Antena Meniu Search
x

Video De ce își dorește România postul de Comisar european pentru Apărare, o poziție care încă nu există. Miză uriașă pentru UE

Ursula von der Leyen a fost desemnată la Bucureşti candidatul Popularilor Europeni pentru șefia Comisiei Europene. Actuala conducătoare a Executivului european a obținut 400 de voturi din partea PPE și devine astfel favorită pentru al doilea mandat.

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 07.03.2024, 20:13

Vezi și

Pe scena de la Romexpo, von der Leyen a vorbit despre ororile din Ucraina comise de trupele lui Putin şi despre viitorul Uniunii Europene în contextul războiului. 

"Aici, acasă, prietenii lui Putin încearcă să rescrie istoria noastră şi să pună în pericol viitorul nostru. Ei diseminează ură din spatele graniţelor noastre şi nu e niciun dubiu că ei nu vor câştiga aceste alegeri. Am fost în Bucha, după ce a fost eliberată. Nu voi uita niciodată trupurile decedaţilor de pe jos. Simpli civili, femei tinere, bărbaţi în vârstă, toţi au fost ucişi de soldaţii lui Putin", a declarat Ursula von der Leyen, la București.

Ursula von der Leyen a propus azi înființarea unui post de Comisar european pentru Apărare

Este o poziție care nu există în prezent, în actuală structură a CE. Surse din PPE spun că România își dorește această funcție și negociază deja pentru a obține acest post. Ar fi varianta de rezervă în cazul în care Klaus Iohannis nu va obține postul de șef al Consiliului European. Mai ales că liderul european care va fi Comisar al Apărării va ocupa în același timp și funcția de vicepreședinte al CE. Bugetul pe care îl va gestiona noul Comisar va fi unul uriaș: aproape 100 de miliarde de euro. Bani care vor fi investiți în industria de apărare și care vor dezvolta capacitățile militare din toate statele membre. Concret, asta înseamnă că România va cheltui în viitor 3% din PIB pentru Apărare. Pe lângă angajamentul luat la nivelul NATO - acela de a investi anual 2,5% din PIB în Armată, decizie asumată inclusiv la nivelul CSAT - în viitor vom da în plus 0,5% din PIB pentru apărarea europeană, a transmis reporterul Observator Marius Gârlașiu. 

Un alt post pe care îl vizăm este acela de comisar european pentru Extindere şi Vecinătate, o funcţie importantă având în vedere că obiectivul strategic al României pentru următorii ani este acela de a ajuta Republica Moldova în procesul său de integrare în Uniunea Europeană. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri politice » De ce își dorește România postul de Comisar european pentru Apărare, o poziție care încă nu există. Miză uriașă pentru UE