Antena Meniu Search
x

Principalele lucruri la care ar trebui să fiţi atenţi atunci când mergeţi la vot (Video)

În mai puţin de 24 de ore suntem chemaţi să ne exprimăm opţiunea pentru două subiecte importante: viitorul Parlament European şi referendumul convocat de şeful statului. Responsabilitatea este, aşadar, dublă.

de Redactia Observator

la 25.05.2019, 12:24

Vezi și

În mai puţin de 24 de ore suntem chemaţi să ne exprimăm opţiunea pentru două subiecte importante: viitorul Parlament European şi referendumul convocat de şeful statului. Responsabilitatea este, aşadar, dublă. La fel şi vigilenţa autorităţilor. Este important să vă cunoaşteţi drepturile dar şi obligaţiile în momentul în care mergeţi să votaţi. Orice încălcare a legii se pedepseşte, în unele situaţii cu amenzi mari sau chiar cu ani grei de închisoare.

În primul rând, nimeni nu are voie să vă împiedice să vă exercitaţi dreptul la vot. Este o faptă penală. Aveţi în schimb obligaţia să prezentaţi un document de identitate valabil. De asemenea, coruperea alegătorilor constituie infracţiune. Oferirea de bani sau bunuri în scopul de a determina o persoană să voteze un candidat sau un anumit răspuns se pedepseşte, de asemenea, cu închisoarea.

Când vorbim de fraudarea votului, este important să nu votezi dacă NU ai acest drept, să NU votezi de mai multe ori şi să NU introduci în urnă mai multe buletine de vot decât ai dreptul. Este interzis de asemenea să utilizezi un act de identitate fals sau a unui buletin de vot fals.

Votul este unul secret. Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepsește cu amendă.

Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secției de votare atunci se poate ajunge chiar şi la o pedeapsă cu închisoarea.

La contravenţii intră, printre altele, distrugerea, deteriorarea sau acoperirea prin orice mod a listelor electorale. De asemenea, nu uitaţi că din secţia de votare trebuie să plecaţi cu ştampila "VOTAT" sau acel timbru autocolant aplicat pe spatele actului de identitate.

În cazul în care aceste lucruri nu se aplică, amenzile sunt mari. Pornesc de la 1.500 de lei şi pot ajunge chiar şi până la 10.000 de lei în unele cazuri. De asemenea, în cazul infracţiunilor, cei care încalcă legea electorală riscă pedepse de la 3 luni la 7 ani de închisoare.

Mare atenţie: Şi tentativa la infracțiunile electorale se pedepsește. Orice neregulă pe care o observaţi atunci când mergeţi să votaţi o puteţi semnala la 112 sau la cel mai apropiat echipaj de poliţie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri politice » Principalele lucruri la care ar trebui să fiţi atenţi atunci când mergeţi la vot (Video)