Video Greva profesorilor şi cazul UDMR amână rotativa. Cum ar putea arăta viitorul Guvern, fără maghiari
Cum rotativa s-a împiedicat în greva profesorilor, liberalii şi social-democraţii încearcă să-i dea de cap. Criza politică e majoră, iar până când se va instala noul executiv este posibil să mai dureze. Ciucă nu ştie dacă mai demisionează mâine, iar planurile coaliţiei nu se potrivesc cu cele ale preşedintelui. Iohannis anunţă că schimbarea premierului nu se poate face acum dacă greva profesorilor nu se încheie. Doar că, înainte cu o zi de demisia premierului, se fac şi se desfac guverne. Coaliţia e departe de orice înţelegere, iar PNL vrea să continue la guvernare fără maghiari, potrivit surselor politice.
Bianca Iacob, reporter Observator: "Suntem într-o situație ușor incertă pentru că au fost date peste cap calculele politice de cele economice făcute de sindicatele din educație. Așadar, dacă știam sigur că premierul își va da demisia, acum trebuie să discute cu partenerii de coaliție, discuție care începe în jurul orei 19:30. Ceva mai devreme aici a ajuns Marcel Ciolacu, liderul social-democraților, probabil vor ajunge și cei de la UDMR și vor începe discuția cu premierul Ciucă despre ce urmează să facă. Știam sigur de la președintele Klaus Iohannis că această trecere trebuie să fie rapidă, iată că acum trebuie rezolvată greva profesorilor și mai apoi să vorbim despre planurile politice. Vorbeam zilele acestea și despre posibilitatea de a avea această rotativă amânată cu o lună mai târziu sau chiar din septembrie. Cert este că deciziile se vor lua în această seară, aici, la Palatul Victoria, toate depinzând de calculele economice pentru rezolvarea problemelor profesorilor."
Greva profesorilor încurcă calculele politice
Klaus Iohannis, președintele României: "Această rotaţie trebuie să se desfăşoare după părerea mea rapid, corect, pe scurt "sticlă"."
Preşedintele s-a răzgândit peste noapte. "Fiind joi cu greva vom vedea dacă reușim procedura maine sau peste câteva zile", a declarat acesta.
Aşa că premierul Ciucă aşteaptă acceptul preşedintelui.
Reporter: "Veți mai demisiona mâine?"
Nicolae Ciucă, premierul României: "Ajung la București, discut cu partenerii de coaliţie și luăm o decizie."
PSD acceptă scenariul amânării. "Până când nu se închid toate discuţiile cu greviştii să nu intrăm în discuţii aplicate, negocieri pentru formarea noului guvern. e o întărire pe care preşedintele Klaus Iohannis o face faţă de poziţia pe care Marcel Ciolacu şi PSD au avut o în weekend", a explicat Sorin Grindeanu.
Cu sau fără grevă, nici discuţiile politice nu sunt încheiate. Ultimul scenariu politic este fără UDMR. Surse politice spun că PNL preferă un cabinet fără UDMR, iar PSD insistă pentru un acord de susţinere parlamentară cu maghiarii.
Klaus Iohannis, președintele României: "Nu mă opun niciunei formule stabile. Coaliţia să hotarasca cum arată viitorul guvern și cine să fie în coalitie, am încredere că lucrurile se rezolvă."
Cum ar pute arăta noul guvern?
În această variantă, cele 18 ministere s-ar împărţi egal între PNL şi PSD. Plus doi vicepremieri - Nicolae Ciucă şi Marian Neacşu. Însă actualul premier ar putea părăsi Palatul Victoria, pentru a prelua şefia Senatului, deţinută interimar de Alina Gorghiu.
În acest scenariu politic, PSD ar rămâne cu Grindeanu la Transporturi, cu Angel Tîlvăr la Apărare, Budăi - la Muncă şi Alexandru Rafila -ministrul Sănătăţii. Gabrielei Firea i-ar reveni Ministerul Sportului comasat cu cel al Familiei. În cărţi sunt şi nume noi: pe lista celor care ar putea să conducă proiectele europene apar Victor Negrescu, actual europarlamentar, şi Dragoş Benea. Florin Barbu e una dintre propunerile la Agricultură, Ivan Gruia - la Digitalizare şi Radu Oprea ar putea ajunge la Ministerul Economiei.
În scenariul fără UDMR în Guvern, Dezvoltarea multrâvnită ar putea fi condusă de Gheorghe Falcă sau Robert Sighiartău. Şi la Finanţe sunt vehiculate mai multe nume printre care cel al lui Sebastian Burduja, actualul ministru al Digitalizării, ori Alexandru Nazare. La Mediu, s-ar putea întoarce Mircea Fechet, dar pe listă este şi George Stângă. Surprize apar şi la Cultură unde ar putea veni Raluca Turcan sau Sabin Sărmaş. Restul ministerelor - Interne, Justiţie, Educaţie şi Afaceri Externe e posibil să rămână cu actualii miniştri.
Preşedintele le-a transmis partidelor să finalizeze rocada până la sfârşitul lunii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