Antena Meniu Search
x

Nicolae Ciucă a fost propus premier de Florin Cîţu, în cadrul Biroului Executiv al PNL

Liberalii s-au reunit de la 14.00 într-o şedinţă a Biroului Executiv, în sistem videoconferinţă. Florin Cîţu a propus obţinerea unui mandat pentru funcţia de premier pe numele lui Nicolae Ciucă.

de Redactia Observator

la 18.11.2021, 15:06

UPDATE 15:00 - Gheorghe Flutur a precizat că votul pentru Ciucă a fost unanim şi că propunerea a fost a lui Florin Cîţu. Rareş Bogdan a precizat că în următoarele 4 zile trebuie finalizate negocierile şi că la 16:00 este programată întâlnire cu PSD, la care va prticipa şi Nicolae Ciucă, urmând să fie discutată împărţirea ministerelor.

Din multiple motive ce ţin de rigurozitate, cunoaşterea statului român, de momentul actual şi datorită capacităţii sale manageriale pe care a reuşit să şi-o demonstreze ca Şef de stat Major al Armatei Române”, a explicat Rareş Bogdan raţiunile desemnării lui Ciucă de către PNL. 

La rândul său, Gheorghe Flutur a explicat că renunţarea la nominalizarea preşedintelui partidului ca premier demonstrează capacitatea partidului de a înţelege că mai importantă e ţara decât un om. ”Eu cred că trebuie observat inclusiv la preşedintele Florin Cîţu această atitudine pragmatică şi sinceră de a merge mai departe”, a afirmat el.

Florin Cîţu l-a propus pe Nicolae Ciucă pentru funcţia de premier

Pe acelaşi subiect

UPDATE 14:00 - Deşi aseară Florin Cîţu, preşedintele PNL, spunea foarte clar că nu se va convoca această şedinţă şi că el este cel care rămâne propunerea de premier din partea Partidului Naţional Liberal, azi-noapte a avut loc o discuţie, aprinsă înţelegem, între liderii PNL şi Florin Cîţu, astfel că în această dimineaţă a fost convocată această şedinţă.

Potrivit informaţiilor Observator, la această şedinţă a fost pusă pe masă varianta cu Nicolae Ciucă premier, variantă susţinută inclusiv de preşedintele Klaus Iohannis şi de alţi lideri PNL. Cealaltă variantă, pe care şi-ar fi dorit-o Florin Cîţu, în varianta lui Dan Vîlceanu, nu a mai fost prezentată. Această variantă a fost pusă pe masa negocierilor şi ieri, când a avut loc o discuţie între Florin Cîţu, Marcel Ciolacu şi Kelemen Hunor. Cei doi lideri de la PSD şi UDMR ar fi respins însă această variantă. 

Desemnarea lui Nicolae Ciucă a fost votată în unanimitate în cadrul Biroului Executiv al PNL. La ora 16:00 vor continua discuţiile cu PSD şi UDMR pe seama funcţiilor din viitoarea guvernare.

Discuţie între Klaus Iohannis şi Florin Cîţu

Potrivit unor surse Observator, Klaus Iohannis și Florin Cîțu ar fi discutat miercuri seară. Apoi, liderii din PNL i-ar fi transmis apoi lui Cițu că dacă vrea să mai fie lider în partid trebuie să se înțeleagă cu Marcel Ciolacu și social democrații pe varianta Nicolae Ciucă premier. Mai mulţi lideri din partid i-au cerut să convoace Biroul Politic Naţional, care poate fi convocat doar de preşedinte sau de secretarul general, Dan Vîlceanu. S-au împlinit deja două săptămâni de când preşedintele Iohannis a declarat că va convoca consultări cu partidele parlamentare după ce se cristalizează o majoritate.

Preşedintele PNL, Florin Cîţu a declarat, miercuri, după mai multe ore de discuţii aprinse, la sediul central al partidului, cu liderii din partid, că în acest moment, atât PNL cât şi PSD doresc că aibă primul premierul, în rotaţia convenită deja la nivel de principiu. Întrebat despre tensiunile din partid, legate de numele premierului PNL, Florin Cîţu a dat mai multe explicaţii contradictorii, spunând că potrivit deciziei BEx de marţi, orice membru PNL poate fi premierul partidului, iar apoi că există o decizie a Consiliului Naţional potrivit căreia preşedintele partidului este propunerea de premier. 

