BREAKING NEWS. Iohannis l-a desemnat premier pe Grindeanu prin SMS. "Am crezut că e o glumă a unui coleg" LIVE UPDATE
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul de desemnare a lui Sorin Grindeanu pentru funcţia de prim-ministru.
Update: Premierul desemnat Sorin Grindeanu a anunţat că intenționează să aibă prima ședință a noului Cabinet miercurea viitoare, pe 4 ianuarie seara, dacă va fi respectat calendarul stabilit pentru derularea procedurilor de învestitură.
"De azi dimineață de când am aflat în mod oficial că sunt prim-ministru desemnat, am avut în mod oficial discuții legate de calendar. Dacă acest calendar — cu acea rezervă legată de depunerea jurământului — va fi respectat, atunci în aceeași seară, la ora 21,00, o să facem prima ședință de Guvern, unde vom emite ordonanța de organizare a Guvernului și, de asemenea, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe, pentru a trimite acest proiect rapid în Parlament pentru aprobare, astfel încât vineri să poată fi adoptat acest proiect de lege", a declarat Grindeanu, într-o conferință de presă susținută alături de liderii PSD și ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu.
Update: Guvernul condus de premierul Sorin Grindeanu va avea cel puţin patru noi ministere faţă de actualul Executiv care urmează să devină de sine stătătoare, şi anume: Turism, Ape şi Păduri, Românii de pretutindeni, IMM-uri şi antreprenoriat - surse.
Sorin Grindeanu
- Sorin Grindeanu a declarat, într-o conferință de presă la Palatul Parlamentului, că a fost anunțat prin SMS de către Klaus Iohannis că va primi desemnarea pentru a forma noul Guvern. "Am primit un SMS în care scria: "Succes! Klaus Iohannis". Am crezut că-i vreo glumă a unui coleg"
- Am avut tot felul de informaţii contradictorii. Azi dimineaţă am primit un SMS de la domnul preşedinte Klaus Iohannis, eu nu aveam numărul dânsului. L-am sunat pe domnul preşedinte Dragnea, neavând numărul preşedintelui Iohannis. În aceste zile te poţi aştepta la orice. După ce am primit confirmarea, i-am mulţumit domnului preşedinte pentru încrederea acordată, a relatat Sorin Grindeanu.
Călin Popescu Tăriceanu
- Sunt practic 20 de zile de la alegeri, timp care a fost pierdut, în care s-a trecut de la incertitudine la criză, probabil preşedintele sperând în acest fel că poate să întoarcă rezultatul alegerilor printr-o formulă politică sui generis.
- Să ştiţi că ne-a fost foarte greu, şi mie şi dlui preşedinte Dragnea să facem faţă solicitărilor din ce în ce mai presante care ne-au venit în ultimele zile de a demara procedurile de suspendare, având în vedere încălcarea Constituţiei de către preşedintele Iohannis.
- Să ştiţi că au fost două lucruri care pe noi ne-au pus într-o situaţie extrem de complicată până la urmă. Pe lângă ceea ce am spus din punct de vedere legal a fost lipsa de comunicare - lipsa de comunicare şi lipsa unei motivaţii a respingerii candidaturii doamnei Sevil Shhaideh.
- Cu tot respectul pentru dumneavoastră ca jurnalişti, cred că sunteţi de acord cu mine că o reuniune informală în care se dau informaţii care apoi se transformă în ştiri pe surse nu poate fi constituită ca o modalitate de comunicare normală, mai ales la acest nivel. Nu e joacă de copil desemnarea primului-ministru, nu e o joacă de copil ce se întâmplă cu rezultatul alegerilor şi cu respectul votului dat de cetăţeni, în aşa fel încât să dăm nişte fragmente de informaţii ca ştiri pe surse în loc de motivaţii clare şi oficiale şi comunicare oficială
- E de Guiness Book anunţarea desemnării prim-ministrului prin SMS.
