ist şi că foloseşte firma părinţilor ca paravan pentru afaceri. "Dacă ăsta e păcatul meu politic, atunci fie, îl duc aşa cum e"

Dan Vîlceanu, noul ministru al Finanţelor, a răspuns acuzaţiilor conform cărora şi-ar folosi părinţii drept paravan pentru afaceri, precum şi cele legate de trecutul său ca membru al Partidului Social Democrat.

de Cornel Preda

la 19.08.2021 , 14:54

Dan Vîlceanu a depus jurământul ca ministru al Finanţelor Dan Vîlceanu a depus jurământul ca ministru al Finanţelor - Gov.ro

Dan Vîlceanu a intrat în politică încă de pe băncile facultăţii, în perioada 2006 – 2009 fiind preşedintele organizaţei de tineret a PSD Gorj. El spune că nu a ascuns acest lucru şi că a constatat că ”în această perioadă toţi sfinţii şi îngerii din politica românească” au sărit să critice apartenenţa sa la PSD. "Dacă acesta este păcatul meu politic, atunci fie, îl duc aşa cum e", a declarat Vîlceanu.

Am văzut în această perioadă toţi sfinţii şi îngerii din politica românească, că au sărit să critice acest lucru. Am fost într-o organizaţie de tineret, în urmă cu mai bine de 10 ani, lucru pe care nu l-am ascuns niciodată şi, din contră, îl găsiţi pe site-ul Parlamentului, al Camerei Deputaţilor, în CV-ul pe care l-am depus acolo. Dacă acesta este păcatul meu politic, atunci fie, îl duc aşa cum e”, a declarat el la sosirea la Ministerul Finanţelor.

Vîlceanu a părăsit Partidul Social Democrat în 2011, trecând la PDL, formaţiune în cadrul căreia a deţinut pe rând, la nivelul judeţului Gorj, funcţiile de secretar executiv, prim-vicepreşedinte şi preşedinte. După fuziunea PDL cu PNL, Dan Vîlceanu a rămas la conducerea organizaţiei judeţene, funcţie pe care o deţine şi în prezent. 

Articolul continuă după reclamă

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, spunea despre Dan Vîlceanu că nu "este chiar din produsele high class ale Partidului Social Democrat" şi că acest lucru se va vedea în prestaţia lui de la Ministerul Finanţelor.

Pe acelaşi subiect

Dan Vîlceanu, despre compania părinţilor

Legat de firma părinţilor săi, Dan Vîlceanu spune că aceasta a fost înfiinţată în anul 1997, atunci când el avea 18 ani, şi că nu se justifică suspiciunea că şi-ar folosi părinţii paravan pentru afaceri. Mai mult, contractele câştigate de această firmă ar fi fost câştigate numai prin licitaţie publică.

Aş vrea să clarificăm lucrurile astea chiar de astăzi pentru că este foarte important să ştie  lumea care este adevărul, ce este ştire falsă şi ce este adevărat. Da, există o companie la care faceţi referire, care este o companie a părinţilor mei, înfiinţată în 1997 când eu aveam 18 ani, deci această chestiune că aş folosi părinţii paravan pentru afaceri nu se justifică. La 18 ani trebuie să fii mai mult decât precoce să îţi foloseşti părinţii paravan pentru afaceri. În politică acuzaţiile se fac şi fără fundament de multe ori. Nu există niciun fel de problemă din punctul ăsta de vedere, iar în ceea ce priveşte contractele declarate, toate, dar absolut toate şi niciodată altfel, nici măcar la companiile la care am fost eu acţionar, acele contracte nu au fost câştigate decât prin licitaţie publică. Niciodată un alt mijloc de atribuire a unui contract public”, a declarat joi, ministrul Finanţelor. 

El a fost întrebat de unde a avut bani să cumpere titluri de stat în valoare de peste 700.000 de lei. 

“Am avut două companii pe care le-am lichidat în momentul în care am intrat în Parlament, tocmai pentru a evita astfel de întrebări. Şi cred că am făcut bine. Dacă vă uitaţi în declaraţia de avere, scrie că am avut aceşti bani tocmai din lichidarea unei companii”, a explicat Dan Vîlceanu.

Vîlceanu a lucrat, încă din anul doi de facultate, pentru firma Trefo SRL, companie care derulează contracte în domeniul energiei şi care este controlată de familia sa.

Numai anul trecut, SC Trefo SRL, deţinută de mama lui Dan Vîlceanu, a încheiat 20 de contracte cu CET Govora şi Complexul Energetic Oltenia, companii deţinute de stat. Valoarea acestor contracte a fost în 2020 de 4,3 milioane de lei, aproape un million de euro. Potrivit declaraţiei de avere, liberalul deţine şi titluri de stat în valoare de 731.501 lei. 

Cornel Preda Like

Cornel și-a descoperit pasiunea pentru jurnalism încă din anii gimnaziali, când se trezea la 5 dimineața și mergea la chioșcul de ziare pentru a face „revista presei”.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri politice » Dan Vîlceanu, acuzat pentru trecutul PSD-ist şi că foloseşte firma părinţilor ca paravan pentru afaceri. "Dacă ăsta e păcatul meu politic, atunci fie, îl duc aşa cum e"