Antena Meniu Search
x

Guvernul vrea să aloce mai mulți bani pentru transportul elevilor, dar nu și pentru bursele sociale

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, în şedinţa de Guvern, că vrea să se asigure că toate măsurile vor funcţiona şi nu vom avea problemă în ceea ce priveşte atât asigurarea măsurilor sociale cât şi de asigurare a transportului pentru elevii care trebuie să se deplaseze pe distanţe mari pentru a putea să meargă la şcoală, în contextul scandalului legat de acuzaţiile aduse ministrului Educaţiei, privind desfiinţarea burselor de ajutor social acordate elevilor din mediul rural care merg la şcoală în altă localitate. Sorin Cămpeanu a răspuns că Ministerul Educaţiei a propus o sumă forfetară pentru acei copii care nu au trasee standardizate de transport între domiciliu şi şcoală şi că sunt toate mecanismele create în aşa fel încât toţi copiii să poată merge la şcoală, notează news.ro.

de Redactia Observator

la 14.09.2022, 13:20

Sorin Cîmpeanu, ministrul educației
Guvernul vrea să aloce mai mulți bani pentru transportul elevilor, dar nu și pentru bursele sociale - Hepta

"Vom adopta decizii legate de ceea ce înseamnă creşterea sumelor pe care Guvernul le alocă pentru recompensarea performanţei. În acest sens, reuşim să ajungem la un cuantum de până la 20.000 de lei, pentru premiile internaţionale obţinute de către elevii români care participă la aceste concursuri", a spus premierul în şedinţă.

Premierul a spus că vrea să facă "o legătură între ceea ce a apărut în spaţiul public, legat de asigurarea transportului pentru elevii din mediul rural şi desigur a celor care au probleme financiare, legate de asigurarea tuturor condiţiilor astfel încât să poată să beneficieze de educaţie, aşa cum ne-am asumat".

"Ştim foarte bine că la nivelul Guvernului şi în discuţiile particulare cu domnul ministru, am solicitat să asigurăm fiecărui elev, fiecărui copil din ţara noastră dreptul la educaţie şi să facilităm, prin măsurile luate împreună cu autorităţile locale (..) să facem în aşa fel încât să ne coordonăm efortul pentru a asigura copiilor din România accesul şi dreptul la educaţie. Dincolo de această clarificare, vreau să mă asigur că toate aceste măsuri vor funcţiona şi nu vom avea problemă în ceea ce priveşte atât asigurarea măsurilor sociale cât şi de asigurare a transportului pentru elevii care trebuie să se deplaseze pe distanţe mari pentru a putea să meargă la şcoală", a spus premierul Ciucă.

Ministerul Educației și-a îndeplinit responsabilitățile, susține Cîmpeanu

Pe acelaşi subiect

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu i-a răspuns premierului arătând că ministerul a creat toate mecanismele pentru a facilita transportul elevilor.

"Vă asigur că da, tocmai aceste mecanisme le-am creat şi această separare, ministerul Educaţiei asigură plata transportului elevilor din bugetul propriu. Ministerul Educaţiei a propus o sumă forfetară pentru acei copii care nu au trasee standardizate de transport între domiciliu şi şcoală. Deci este o alocaţie forfetară, pe care toţi cei care învaţă în altă localitate decât cea de domiciliu o vor primi. Vă asigur că sunt toate mecanismele create în aşa fel încât toţi copiii să poată merge la şcoală", a spus ministrul.

Ce se întâmplă cu cursele sociale?

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a răspuns miercuri criticilor privind bursele sociale acordate elevilor din mediul rural, el precizând că de burse sociale beneficiază, de la bugetul de stat, absolut toţi elevii aflaţi în dificultate din perspectiva socio-economică, iar în privinţa transportului elevilor, va intra în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, prin care se asigură o sumă forfetară pentru toţi acei elevi care învaţă în altă localitate decât cea de domiciliu, care poate ajunge la 200, chiar 300 de lei per elev, peste bursa socială de 200 de lei.

Ministrul Educaţiei a spus în şedinţă că doreşte să clarifice diferenţa între bursele sociale şi asigurarea transportului, care "sunt două lucruri distincte".

"De burse sociale beneficiază, de la bugetul de stat, absolut toţi elevii aflaţi în dificultate din perspectiva socio-economică. Este vorba, în primul rând, de provenienţa din familii cu venituri reduse, la care se adaugă absolut toţi copiii care au probleme cronice, la care se adaugă copiii cu dizabilităţi, la care se adaugă orfanii de unul sau ambii părinţi. Toate aceste categorii de elevi vor primi şi primesc - avem hotărârea de guvern astăzi pe agendă - burse sociale într-un cuantum de 200 de lei", a spus Sorin Cîmpeanu.

"Peste aceste burse sociale pe care, repet, le primesc toţi cei care au dreptul să le primească, avem asigurarea transportului de la domiciliu la şcoală. Este deja pe circuitul de avizare un proiect de ordonanţă de urgenţă, despre care am discutat, şi care sunt convins că va putea să intre săptămâna viitoare pe agenda şedinţei de guvern, prin care decontarea transportului se face dublu faţă de condiţiile de până acum", a spus Cîmpeanu.

"Sunt aceste alocaţii forfetare pentru ca peste o sută mii de elevi să poată ajunge la şcoală. Aceste alocaţii forfetare, conform proiectului de ordonanţă de urgenţă, pot fi crescute cu până la 50% în cazul în care abonamentul de transport în zona respectivă, şi avem judeţe precum Suceava şi Constanţa, care au tarife foarte mari în raport cu celelalte judeţe la transport, vor fi prezentate aceste abonamente şi alocaţia forfetară va putea să crească cu 50%", a afirmat ministrul Cîmpeanu.

Ministrul a menţionat că "bursele sociale se asigură prin bugetele autorităţilor locale, de la bugetul de stat, iar transportul tuturor elevilor din România, de acasă la şcoală dus-întors, se asigură din bugetul Ministerului Educaţiei". 

"În acest fel, un elev, repet, poate să primească bursă socială de 200 de lei, poate să primească 300 de lei spre exemplu, alocaţii de transport, şi dacă are performanţă, poate primi, conform proiectului de hotărâre de guvern de astăzi şi bursă de performanţă de 500 de lei. Deci, un elev aflat în dificultate socio-economică, ce merge la şcoală, poate să primească din partea statului român un sprijin de 1.000 de lei pe lună", a explicat ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu a mai spus că "bursele sociale se acordă pe toată durata anului calendaristic, alocaţia de transport, în mod firesc, se acordă pe toată durata anului şcolar, pentru că are ca destinaţie mersul la şcoală".

"Dacă am extinde bursele sociale şi la elevii proveniţi din familii cu venituri mari sau foarte mari, am avea dificultăţi tocmai cu plata acestor burse copiilor care sunt în dificultate şi care au nevoie de aceste burse. Este un mod prin care am clarificat acest sistem. Este un mod care pregăteşte noul sistem ce va intra în vigoare odată ce vor fi adoptate legile educaţiei - "România Educată", a ţinut să precizeze Cîmpeanu

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri politice » Guvernul vrea să aloce mai mulți bani pentru transportul elevilor, dar nu și pentru bursele sociale