Liviu Dragnea
- "Dacă nu apărea desemnarea, declanșam suspendarea președintelui Iohannis"
- Noi am dat dovadă de maximă răbdare, înţelegere şi înţelepciune, pentru că am pus în permanenţă deasupra dorinţele legitime, fireşti, şi ale noastre şi ale populaţiei, de a avea un guvern cât mai repede instalat şi asta putea genera o reacţie mai dură din partea noastră, care avea ca finalitate o criză politică profundă.
- Poate au fost unele interese ale unor companii, ca unele prevederi anunţate de noi pentru români să nu intre în vigoare. Poate a fost nevoie de o perioadă totuşi cam lungă până să se accepte realitatea - votul din 11 decembrie. Poate a fost o încercare de a forma o altă majoritate, deşi am înţeles că (...) a fost un test pentru dl Tăriceanu. Poate s-a încercat destabilizarea coaliţiei de guvernare. Poate, mai grav, s-a sperat că se pune sub semnul întrebării cu aceste întârzieri aplicarea Programului de guvernare care, odată pus în aplicare, arată românilor că se poate trăi mai bine. Sau nu este nimic din toate astea.
Calendarul formării Guvernului Grindeanu
- Marţi, 3 ianuarie, la ora 10,30, vor avea loc Birouri permanente la Camera Deputaţilor şi Senat, iar la ora 12,00 ambele foruri legislative se vor reuni în plen. Tot marţi, de la ora 14,00, forurile de conducere ale PSD şi ALDE - Comitetul Executiv, respectiv Biroul Politic - vor aproba lista viitorului Cabinet, iar de la ora 15,00 va avea loc întâlnirea grupurilor reunite PSD - ALDE, pentru a avea o prezentare scurtă a fiecărui ministru, urmând ca între orele 16,00 şi 16,30 să aibă loc depunerea de premierul desemnat a listei Executivului şi a programului de guvernare.
-Tot pe 3 ianuarie, de la ora 17,00, va avea loc şedinţa Birourilor permanente reunite pentru a aproba ordinea de zi de miercuri, 4 ianuarie.
-Miercuri, 4 ianuarie, între orele 8,00 dimineaţa şi 14,00, va avea loc audierea membrilor Guvernului în comisii. Între orele 15,00 şi 18,00 vor avea loc prezentarea programului de guvernare, dezbatere şi votul de învestitură. Sub rezerva acceptării de către preşedintele României - o să trimitem o scrisoare comună - propunem ca pe 4 ianuarie, la ora 19,00, să aibă loc ceremonia depunerii jurământului pentru membrii Guvernului", a arătat preşedintele PSD.
-Joi, 5 ianuarie, de la ora 9,00, va avea loc şedinţa Biroului permanent al Senatului, cu legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, dezbateri în comisiile din acest for, iar de la ora 12,00 este programat plenul Senatului. Totodată, de la ora 13,00 va avea loc şedinţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, între orele 14,00 - 15,00 dezbateri în comisii, iar între orele 15,00 - 16,00 va fi votul final în plenul Camerei pentru legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe.
- Am pus deasupra interesul României, de a avea o stabilitate politică ce ne dă posibilitatea să punem în aplicare programul nostru de guvernare votat. Nu înţeleg de ce desemnarea premierului n-a avut loc joi
Update: Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că regretă în continuare că Liviu Dragnea nu este prim-ministru al României, întrucât el era "cel mai îndreptăţit” şi "cel mai legitim”, precizând că se bucură, totuşi, că preşedintele României a acceptat "chiar şi pe furiş” a doua variantă propusă de PSD şi ALDE, în persoana lui Sorin Grindeanu, un "tânăr politician competent, onest, curajos să ia toate măsurile prevăzute în programul de guvernare”.
Update: Prim-ministrul Dacian Cioloș l-a felicitat pe premierul desemnat, Sorin Grindeanu. Cei doi au avut o convorbire telefonică în cursul dimineții în care prim-ministrul Dacian Cioloș l-a asigurat pe premierul desemnat de tot sprijinul pentru o tranziție ușoară de la actualul către viitorul cabinet. De asemenea, premierul Cioloș a cerut miniștrilor în funcție să ofere tot concursul miniștrilor care vor face parte din echipa prim-ministrului desemnat pentru pregătirea în vederea audierilor din Parlament.
