Antena Meniu Search
x

Kovesi, primele explicaţii în scandalul de la DNA. Şefa Anticorupţiei îi acuză Inspecţia Juridică de alte interese: 'Am aici un bileţel'

Kovesi aplică tactica bileţelul, în plin scandal între DNA şi Ministerul Justiţiei. Spune că cei care i-au verificat activitatea au avut alte interese.

Vezi și

Laura Codruţa Kovesi aplică tactica bileţelul, în plin scandal între DNA şi Ministerul Justiţiei. Procurorul şef anticorupţie spune că cei care i-au verificat activitatea au avut, în realitate, alte interese. Ar fi căutat informaţii în dosare importante, iar dovada este o foaie uitată de inspectori în sediul DNA.

Şefa DNA evită întrebările jurnaliştilor şi merge direct spre sala de şedinţe a Consiliului Superior al Magistraturii. Este însoţită de întreaga conducere a Direcţiei Naţioanle Anticorupţie. Toţi trebuie să dea explicaţii după un control comandat de ministrul Justiţiei.

Verificările au început pe 17 iulie şi au durat mai bine de o lună, timp în care inspectorii au descoperit mai multe nereguli. Mai bine de jumătate din dosare par să fi fost uitate prin sertare de procurori. La secţia întâi penală erau în lucru, la momentul controlului, peste 628 de dosare. Peste 420 dintre ele erau mai vechi de un an. Un dosar vechi de peste 9 ani bate recordul.

Aceeaşi situaţie e şi la secţia II Penală. Din 689 de dosare, peste 27 sunt mai vechi de 5 ani.

Cât despre modul în care se fac cercetările, inspectorii au constatat că unii dintre procurori nu au auzit vreodată de un plan de anchetă. Drept urmare, doar în 2016, 134 de inculpaţi au fost achitaţi definitiv pentru că fapta nu există sau nu a fost comisă de cel acuzat.

LAURA CODRUŢA KOVESI - procuror şef DNA:

Atunci când se vorbește că au crescut cu 87% achitările, această mențiune este total neadevărată. Doar în anul 2017, numărul de achitări față de anul trecut a scăzut cu 37%.

Laura Codruţa Koveşi nu doar că îi contrazice pe inspectori, dar îi şi acuză că au venit în control pentru a avea acces la anumite dosare.

LAURA CODRUŢA KOVESI - procuror şef DNA:

Am aici un biletel din cele multe pierdute de Inspectia Judiciara. Se poate observa cu ochiul liber ca sunt trecute doua numere de dosare, unul dintre dosare este extrem de important.

În nota finală a raportului întocmit de Inspecţia Judiciară se arată totuşi că şefa DNA poate fi menţinută în funcţie. Decizia finală îi aparţine însă lui Tudorel Toader.

Dupa finalizarea audierilor, ministrul Justitiei trebuie sa studieze intregul raport, iar mai apoi sa stabileasca daca o revoca sau nu pe Laura Codruţa Kovesi.

Este primul control la care este supusă şefa DNA de la preluarea mandatului, în mai 2013.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Declaraţii controversate de la BNR: "Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai". Credeţi că noi, statul sau împreună ar trebui să găsim soluţii pentru un trai mai bun?

Observator » Stiri politice » Kovesi, primele explicaţii în scandalul de la DNA. Şefa Anticorupţiei îi acuză Inspecţia Juridică de alte interese: 'Am aici un bileţel'