Antena Meniu Search
x

Legile Justiției nu mai așteaptă avizul! Modificările pot fi dezbătute în Parlament şi în lipsa punctului de vedere al Comisiei de la Veneţia

Pachetul de modificare a legilor justiţiei poate fi dezbătut în Parlament şi în lipsa punctului de vedere al Comisiei de la Veneţia

Vezi și

Pachetul de modificare a legilor justiţiei poate fi dezbătut în Parlament şi în lipsa punctului de vedere al Comisiei de la Veneţia privind modalitatea de numire a procurorilor-şefi, a anunţat Tudorel Toader. Ministrul a explicat că se poate face o simplă. completare.

Tudorel Toader crede cu tărie că noua propunere legislativă nu poate fi revocată. Ba din contră, chiar şi fără avizul Comisiei de la Veneţia, legile Justiţiei vor fi discutate în Parlament. 

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei: "Comisia de la Veneţia nu dă decizii. Comisia de la Veneţia emite avize şi dă recomandări. Faptul că proiectul legilor pentru modificarea legilor Justiţiei a mers în comisia specială, procedura nu ne ţine pe loc cu dezbaterea. Sigur că ne pot amâna şi România are un membru în comisie. Comisia primeşte solicitarea de aviz. Preşedintele comisiei desemnează o subcomisie de specialitate care analizează propunerea, ansamblul legislativ de la noi. Între timp subcomisia lucrează."

Tudorel Toader spune că în pachetul de modificare a legilor Justiţiei a propus o simplificare a răspunderii magistraţilor, pentru ca statul să-şi poată recupera banii în cazul unei erori judiciare. Cât priveşte Inspecţia Judiciară, ministrul Toader ar dori să o vadă scoasă de sub tutela Consiliului Suprem al Magistraturii. Structura ar urma să se transforme într-o instituţie autonomă. Şi Liviu Dragnea speră că Legile Justiţiei vor fi adoptate chiar în această sesiune parlamentară.

Liviu Dragnea: "Noi ducem legile la capăt, la adoptare ce spune Veneţia, că zice Decembrie, Ianuarie. Putem face o completare la lege, dar nu stăm cu toate legile Justiţiei în aşteptare, până spune Comisia de la Veneţia trebuie să numească x sau y. Se poate regăsi ulterior, după o completare."

Pachetul de modificare a legilor Justiţiei a fost prezentat ieri comisiei speciale după ce coaliţia a decis ca acesta să nu mai fie iniţiat ca proiect de lege al Guvernului, ci ca iniţiativă parlamentară.

La acest moment, procurorii sefi sunt propusi de ministrul Justiţiei şi numiţi de preşedintele tarii, dupa ce primesc in prealabil avizul de la CSM. Formulă considerată perfectibilă în ultimul raport MCV, care a impus modificarea procedurii de numire a procurorilor şefi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri politice » Legile Justiției nu mai așteaptă avizul! Modificările pot fi dezbătute în Parlament şi în lipsa punctului de vedere al Comisiei de la Veneţia