Update: Noul Guvern ar putea fi învestit de Parlament până în 5 ianuarie, potrivit unui posibil calendar agreat în PSD. Lideri PSD au precizat pentru News.ro că, până în 3 ianuarie, premierul îşi va forma Cabinetul şi va definitiva forma programului de guvernare care va fi prezentat Parlamentului, când ar urma să aibă loc o nouă reuniune a Comitetului Executiv Naţional al PSD, pentru aprobarea componenţei Guvernului şi a programului.
Tot săptămâna viitoare ar urma să fie convocat şi Parlamentul în sesiune extraordinară, pentru ca în 4 ianuarie să fie audiaţi în comisii candidaţii propuşi la funcţia de ministru, iar în 5 ianuarie să se desfăşoare plenul reunit pentru votul de învestitură al noului Guvern.
Update: Decretul privind desemnarea lui Sorin Grindeanu în calitatea de premier a fost publicat în Monitorul Oficial.
Update: Uniunea Salvaţi România va vota împotriva Guvernului condus de Sorin Grindeanu, a anunţat preşedintele USR, Nicuşor Dan.
Update: Liderul PMP, Traian Băsescu, îl critică pe preşedintele Klaus Iohannis pentru că a anunţat desemnarea prim-ministrului printr-un simplu comunicat, fostul şef al statului precizând că era obligatoriu ca acest anunţ extrem de important pentru România să fie făcut printr-o declaraţie de la Palatul Cotroceni.
”Greşit, domnule Preşedinte! Anunţarea desemnării Primului – ministru nu se poate face printr-un simplu comunicat. Dacă tot aţi decis să faceţi o desemnare fie ea şi nepotrivită, din respect pentru români, dar şi din respect pentru relaţia instituţională, era obligatoriu să faceţi acest anunţ extrem de important pentru România într-o declaraţie făcută de dumneavoastră personal, de la Palatul Cotroceni. Că la această declaraţie ar fi fost bine să fie alături de dumneavoastră şi desemnatul este altă socoteală. Vă va fi greu să cereţi relaţii instituţionale corecte atâta timp cât dumneavoastră nu o generaţi prin propriul comportament”, a scris Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook.
Fostul preşedinte a procedat însă în mod similar în decembrie 2012, când a anunţat desemnarea lui Victor Ponta pentru funcţia de prim-ministru tot printr-un comunicat de presă, fiind vorba de o reconfirmare a social-democratului la şefia Guvernului. În aprilie 2012 însă, atunci când l-a desemnat pe Ponta pentru prima oară, Traian Băsescu l-a prezentat în cadrul unei declaraţii de presă făcute la Palatul Cotroceni.
Update: Actualul Cabinet i-a pregătit un birou premierului desemnat, la etajul 1 al Palatului Victoria, pentru a-şi putea desfăşura activitatea până la învestire, transmite purtătorul de cuvânt al Guvernului. Potrivit unor surse, Dacian Cioloş nu l-ar fi sunat încă pe Grindeanu, urmând să facă acest lucru, cei doi putând avea chiar şi o întâlnire în cursul zilei de vineri.
Update: Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că formaţiunea sa va vota noul Guvern şi pe premierul desemnat, Sorin Grindeanu, dar că aşteaptă, totuşi, să vadă care e programul de guvernare şi componenţa executivului. El a adăugat că deocamdată nu există elemente pentru care UDMR să nu voteze viitorul Guvern.
