Antena Meniu Search
x

Adriean Videanu şi Emil Boc, audiaţi în procesul privind finanţarea ilegală a campaniei PDL

Primarul Clujului, Emil Boc, şi fostul ministru Adriean Videanu sunt audiaţi, vineri, la Tribunalul Bucureşti, în dosarul finanţării ilegale a campaniei

Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, şi fostul ministru Adriean Videanu sunt audiaţi, vineri, la Tribunalul Bucureşti, în dosarul finanţării ilegale a campaniei electorale a PDL, în care Vasile Blaga este acuzat că ar fi primit prin interpuşi 700.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan.

Foştii lideri ai PDL Emil Boc şi Adriean Videanu sunt audiaţi în calitate de martori în procesul lui Vasile Blaga.

La ultimul termen al procesului, din 6 octombrie, a fost audiată Elena Udrea. Ea le-a spus magistraţilor că, "de regulă”, îl ruga pe fostul ei soţ, Dorin Cocoş, să contribuie cu bani pentru PDL şi că au existat cazuri în care anumite persoane sponsorizau prin intermediari mai multe partide în acelaşi timp. Fostul ministru a mai arătat că numirile în funcţiile de conducere ale companiilor de stat se făceau la propunerile unor membri de partid.

"În funcţionarea PDL, ca şi în funcţionarea oricărui partid politic, în campanie electorală exista nevoia de a se finanţa campania. Membrii de partid au datoria de a contribui la finanţare, fiecare contribuie cât poate, iar cei cu funcţii trebuie să contribuie mai mult decât ceilalţi”, a declarat Elena Udrea, precizând că avea obligaţia să contribuie cu 200 de lei pe lună la cheltuielile partidului.

"De regulă, îl rugam pe fostul meu soţ să contribuie cu sume de bani”, a subliniat Udrea.

Udrea a spus că au existat cazuri în care anumite persoane sponsorizau prin intermediari mai multe partide în acelaşi timp.

Totodată, întrebată de procuror cum se făceau numirile în funcţii de conducere în companiile de stat în 2008, Udrea a declarat că se făceau la recomandarea unor membri de partid.

"Numirile se făceau de regulă cu recomandare, recomandări puteau face membri de partid, organizaţiile, dar contau cei care, pe lângă CV, aveau susţinere din partea unor organizaţii cu rezultate bune. Existau situaţii în care organizaţii cu rezultate bune propuneau, decizia se lua la nivel de partid”, a spus Udrea.

Fostul minstru a mai spus că Gheorghe Ştefan, în calitate de preşedinte al organizaţiei Neamţ, a făcut mai multe propuneri pentru funcţii de conducere în diverse companii de stat.

În dosarul finanţării ilegale a PDL, în 28 noiembrie 2016, procurorii DNA Ploieşti l-au trimis în judecată pe fostul copreşedinte al PNL Vasile Blaga, pe care îl acuză de trafic de influenţă, pentru că, în perioada 2011-2012, când era secretar general al PDL şi senator, ar fi primit în patru rânduri, printr-un interpus, 700.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan.

Procurorii DNA Ploieşti au arătat, în rechizitoriu, că banii ajunşi la PDL în urma înţelegerilor între Blaga, Gheorghe Ştefan şi omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă erau scoşi prin intermediul unor firme de tip "fantomă” ai căror administratori, martori în dosar, primeau comisioane cu valori cuprinse între 200 şi 1.500 de lei.

Anchetatorii DNA au identificat în acest dosar mai multe firme "fantomă” folosite pentru a scoate banii proveniţi din contractul dintre o companie naţională din domeniul energiei şi Romsys, astfel încât sumele, a căror valoare totală se ridică la 10 milioane de lei, să ajungă la PDL.

Potrivit anchetatorilor, una dintre companiile care au încheiat astfel de contracte a fost Transelectrica, al cărui director a fost numit prin ordin al ministrului Economiei de la acea vreme Adriean Videanu. Fostul primar din Piatra Neamţ este cel care a pus la punct întregul mecanism prin care peste două milioane de euro au ajuns la partid, tot el fiind şi cel care s-a ocupat de găsirea firmelor care să subcontracteze pe hârtie serviciile prevăzute în acele contracte şi care să scoate din bănci banii.

În 20 aprilie, fostul vicepreşedinte al PDL Gheorghe Ştefan a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Bucureşti, la trei ani de închisoare cu executare, după ce a recunoscut că a făcut trafic de influenţă şi şi-a folosit funcţia pentru a obţine ilegal bani pentru partid.

Instanţa a mai dispus ca de la Gheorghe Ştefan să fie confiscată suma de 1.650.000 de euro şi a menţinut sechestrul pus de anchetatori pe imobile ale lui Ştefan, până la concurenţa sumei de 2.350.000 de euro.

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut că, în perioada 2009 - 2012, Gheorghe Ştefan, în calitate de vicepreşedinte al PDL, în scopul obţinerii de sume de bani atât pentru sine, cât şi pentru partid, ”şi-a folosit în mod direct influenţa deţinută în mediul politic şi a determinat persoanele cu putere de decizie din ministerele de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o anumită persoană”.

În aceeaşi perioadă, Gheorghe Ştefan ”i-a condiţionat persoanei numite prin influenţa sa că va fi menţinută în funcţia de conducere la compania naţională din energie dacă vor fi atribuite societăţii reprezentate de un om de afaceri din anturajul său o serie de contracte de achiziţii servicii şi produse IT”, potrivit DNA.

În paralel, Gheorghe Ştefan i-a promis omului de afaceri că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma sa să câştige licitaţiile publice organizate, iar în schimb a pretins şi a primit între 10 şi 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine şi pentru partidul din care făcea parte suma totală de aproximativ 10.000.000 lei (circa 2.350.000 euro), din care 700.000 euro au ajuns la Vasile Blaga, care cunoştea dinainte mecanismul descris anterior şi cu care a fost de acord, susţin procurorii.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Adriean Videanu şi Emil Boc, audiaţi în procesul privind finanţarea ilegală a campaniei PDL