Antena Meniu Search
x

Deputații au adoptat proiectul de lege privind votul prin corespondență

Deputații au adoptat miercuri proiectul de lege privind votul prin corespondență, act normativ ce va fi aplicat doar la alegerile parlamentare

Deputații au adoptat miercuri proiectul de lege privind votul prin corespondență, act normativ ce va fi aplicat doar la alegerile parlamentare

Proiectul a fost adoptat cu 257 de voturi "pentru", 12 abțineri și 30 de voturi "împotrivă".

Liderul grupului parlamentar PNL din Camera Deputaților, Eugen Nicolăescu, a anunțat imediat după vot că liberalii încetează greva parlamentară.

Comisia parlamentară pentru cod electoral a adoptat marți raport de admitere pentru acest act normativ și a stabilit că votul prin corespondență va fi aplicat doar la alegerile parlamentare, nu și la cele prezidențiale și europarlamentare, așa cum era prevăzut în proiectul inițial adoptat de Senat.

Președintele comisiei, Gabriel Vlase, a spus că acest proiect de lege va fi unul pilot. Votul prin corespondență se va aplica deocamdată doar la alegerile pentru Camera Deputaților și Senat, urmând ca, "în funcție de ce se întâmplă în toamna anului viitor, când vor fi alegeri parlamentare", să se aplice acest vot și pentru alte tipuri de alegeri, a explicat Vlase.

Un alt amendament propus de PSD și adoptat de comisie prevede că divulgarea secretului votului poate intra sub sancțiunea legii penale, la fel și exercitarea votului în numele altei persoane.

Parlamentarii din Comisia pentru cod electoral au eliminat din proiectul de lege prevederea potrivit căreia cetățenii români cu domiciliul în străinătate care doresc să voteze prin corespondență se puteau înscrie în Registrul electoral online.

"Cetățenii români cu domiciliul în străinătate care doresc să se înregistreze pentru votul prin corespondență trebuie să se înscrie în Registrul electoral, cu opțiunea pentru votul prin corespondență, în baza unei cereri scrise datate și semnate, depuse personal sau transmise prin poștă către misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reședință, la care anexează o copie a pașaportului cu mențiunea statului de domiciliu, respectiv o copie a actului de identitate", a mai decis comisia de specialitate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri politice » Deputații au adoptat proiectul de lege privind votul prin corespondență