Antena Meniu Search
x

Guvernul Orban 2 a fost votat în Parlament. Urmează depunerea jurământului

Guvernul Orban a fost învestit în Parlament, la capătul unei ședințe a plenului reunit. Astfel, Ludovic Orban redevine prim-ministru cu puteri depline, cu ajutorul voturilor Partidului Social Democrat, tot cel care a depus moțiunea de cenzură adoptată în data de 5 februarie 2020.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 14.03.2020, 17:10

Guvernul Orban a fost învestit în Parlament
Premierul Ludovic Orban, în timpul unei conferințe de presă, după ce a participat la ședința Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), București, 9 martie 2020 - Mediafax Foto / Eduard Vinatoru via Hepta
  • Guvernul Orban, votat inclusiv de parlamentarii PSD
  • Guvernul Orban fusese demis după moțiunea inițiată de PSD, în februarie

Guvernul Orban a fost votatîn Parlament, la capătul unei ședințe a plenului reunit, desfășurată în condiții speciale. Astfel, Ludovic Orban redevine prim-ministru cu puteri depline, cu ajutorul voturilor Partidului Social Democrat (PSD), tot cel care a depus moțiunea de cenzură adoptată în data de 5 februarie 2020 și care a dus la demiterea Cabinetului Orban I.

Votul pentru învestirea Guvernului Orban a început la ora 11.00, în condiții speciale, din cauza epidemiei de coronavirus. Au fost 286 de voturi pentru, 23 contra și o abținere.

În sala de vot au intrat pe rând grupuri de aproximativ 20 de parlamentari, astfel că întreaga procedură a durat mai mult decât în mod normal. 

VOT

Pe acelaşi subiect

Ludovic Orban, în izolare la Vila Lac 1

Aflat în izolare, după ce s-a întâlnit cu senatorul Vergil Chiţac, confirmat cu coronavirus, Ludovic a transmis că România traversează o perioadă dificilă care reclamă învestirea urgentă a unui Guvern cu puteri depline, pentru a putea trece cu bine de criza generată de coronavirus.

"România traversează o perioadă dificilă de provocări economice şi sociale care reclamă învestirea urgentă a unui Guvern cu puteri depline pentru a trece ţara cu bine printr-o criză internaţională severă, generată de pandemia globală de Coronavirus. Guvernul României a acţionat ferm şi cu promptitudine până acum încă de la primele semne ale epidemiei COVID-19 în statele europene partenere şi a adoptat măsuri stricte pentru limitarea răspândirii infecţiilor cu Coronavirus în ţara noastră", a afirmat liderul PNL.

Ludovic Orban a mai spus că România rămâne expusă riscurilor de răspândire a coronavirusului, motiv pentru care este nevoie de un Guvern stabil, cu toate instrumentele legale şi constituţionale la dispoziţie.

"Partidul Naţional Liberal şi-a asumat această sarcină dificilă a guvernării în vremuri grele pentru ţară şi cu un nou Guvern, cu puteri depline, sunt convins că va reuşi să gestioneze cât mai bine situaţia provocată de pandemia COVID-19. Guvernul va asigura cu prioritate resursele bugetare necesare pentru achiziţia în procedură de urgenţă simplificată a materialelor sanitare şi a echipamentelor medicale necesare pentru prevenirea şi combaterea infecţiilor cu COVID-19. În acelaşi timp, instituţiile implicate în gestionarea riscurilor de răspândire a epidemiei de Coronavirus vor fi mobilizate la capacitatea maximă cu resursele bugetare, materiale şi umane disponibile pentru controlul, monitorizarea şi sprijinirea persoanelor expuse riscurilor de infecţie cu COVID-19", a mai declarat Orban.

Marcel Ciolacu: "Orice greşeală o vor plăti!"

Președintele PSD a precizat că, în condiții normale, formațiunea pe care o conduce nu ar fi votat acest guvern.

"Trei luni pierdute cu un guvern iresponsabil au lăsat urme adânci. Jocul preşedintelui şi al Partidului National Liberal a avut un singur scop: alegeri anticipate. Ştiu, au aruncat ţara în haos, au pus în pericol sănătatea parinţilor şi copiilor noştri. Au făcut-o cu cinism, premeditare, din calcule politice! În condiţii normale, dacă nu ar fi existat această epidemie, cu toţii am fi votat împotriva acestui guvern al PNL. Dar nu trăim vremuri normale!", a declarat Marcel Ciolacu, liderul PSD.

Ciolacu a reiterat că PSD a propus un prim-ministru, refuzat de preşedinte, menţionând că un al doilea premier al PSD ar fi avut aceeaşi soartă şi "am fi aruncat ţara într-o criză politică şi mai mare".

"Astăzi România are nevoie de un guvern cu puteri depline. Va fi acesta în măsură să gestioneze problemele cu care ne confruntăm acum? Greu de răspuns… Dar instituţiile statului şi specialiştii care se luptă cu epidemia au nevoie de stabilitate şi măsuri rapide. Ştiu! PNL şi Iohannis nu merită acest vot! Dar românii merită un stat funcţional care să poată reacţiona rapid la pandemie. Sănătatea şi siguranţa românilor merită votul nostru! Doar românii!", a afirmat Ciolacu.

Potrivit news.ro, liderul social-democrat a îndemnat la vot "pentru aceşti oameni care stau în carantină, speriaţi de ceea ce îi aşteaptă, pentru medicii şi asistentele care sunt în prima linie a luptei cu virusul, pentru românii care cer de la noi responsabilitate, pentru românii care ne cer să lăsăm politica în spate".

"De mâine ne întoarcem şi facem opoziţie TOTALĂ! Le-am dat o şansă să facă bine pentru oameni. Orice greşeală o vor PLĂTI!", a adăugat Ciolacu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » Guvernul Orban 2 a fost votat în Parlament. Urmează depunerea jurământului