Ungaria îşi retrage sprijinul faţă de admiterea României la OECD
Guvernul ungar a decis să îşi retragă sprijinul faţă de admiterea României în diverse organizaţii internaţionale, inclusiv OECD, invocând faptul că autorităţile române ar fi decis suspendarea cursurilor Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, scrie News.ro
Guvernul ungar a decis să îşi retragă sprijinul faţă de admiterea României în diverse organizaţii internaţionale, inclusiv OECD, invocând faptul că autorităţile române ar fi decis suspendarea cursurilor Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş.
- Ungaria suspendă sprijinul acordat României pentru aderarea la OECD și alte organizații internaționale
- Guvernul maghiar spune că decizia e reacție la suspendarea de către autoritățile române a activității Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş
- MAE a criticat decizia Ungariei
- Premierul Tudose a reacționat, de asemenea
“Guvernul a decis să-şi suspende pentru o perioadă nedeterminată sprijinul acordat României în vederea aderării la diverse organizaţii internaţionale, cum ar fi OECD, deşi promisese că o va sprijini", a anunţat a secretarul de stat Levente Magyar după ce ambasadorul României la Budapesta a fost notificat în acest sens.
Magyar a adăugat că votul în privinţa României va avea lor în 8 septembrie şi pentru a fi admisă în OECD este necesar votul fiecărui stat membru.
El a spus că ambasadorului i s-a transmis că Ministerul de Externe ungar este surprins de faptul că la numai o zi după vizita ministrului Afacerilor Externe şi Comerţului Péter Szijjártó’s la Bucureşti, autorităţile române au anunţat că vor suspenda activitatea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş.
Secretarul a subliniat că în timpul vizitei şefului diplomaţiei ungare în România, autorităţile nu au menţionat nimic legat de acest subiect. În opinia lui Magyar, decizia va pune sute de familii maghiare într-o situaţie imposibilă, cu puţin timp înaintea începerii anului şcolar.
El a precizat că "Ungaria priveşte aceasta drept un atac la adresa Bisericii Catolice, a minorităţii maghiare" şi că aceasta este o măsură "extrem de neprietenoasă" din partea României.
Reacția Ministerului de Externe al României
MAE a transmis un comunicat în care își arată nemulțumirea față de decizia Ungariei.
În ceea ce priveşte conexarea situației Liceului Romano-Catolic de la Târgu-Mureș de alte subiecte, precum sprijinul acordat aderării României la OCDE, aceasta este complet inadecvată, inamicală şi contraproductivă, se afirmă în comunicat.
MAE a mai transmis că România îndeplineşte criteriile pentru aderarea la această organizaţie, fapt recunoscut de parteneri, inclusiv de Ungaria, care a exprimat recent intenţia de a susţine candidatura României. În acelaşi timp, România respinge orice fel de abordare condiţională în relaţia bilaterală.
Autorităţile române apreciază că această reacţie a părţii ungare contravine mesajelor de deschidere şi cooperare care au marcat recentele contacte bilaterale şi îşi exprimă speranţa în dezvoltarea relaţiilor dintre cele două state în spiritul unei relaţii de parteneriat strategic real şi pe baza respectului reciproc, mai spune Ministerul de Externe.
Premierul Mihai Tudose a comentat la Antena 3 afirmaţiile oficialilor maghiari pe tema situaţiei de la Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureş, afirmând că nu crede că statul vecin va dori să "strice în asemenea hal" relaţiile diplomatice, urmând ca ministrul Educaţiei şi cel de Externe să explice cazul, arătând că totul a fost o problemă de comunicare.
"Haideţi să ne uităm şi la calitatea emiţătorului din Ungaria, un secretar de stat. Diplomatic, asta înseamnă că poate oricând să vină cineva să spună 'ia uite ce a spus ăla'. Eu nu cred că Ungaria va strica în asemenea hal relaţiile diplomatice cu noi şi interesele economice comune, pentru că nu numai noi avem interese economice în Ungaria, ci şi domniile lor au aici”, a spus premierul.
Tudose a subliniat că este nevoie de dialog, arătând că România este un exemplu în ceea ce priveşte relaţia cu minorităţile.
"Această inflamare s-a produs acum, că începe anul şcolar şi copii nu ştiu, este o situaţie incertă, se înscriu sau nu la acel liceu”, precizat el.
Premierul a afirmat că a cerut ministrului de Externe şi cel al Educaţiei să dea explicaţii pe tema situaţiei din Liceu Romano-Catolic.
Sursa: News.ro
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