Antena Meniu Search
x

Liberalii au invocat "contextul geostrategic" pentru înlocuirea lui Florin Cîţu. Liderul PNL şi-ar putea anunţa demisia sâmbătă - surse

Florin Cîţu ar putea demisiona sâmbătă de la conducerea Partidului Naţional Liberal, în urma şedinţei BEX pe care a convocat-o. La şedinţă însă s-ar putea ca liberalii care vor să îl înlocuiască să nu participe, pentru că aceştia au decis deja data Consiliului Naţional şi au invocat "contextul geostrategic" în care se află România ca unul dintre motivele pentru care PNL are nevoie de o schimbare.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 01.04.2022, 16:44

Florin Cîţu şi-ar putea da demisia din fruntea PNL la presiunea mai multor lideri de filiale
Florin Cîţu şi-ar putea da demisia din fruntea PNL la presiunea mai multor lideri de filiale - Observator

Biroul Executiv al Partidului Naţional Liberal, întrunit în şedinţa din 1 aprilie 2022, a luat la cunoştinţă de convocarea Consiliului Naţional în şedinţă extraordinară, la solicitarea unui număr de 39 de preşedinţi ai Birourilor Politice Judeţene, în conformitate cu prevederile statutare, a transmis vineri purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, într-un comunicat de presă.

Şedinţa Consiliului Naţional va avea loc în data de 3 aprilie, ora 12:00, la Bucureşti, la Palatul Parlamentului. Pe ordinea de zi a Consiliului Naţional se va afla convocarea organizarea Congresului Extraordinar al PNL.

În comunicat se arată că necesitatea unei schimbări se impune şi datorită contextului geostrategic, existând situaţii când o decizie administrativă are nevoie de o susţinere politică rapidă. O situaţie de criză impune măsuri de criză, mai spune PNL.

”Biroul Executiv al Partidului Naţional Liberal, întrunit în şedinţa din 1 aprilie 2022, a luat la cunoştinţă de convocarea Consiliului Naţional în şedinţă extraordinară, la solicitarea unui număr de 39 de preşedinţi ai Birourilor Politice Judeţene, în conformitate cu prevederile statutare. Şedinţa Consiliului Naţional va avea loc în data de 3 aprilie, ora 12:00, la Bucureşti, la Palatul Parlamentului. Biroul Executiv, la care au luat parte 42 de membri, a stabilit în unanimitate detaliile organizatorice, numărul de delegaţi şi norma de reprezentare pentru desfăşurarea Consiliului Naţional”, se precizează în comunicat. 

Pe acelaşi subiect

De ce vor liberalii schimbarea lui Florin Cîţu

Potrivit sursei citate, ”majoritatea membrilor Biroului Executiv şi a preşedinţilor Birourilor Politice Judeţene apreciază că Partidul Naţional Liberal are nevoie de un management politic mai eficient în relaţia cu organizaţiile teritoriale”.

”Scopul organizaţiilor judeţene este optimizarea coordonării şi îndeplinirea programului de guvernare asumat de PNL, cu un premier din partea PNL. Necesitatea unei schimbări se impune şi datorită contextului geostrategic, existând situaţii când o decizie administrativă are nevoie de o susţinere politică rapidă”, se arată în comunicat.

”O situaţie de criză impune măsuri de criză, aşa cum a fost nevoie ca România să aibă o majoritate parlamentară solidă, care să consolideze abordările responsabile şi să prevină riscul unei crize politice artificiale. Pe ordinea de zi a Consiliului Naţional se va afla convocarea şi organizarea Congresului Extraordinar al PNL”, mai precizează documentul. 

Florin Cîţu nu recunoaşte BEx-ul convocat de liberalii care vor să îl dea jos

Florin Cîţu a declarat că este "dezamăgit" de situaţia creată şi că Biroul Executiv care tocmai s-a încheiat nu este unul regulamentar. În replică, preşedintele PNL a anunţat că el a decis să convoace Biroul Executiv pentru sâmbătă.

"Am convocat, conform regulilor, un BEX, maine, la ora 12.  Cât voi rămâne la PNL voi respecta regulile şi statutul. Cererile de convocare BEX sunt adresate preşedintelui PNL. Acesta a convocat BEX pentru maine la ora 11. Eu am tot discutat cu preşedinţii de filiale din ţară şi ştiam că sunt multe nemulţumiri, multe care nu au legătură cu PNL, ci cu măsurile populiste care pun în pericol stabilitatea României. Sunt lucruri pe care puteam să le facem mai bine şi eu cred că puteau fi făcute mai bine", a declarat Florin Cîţu.

Mai mulţi lideri ai PNL pregătesc schimbarea preşedintelui Florin Cîţu, pe fondul nemulţumirilor legate de relaţia acestuia cu cei de la PSD, care tensionează atmosfera în coaliţie, dar şi de faptul că liderul liberal nu comunică cu liderii judeţeni şi cu primarii partidului.Potrivit surselor, există deja 39 de semnături în favoarea demersului de schimbare a lui Florin Cîţu. Acesta spune însă că nu va părăsi partidul în cazul în care este schimbat din funcţie. 

"Sunt liberal şi voi rămâne liberal întotdeauna. Voi apăra principiile liberale cât timp sunt în politică", a declarat Florin Cîţu.

Cine preia conducerea partidului dacă Florin Cîţu îşi dă demisia

Potrivit surselor Observator, informaţii obţinute de reporterul Larisa Bernaschi, Florin Cîţu este posibil să demisioneze din fruntea partidului sâmbătă. Dan Vîlceanu deja a anunţat că va renunţa la funcţia de Secretar General, pentru că nu vrea să fie părtaş la "acest bâlci", iar Florin Cîţu ar putea să îi urmeze exemplul.

Florin Cîţu a convocat propria şedinţă BEX, pentru ora 12:00, sâmbătă, însă este de aşteptat ca oamenii care deja au participat la un BEX să boicoteze această şedinţă, care astfel nu se va mai ţine din lipsă de cvorum. 

Aceleaşi surse au precizat pentru Observator că în cazul în care Florin Cîţu demisionează, Gheorghe Flutur va prelua interimar conducerea partidului pana la Congres. 

La Congres va fi ales doar preşedintele, urmând ca în 9-10 mai să se facă un Consiliu Naţional unde să fie numit Lucian Bode Secretar General al partidului, iar locul său de prim-vicepreşedinte să fie luat de Dan Motreanu sau Ilie Bolojan.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Liberalii au invocat "contextul geostrategic" pentru înlocuirea lui Florin Cîţu. Liderul PNL şi-ar putea anunţa demisia sâmbătă - surse