Antena Meniu Search
x

Video Guvernul vrea o nouă "mare ieftinire" a alimentelor. Lista produselor pentru care e limitat adaosul comercial ar putea fi extinsă

Guvernul vrea să ieftinească, din nou, mâncarea. Coaliția va adăuga cateva produse pe lista cu alimente de bază pentru care s-a plafonat deja adaosul comercial. În plus, Guvernul va prelungi această măsură până la finalul anului.

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 08.09.2023, 14:36

Vezi și

Marius Gîrlaşiu, reporter Observator: "Sursele Observator spun că guvernul condus de Marcel Ciolacu se gândește să extindă lista alimentelor pentru care s-a plafonat adaosul comercial. Ne amintim cu toții că în luna iulie guvernul a adoptat acea ordonanță de urgență prin care a limitat adaosul comercial la 14 alimente de bază. Guvernul și-ar dori să prelungească această măsură până la finalul anului, iar odată cu prelungirea ei să adauge noi produse pe lista alimentelor de bază pentru care comercianții vor obligați să limiteze adaosul. Au apărut deja și efectele acestei măsuri,  ministrul Agriculturii spune că după ce a fost adoptată această ordonanță prețurile celor 14 alimente de bază pentru care s-a limitat adaosul comercial au scăzut cu până 50%."

Cu cât s-au ieftinit alimentele după ordonanța de urgență?

Preţurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanţa de plafonare a adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 49% în marile lanţuri de magazine, în luna august a acestui an, comparativ cu iunie 2023, potrivit datelor analizate de Consiliul Concurenţei, publicate vineri. Cele mai mari reduceri s-au înregistrat la fructe şi legume. Astfel, preţul mediu al prunelor a scăzut cu 49%, cel al strugurilor, cu 47%, în timp ce roşiile, ceapa, ardeii galbeni, morcovii şi cartofii s-au ieftinit cu 31% până la 37%, raportat la perioada de referinţă.

Conform autorităţii de concurenţă, din categoria lactatelor, preţul mediu al brânzei telemea este cu 16,3% mai mic, cel al iaurtului cu 10,5%, iar cel al laptelui cu 6,2%. La acest aliment din urmă există un acord voluntar de reducere a preţului cu 20%, implementat începând din luna mai a acestui an.

Pe acelaşi subiect

Preţul celorlalte produse regăsite în coşul de consum, precum făina, pâinea, mălaiul, uleiul, ouăle şi zahărul, s-a diminuat pe parcursul lunii august. În ceea ce priveşte carnea de pui şi porc, aceasta s-a ieftinit în august faţă de luna iunie, cu excepţia pulpei de porc cu os, al cărei preţ a crescut uşor, cu 2%.

"În analizele realizate de-a lungul lunii august, am remarcat că în cea mai mare parte a magazinelor au fost implementate reduceri de preţuri la alimentele de bază. Am constatat că preţurile medii ale unor alimente au scăzut treptat, aici fiind vorba despre iaurt, mălai, carne de porc, ceapă, morcovi, ardei, prune şi struguri, dar există şi produse cum sunt pâinea, făina, ouăle, pentru care preţurile au fluctuat, situându-se, însă, sub preţul mediu al lunii iunie", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Eliminarea voucherelor de vacanță pentru bugetari, pe masa guvernanților

Există discuții aprinse și despre voucherele de vacanță, ministrul de Finanțe avansa scenariul în care acestea vor fi eliminate. Premierul Ciolacu spune că așa ceva este exclus.

Marius Gîrlaşiu, reporter Observator: "În ceea ce privește voucherele de vacanță nu avem încă o decizie clară a guvernului. În plus, avem declarații care se contrazic ale premierului Marcel Ciolacu și ale ministrului de Finanțe Marcel Boloș, cel care ieri anunța, într-un interviu pentru Observator, că la nivelul coaliției de guvernare se discută despre eliminarea voucherelor de vacanță de care beneficiază, în prezent, angajații din aparatul bugetar. Numai că, în această dimineață, chiar înainte de ședința de guvern, premierul Marcel Ciolacu spunea că așa ceva este exclus, că nu ia în calcul eliminarea voucherelor de vacanță pentru bugetari.

Sursele noastre spun că există mai multe variante la nivelul coaliției de guvernare. În primul rând, se discută ca doar angajații din aparatul bugetar care câștigă până la 8.000 de lei net/lună să mai beneficieze de voucherele de vacanță. Cei care depășesc aceste venituri urmând să nu le mai primească. O altă variantă luată în calcul este aceea ca tichetele de vacanță pe care le primesc bugetarii în prezent să fie transformate în bani. Angajații din aparatul bugetar să nu mai primească bonurile de vacanță, ci să primească efectiv banii în mână.

În urma acestor anunțuri de la vârful guvernului, au apărut și proteste. Asociația agențiilor de turism din România spune că dacă guvernul va elimina aceste vouchere sau le va transforma în bani atunci riscul este ca veniturile din turismul intern să scadă cu 50%. O decizie finală încă nu a fos luată, iar sursele noastre spun că liderii coaliției se vor întâlni la începutul săptămânii viitoare pentru a defenitiva acel pachet de măsuri fiscale pe care Marcel Ciolacu își va asuma răspunderea în parlament."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri politice » Guvernul vrea o nouă "mare ieftinire" a alimentelor. Lista produselor pentru care e limitat adaosul comercial ar putea fi extinsă