Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video EXCLUSIV. Ministrul de Finanţe anunţă tăieri drastice: salarii şi sporuri plafonate, iar voucherele de vacanţă ar putea dispărea

E foame de bani la Guvern! Peste un milion de bugetari nu vor mai primi vouchere de vacanţă de anul viitor. Ministrul de Finanţe a anunţat în exclusivitate pentru Observator că sporurile şi salariile unor angajaţi de la stat vor fi plafonate. Vestea bună este că facturile la energia electrică şi gaze nu vor exploda în această iarnă.

de Florentina Lazăr

la 07.09.2023 , 19:57

Aproape 2 miliarde de lei pe an. Este suma pe care Guvernul sper să o economiseacă după ce va elimina voucherele de vacanţă"Să se suspende aplicarea şi acordarea de vouchere de vacanţă pentru anul viitor şi 2025. Încă nu s-a luat o decizie finală", a declarat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.

Voucherele de vacanţă, eliminate

Un scenariu mai puţin drastic ar fi acordarea vocherelor de vacanţă doar bugetarilor cu salarii mai mici de 8.000 lei net. Asta înseamnă că 12% dintre angajaţii de la stat nu le vor mai primi. La buget s-ar strânge mai bine de 220 de milioane de lei. Şi sporul de 15% din salariul de bază pentru condiţii vătămătoare va fi plafonat. 

Vezi și

"Poate să ajungă de la câteva sute de lei până la 3.000 de lei, ceea ce este nedrept. 1.000 lei brut a rămas în momentul de faţă pentru toţi funcţionarii publici şi e forma firească de a egaliza aceste sporuri", crede Marcel Boloş, ministrul de Finanţe.

Pe acelaşi subiect

"E spor şi de antenă, spor de stat prea mult pe scaun. Nu poţi să ceri spor de căldură dacă eşti fochist, asta e fişa postului", susţine Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

Plafonarea facturilor la energie şi gaze

Salariile şefilor din companiile de stat vor fi şi ele plafonate şi acordate în funcţie de performanţă. Rămâne în schmb schema de plafonare a facturilor de energie electrică și gaze naturale. Cel puţin până la primăvară.

"Romănii să se aştepte să nu tremure de frica facturilor şi nici de frig. În iarna aceasta nu se pune problema din perspectiva Ministerului Energiei să modificăm această schemă", asigură Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

În goana după bani, şi mediul privat este luat în vizor. "Guvernul vrea să suprataxeze băncile în următorii 3 ani. Pe lângă impozitul pe profit de 16%, instituțiile bancare ar urma să plătească la stat și o taxă de 1% din cifra de afaceri. Având în vedere veniturile acestora, bancile ar putea să plătească în total dări la stat în valoare de 32%", transmite Florentina Lazăr, reporter Observator.

"Dacă este adăugat ca taxă de solidaritate, atunci practic am reuşi să evităm dubla impunere", spune Marcel Boloş, ministrul de Finanţe.

1,5 miliarde de lei anual la bugetul de stat

Noua măsură ar aduce la buget 1,5 miliarde de lei pe an. "Pe cine penalizezi când instaurezi o impozitare suplimentară a profitului? Exact sursa acestui profit, banii deponenţilor. Vom vedea acest lucru prin scăderea dobânzilor la depozite şi prin prevenirea încetinirii inflaţiei", spune Bogdan Glăvan, profesor de economie.

Şi multinaţionalele cu o rată de profitabilitate de peste 3% vor fi taxate cu 1% din cifra de afaceri. Cele care au un profit mai mic de 3% vor fi impozitate cu 0,5% din cifra de afaceri. În plus, Coaliţia a decis şi majorarea plafonului CASS pentru activităţi independente, de la 24 de salarii minime la 60 de salarii minime. 

"Reformele fiscale vor fi adoptate la jumătatea acestei luni fără nicio dezbatere sau modificare faţă de forma propusa de Guvern. Salariul minim va creşte de la 1 octombrie cu aproape 100 lei net. Cealalte măsuri se vor aplica însă de la 1 ianuarie", a precizat Florentina Lazăr, reporter Observator.

Florentina Lazăr Like

În Guvern se iau cele mai importante decizii pentru noi, românii. Se majorează sau scad pensiile și salariile, se măresc taxele și impozitele, se fac sau se mimează reforme.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » EXCLUSIV. Ministrul de Finanţe anunţă tăieri drastice: salarii şi sporuri plafonate, iar voucherele de vacanţă ar putea dispărea