Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Klaus Iohannis confirmă sprijinul României pentru integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană, dar şi pentru Georgia şi Republica Moldova

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, pe Twitter, că România sprijină pe deplin integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană. Mesajul vine la o zi după ce preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, mulţumea românilor pentru ajutorul trimis şi omologului său român pentru sprijinirea aderării.

de Redactia Observator

la 01.03.2022 , 10:21

Klaus Iohannis i-a transmis preşedintelui Ucrainean că sprijină aderarea ţării sale la Uniunea Europeană Klaus Iohannis i-a transmis preşedintelui Ucrainean că sprijină aderarea ţării sale la Uniunea Europeană - Presidency.ro

România sprijină ''pe deplin'' integrarea Ucrainei, dar şi a Republicii Moldova şi a Georgiei în Uniunea Europeană, a afirmat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis.

"România sprijină pe deplin integrarea Ucrainei, precum şi a Republicii Moldova şi Georgiei în Uniunea Europeană. Locul acestor parteneri ai UE este în familia europeană, iar România va face tot posibilul pentru ca acest lucru să devină realitate", a scris Iohannis, pe Twitter.

Şi preşedintele PNL, fostul premier Florin Cîţu, afirmă, într-o postare pe Facebook, că a spus, în cadrul Summitului Platforma Crimeea din august 2021, că România este un susţinător ferm al integrităţii teritoriale a Ucrainei şi al aspiraţiilor acestui stat de a deveni membru UE şi NATO.

Articolul continuă după reclamă

Zelenski a semnat în picioare cererea de aderare la UE a Ucrainei

Pe acelaşi subiect

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat, luni seară, că a semnat cererea oficială de aderare la Uniunea Europeană.

Zelenski a cerut Uniunii Europene să permită aderarea imediată a Ucrainei printr-o procedură specială.

Preşedinţii din opt state din centrul şi estul Europei au cerut, luni, ţărilor membre UE să acorde imediat Ucrainei statutul de ţară candidată şi să deschidă negocierile de aderare, a relatat Reuters. ''Noi, preşedinţii statelor membre UE: Republica Bulgaria, Republica Cehă, Republica Estonia, Republica Letonia, Republica Lituania, Republica Polonia, Republica Slovacă şi Republica Slovenia credem cu tărie că Ucraina merită să primească imediat o perspectivă de aderare la UE'', se arată într-o scrisoare deschisă publică luni. 

Această procedură nu există ca atare, iar integrarea în UE este un proces de durată pentru ca legislaţia ţării candidate să fie armonizată cu dreptul european, notează AFP. Procesul necesită negocieri complexe asupra a numeroase subiecte şi criterii dificile de respectat pentru o ţară în război, cum ar fi stabilitatea politică şi o economie de piaţă viabilă.

"Aderarea este o cerere exprimată de mult timp de Ucraina. Însă există diferite opinii şi sensibilităţi în cadrul UE despre extindere. Ucraina va transmite o cerere oficială, Comisia Europeană va trebui să dea un aviz oficial, iar apoi se va pronunţa Consiliul", a explicat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

El a spus că a fost informat de intenţia Ucrainei de a trimite o cerere oficială de aderare.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri politice » Klaus Iohannis confirmă sprijinul României pentru integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană, dar şi pentru Georgia şi Republica Moldova