PNL, acord pentru premier prin rotaţie. Emil Boc a cerut mandat flexibil, ca prim-ministrul să nu fie neapărat Florin Cîţu

Mai mulţi lideri din partid i-au cerut, miercuri seară, lui Florin Cîţu, să flexibilizeze mandatul privind premierul, astfel încât să înainteze şi alte nume, în contextul în care PSD a transmis, clar, prin preşedintele partidului, că nu îl doreşte pe Cîţu premier, pentru că a fost dat jos prin moţiune de cenzură.  Discuţiile din partid au avut loc după ce, în cursul după-amiezii, Florin Cîţu s-a întâlnit la Palatul Victoria cu Marcel Ciolacu şi cu Kelemen Hunor, liderii PSD şi UDMR. Neoficial, Cîţu ar fi propus varianta Dan Vîlceanu premier din partea PNL, însă acesta a infirmat această informaţie şi a spus că de fapt i-a propus lui Marcel Ciolacu numele lui Alexandru Rafila, cu care liderul PSD nu a fost de acord. 

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a anunţat că săptămâna viitoare România va avea Guvern, dând de înţeles că este posibil ca negocierile privind propunerea de premier să se deblocheze până la finalul acestei săptămâni, astfel încât săptămâna viitoare să aibă loc consultările cu preşedintele şi învestirea Guvernului în Parlament.  Până când nu se ajunge la un acord privind premierul, negocierile pe programul de guvernare au fost amânate. PNL şi PSD trebuie să se pună de acord în privinţa majorărilor de venituri şi a desfiinţării Secţiei Speciale din Justiţie. 

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, afirma, miercuri seară, la Antena 3, că în viitorul guvern cele două ministere avizatoare - Justiţie şi Finanţe - se vor împărţi între PNL şi PSD. ”Nu ne dorim Ministerul Justiţiei, pentru că în guvernarea anterioară am avut o mare problemă cu Justiţia”, a afirmat Paul Stănescu, potrivit news.ro

Bușoi: În PNL există și alte opțiuni pentru funcția de prim-ministru

În PNL există și alte opțiuni pentru funcția de prim-ministru, declară vicepreședintele formațiunii Cristian Bușoi. El precizează la RFI că dacă varianta Florin Cîțu-premier nu este acceptată de PSD, „trebuie văzute și alte opțiuni".

Cristian Bușoi spune că e normal ca președintele unui partid să fie și premier, dar dacă varianta nu este acceptată, trebuie găsite alte soluții: „E o discuție pe care PNL o va avea, cred, chiar astăzi, la ora 14 a fost convocat un Birou Executiv. E normal, e natural și până la urmă e și cel mai lucrativ și cel mai eficient ca președintele unui partid să fie și premier, pentru că atunci decizia se poate implementa mult mai rapid, există o legitimitate și o forță politică mult mai puternică a premierului. Dar evident că dacă acest lucru nu este posibil, nu este acceptat de cei cu care facem guvernarea, trebuie văzute și alte opțiuni, mai ales că sunt în PNL și alte opțiuni pentru funcția de prim-ministru. Știți bine că a existat o decizie a PNL de a-l nominaliza pe domnul Ciucă, e adevărat, pentru un Guvern minoritar cu UDMR, dar oricând domnia sa poate fi o variantă foarte bună pentru poziția de prim-ministru (...). Nu există în acest moment o încăpățânare a PNL care să ducă la prelungirea și mai mult a situației de interimat în care se află guvernarea în România", potrivit Mediafax. 

Întrebat dacă e normal ca soarta guvernării și a țării să depindă de orgoliile lui Florin Cîțu, vicepreședintele PNL a răspuns: „Nu cred că e vorba de orgolii sau de încăpățânare la domnul Cîțu. În mod evident și domnia sa consideră că cea mai bună și cea mai eficientă formulă în care ar putea funcționa un Guvern este ca președintele unuia dintre partidele din coaliție să fie și prim-ministru, pentru că în acel moment nu mai există nici un fel de problemă de competiție internă în acel partid. Dar evident, până la urmă, există și tehnici de negociere, există și anumite condiții și PSD este un partid care are foarte multă experiență în acest gen de negociere și încearcă să-și maximizeze poziția, dar dacă e clar și ni se spune răspicat că această variantă nu este posibilă, vă asigur că în PNL vorbim de o echipă și de o responsabilitate comună și în mod evident, o majoritate poate decide. Și doi: domnul Cîțu cu siguranță are toată deschiderea pentru a găsi Partidul Național Liberal și alte soluții".

Negocierile dintre PNL și PSD pentru formarea coaliției s-au blocat în numele premierului. PSD îl propune pe Marcel Ciolacu, Florin Cîțu susține că el este propunerea PNL, variantă neagreată de social-democrați. Cele două formațiuni încă nu s-au înțeles care dintre ele va deține prima șefia Guvernului, într-o variantă de premier prin rotație.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri politice » Nicolae Ciucă a fost propus premier de Florin Cîţu, în cadrul Biroului Executiv al PNL