Antena Meniu Search
x

Video Florin Cîţu a ajuns în "echipa pierzătoare". După ce a fost demis în Parlament, a rămas şi fără frâiele partidului

Florin Cîţu a pierdut bătălia cu propriul partid. Preşedintele PNL a fost obligat să renunţe la ambiţia de a fi în continuare premier şi, în locul lui, a fost desemnat generalul în rezervă Nicolae Ciucă. Adică exact ceea ce solicitaseră foştii parteneri de coaliţie din USR acum o lună şi jumătate pentru a rămâne la guvernare. Tot Nicolae Ciucă va conduce de-acum şi negocierile cu PSD, iar potrivit surselor Observator are toate şansele să fie acceptat şi de social-democraţi ca primul premier în cadrul rotativei guvernamentale.

de Redactia Observator

la 18.11.2021, 19:30

Vezi și

La nici două luni de la înscăunarea în fruntea PNL, Florin Cîţu a călcat pe toate promisiunile. Ba chiar a reuşit perfomanţa de a pierde în acest timp şi funcţia de prim-ministru şi frâiele partidului. Forţat inclusiv de Cotroceni să facă un pas în spate, Florin Cîţu s-a văzut obligat să renunţe la ambiţia de a mai fi premier. Azi nici n-a mai mers la partid, a intrat în şedinţa liberalilor online şi a supus la vot propunerea ca Nicolae Ciucă să fie prim-ministru. "E capacitatea partidului de a înțelege că este mai importantă țara decât un om", crede Gheorghe Flutur.

Răsturnarea de situaţie a venit după o noapte lungă în ograda liberalilor. Aseară, după ce le-a propus lui Kelemen Hunor şi Marcel Ciolacu ca premier pe prietenul său, Dan Vîlceanu, negocierile s-au blocat. Florin Cîţu s-a întors la partid şi nu a vrut sub nicio formă să dea înapoi. Ba chiar a refuzat să convoce Biroul Politic Naţional pentru un vot. "În acest moment, avem o decizie a Consiliului Naţional care spune foarte clar, preşedintele partidului este propunerea de premier", a declarat Florin Cîţu, preşedintele PNL.

Florin Cîţu s-ar fi răzgândit după o discuţie cu Klaus Iohannis

Florin Cîţu s-a răzgândit după o discuţie cu Klaus Iohannis, spun sursele Observator. Preşedintele, dar şi alţi lideri ai PNL, i-au dat de înţeles că dacă vrea să rămână şef la PNL trebuie să-l accepte pe Nicolae Ciucă şi să nu mai saboteze discuţiile cu PSD. Acum, Florin Cîţu nici nu mai are voie să conducă negocierile. "Noaptea întotdeauna este un sfetnic bun", comentează Rareş Bogdan.

Pe acelaşi subiect

Odată cu decizia PNL s-au deblocat şi negocierile cu PSD şi UDMR. Mai au însă un hop de trecut: care partid va da primul premierul. "Săptămâna viitoare vom avea Guvern", anunţă Marcel Ciolacu, preşedintele PSD. 

De o lună şi jumătate stăm fără Guvern şi asistăm la lupte politice în timp ce traiul de zi cu zi e tot mai scump şi pandemia face ravagii. Dacă Klaus Iohannis mai mult a tăcut în această perioadă, în premieră, şi Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a lăsat diplomaţia deoparte, i-a apostrofat pe politicieni pentru că se ceartă pe ministere şi i-a somat să fie responsabili: "Nu ne putem aștepta ca partenerii noștri apropiați să ne ia în serios dacă petrecem luni de zile fără un guvern și dacă miniștrii vin și pleacă lunar. Căci, așa cum ne-a amintit pandemia, o proastă administrare politică ne costă literalmente vieți".

Dacă PSD, UDMR şi PNL reuşesc să se pună de acord, Klaus Iohannis va oficializa noua coaliţie prin consultări la Palatul Cotroceni. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Florin Cîţu a ajuns în "echipa pierzătoare". După ce a fost demis în Parlament, a rămas şi fără frâiele partidului