Update: Numele vehiculate până acum pentru POSIBILUL Guvern Grindeanu sunt următoarele:
La Ministerul Dezvoltarii - Sevil Shaiddeh sau Lia Olguta Vasilescu
La Ministerul Muncii - Lia Olguta Vasilescu
La Ministerul Sanatatii - Florian Popa/Sorina Pintea
La Ministerul Finantelor- Marius Nica/Cristian Socol
La Ministerul Economiei - Mihai Tudose
La Ministerul de Interne - Gabriel Vlase
La Ministerul Apararii - Georgian Pop
La Ministerul Justitiei - Florin Iordache
La Ministerul Educatiei - Mihnea Costoiu
La Ministerul Transporturilor - Mihai Fifor
La Ministerul Tineretului si Sportului - Gabriel Petrea
La Ministerul Culturii - Ionut Vulpescu
La Ministerul Afacerilor Externe - Ana Birchall
La Ministerul Apelor si Padurilor - Doina Pana
La Ministerul pentru IMM-uri - Florin Jianu
Update: Raluca Turcan, preşedintele interimar al PNL, consideră că ”autonomia şi buna credinţă” ale premierului desemnat se vor reflecta în echipa de miniştri pe care Sorin Grindeanu o va prezenta Parlamentului.
Update: Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat o conferinţă de presă la Parlament, pentru ora 14:00.
Update: Ecaterina Andronescu a declarat că salută gestul preşedintelui, spune că noaptea a fost un sfetnic bun pentru Iohannis şi crede că noul Guvern va fi format foarte repede.
Update: Decretul de numire a fost publicat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.
"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 30 decembrie a.c., decretul privind desemnarea domnului Sorin Mihai Grindeanu în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituţia României, republicată", se arata pe site-ul administratiei.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul de desemnare a lui Sorin Grindeanu pentru funcţia de prim-ministru.
Preşedintele nu a făcut declaraţii, nu a anunţat nimic şi nici administraţia prezidenţială nu a oferit vreo explicaţie în acest sens. Este o premieră anunţarea printr-un comunicat de presă a desemnării premierului. De obicei, un astfel de anunţ era făcut de către şeful statului la Cotroceni, unde era invitat şi prezentat public şi cel care era desemnat.
Sorin Grindeanu, propus de PSD pentru funcţia de prim-ministru, a avut o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis, joi, la Palatul Cotroceni. Discuţia a durat aproximativ jumătate de oră.
Care este procedura formării noului Guvern
După ce preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, până la formarea unui nou guvern sunt parcurşi mai mulţi paşi: se alcătuieşte lista de miniştri şi programul de guvernare, se audiază miniştrii în parlament, se acordă votul de încredere în parlament, se depune jurământului în faţa preşedintelui.
Candidatul desemnat pentru funcţia de prim-ministru trebuie să întocmească lista cu membrii guvernului şi programul de guvernare. Programul şi lista cu membrii guvernului se trimit spre dezbatere Camerei Deputaţilor şi Senatului în termen de 10 zile de la desemnarea premierului.
Fiecare candidat pentru funcţia de ministru, din lista noului guvern, va fi audiat de comisiile de specialitate ale celor două camere. Candidaţii vor primi din partea comisiilor avize consultative, pe care le motivează şi le prezintă candidatului pentru funcţia de prim-ministru. În situaţia în care un membru de pe lista noului guvern primeşte un aviz nefavorabil, premierul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială. Dacă premierul vine cu o nouă propunere, aceasta va fi supusă audierii.
După audieri şi acordarea avizelor, se convoacă şedinţa comună a camerelor, în cadrul căreia premierul desemnat prezintă parlamentarilor lista de miniştri şi programul de guvernare. Urmează dezbaterile pe marginea programului şi listei cu membrii guvernului, astfel încât, la cererea liderilor de grup, preşedintele de şedinţă le dă cuvântul pentru exprimarea punctelor de vedere.
După încheierea dezbaterilor, deputaţii şi senatorii votează, cu majoritate absolută, propunerea de acordare a încrederii guvernului. Votul este secret cu bile.
Dacă noul guvern a fost validat de parlament, primul-ministru şi membrii guvernului vor depune individual jurământul în faţa Preşedintelui României. Guvernul, precum şi fiecare ministru în parte îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului.
În cazul în care guvernul nu a fost validat, preşedinţii celor două camere îl informează de îndată pe Preşedintele României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.
În situaţia în care parlamentul respinge două solicitări de învestitură a guvernului, Preşedintele României poate să dizolve parlamentul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