Antena Meniu Search
x

Reuniunea de la Bucureşti! Întărirea flancului estic al NATO și angajament de alocare a 2% din PIB Apărării!

Liderii prezenți la reuniunea statelor din Europa Centrală și de Est, care are loc miercuri la București, au adoptat o declarație în care este subliniată necesitatea întăririi flancului estic al NATO și angajamentul alocării a 2% din PIB Apărării.

 Liderii prezenți la reuniunea statelor din Europa Centrală și de Est, care are loc miercuri la București, au adoptat o declarație în care este subliniată necesitatea întăririi flancului estic al NATO și angajamentul alocării a 2% din PIB Apărării.

Declarația comună privind "Solidaritatea aliată și responsabilitatea comună" a fost adoptată de președinții României, Klaus Iohannis, Poloniei, Andrzej Duda, Bulgariei, Rosen Plevneliev, Republicii Estonia, Toomas Hendrik Ilves, Republicii Letonia, Raimonds Vejonis, Republicii Lituania, Dalia Grybauskaite, Republicii Slovace, Andrej Kiska, Ungariei, Ader Janos, și președintele Camerei Deputaților a Republicii Cehe, Jan Hamacek.

Liderii prezenți la reuniune au convenit să continue să acționeze consistent în spiritul unității și solidarității NATO, precum și pentru întărirea legăturii transatlantice, catalogate vitale pentru Alianță, pentru a fi pregătiți să facă față amenințărilor și provocărilor, indiferent de unde vin acestea.

"În concordanță cu deciziile summitului din Țara Galilor și în perspectiva summitului de la Varșovia, vom acționa împreună cu alți aliați pentru a întări flancul estic al NATO. Implementarea completă a Planului de acțiune pentru creșterea capacității operaționale și adaptarea strategică pe termen lung a Alianței, pe dimensiunile politică, militară și instituțională, vor fi de o importanță crucială în această privință. Astfel, summitul de la Varșovia constituie momentul propice pentru a lua decizii privind noi angajamente aliate de asigurare și adaptare în legatură cu procedurile NATO, structurile, forțele și infrastructura de apărare. Astfel de măsuri, care urmăresc să întărească apărarea și capacitatea noastră de descurajare, vor adapta Alianța la mediul de securitate actual fundamental schimbat", se arată în document.

Cele nouă state au convenit să contribuie activ la conturarea răspunsului strategic aliat pentru amenințările și riscurile de securitate pe termen lung cu care se confruntă în est.

"Ne vom uni eforturile pentru a securiza, acolo unde este necesar, o prezență militară aliată robustă, credibilă și sustenabilă în regiunea noastră", stipulează Declarația comună.

De asemenea, documentul conține angajamentul alocării a 2% din PIB Apărării și continuarea politicii "ușilor deschise" a NATO.

Cei nouă lideri europeni au convenit și promovarea unei cooperări intensificate cu partenerii NATO, în special cu cei din vecinătate.

"Acordarea asistenței în construcția rezistenței lor împotriva potențialelor amenințări și a abilității de a contribui la activitățile NATO constituie pentru noi o prioritate. Sprijinim o abordare integrată și cu adevărat strategică în raport cu acești parteneri", se arată în Declarație.

În plus, se stipulează necesitatea ca Rusia să revină la respectarea dreptului internațional.

"Rămânând profund preocupați de continua postură agresivă a Rusiei, vom rămâne fermi asupra necesității ca Rusia să revină la respectarea dreptului internațional și a obligațiilor internaționale, a responsabilităților și angajamentelor sale, ca o pre-condiție pentru o relație NATO — Rusia bazată pe încredere și siguranță", se afirmă în Declarația comună.

Cele nouă state arată că vor menține și își vor intensifica implicarea în elaborarea unui răspuns comun față de riscurile emergente, cu accent deosebit asupra războiului hibrid, apărării cibernetice, securității energetice și comunicării strategice.

"Dată fiind complexitatea amenințărilor și provocărilor curente, vom susține adâncirea cooperării NATO — UE", se mai spune în document.

Semnatarii motivează această declarație, printre altele, în contextul necesității unei Alianțe Nord-Atlantice puternice, construite pe solidaritate, capabilă să răspundă eficient provocărilor și amenințărilor de securitate pe termen lung cu care se confruntă în Vecinătatea estică, sudică și dincolo de aceste zone, a volatilității situației globale de securitate și caracterul imprevizibil al amenințărilor și provocărilor cu care se confruntă întreaga comunitate transatlantică, reamintind că acțiunile agresive ale Rusiei în Ucraina, inclusiv anexarea ilegală și ilegitimă a Crimeii, sprijinul acordat separatiștilor din Ucraina, precum și activitățile militare ale Rusiei desfășurate în vecinătate subminează arhitectura de securitate europeană.

La reuniunea de la București a participat și secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow.

Sursa: agerpres.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Stiri politice » Reuniunea de la Bucureşti! Întărirea flancului estic al NATO și angajament de alocare a 2% din PIB Apărării!