Antena Meniu Search
x

Video Marcel Ciolacu ar putea deveni premier de abia la toamnă. Cristian Pîrvulescu: Principalul perdant în acest moment este Klaus Iohannis

Nicolae Ciucă rămâne premier deocamdată. Nu pleacă din fruntea guvernului până nu dezamorsează criza socială. Coaliţia a luat decizia după zile în şir de consultări politice şi negocieri ratate cu profesorii grevişti. Surse PSD spun că problema trebuie rezolvată în cel mult o lună, altfel parlamentul intră în vacanţă şi nu mai poate să dea vot de încredere cabinetului Ciolacu. În scenariul PNL, rocada s-ar face, însă, la toamnă. 

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 26.05.2023, 19:23

Vezi și

În ziua în care mandatul premierului trebuia să se încheie, anunţul de la Palatul Victoria a fost cu totul altul. 

Nicolae Ciucă, premierul României: "Am convenit ca până la soluționarea acestor probleme să nu îmi depun mandatul și să asum în continuare responsabilitatea funcției de premier. Sper că într-o perioadă cât mai scurtă să putem pune în aplicare planul de rocadă la nivelul guvernului." 

Discuţiile de aseară dintre cei trei lideri ai coaliţiei s-au terminat aproape de miezul nopţii. Au continuat dimineaţă şi s-au terminat cu aceeaşi concluzie - nu este momentul să respecte protocolul asumat şi să schimbe acum premierul. 

Marcel Ciolacu, președintele PSD: "Înainte de discutiile politice, trebuie sa ne asumăm rezolvarea problemelor din societate Avem convenit un calendar împreuna cu liderii din învățământ și încă o dată este un calendar foarte scurt."

Pe acelaşi subiect

Kelemen Hunor, președintele UDMR: "În această perioadă de când suntem la guvernare am avut între ghilimele multe incendii. Cu o mână am stins incendiile, cu mâna cealaltă am construit." 

Greva profesorilor, piedica în calea noului guvern

Coaliţia vrea să soluţioneze criza din educaţie în două săptămâni, iar PSD să treacă la guvernare. 

Cristian Pîrvulescu, politolog: "În două săptămâni vom avea răspunsul dacă îşi vor asuma responsabilitatea sau vor încerca să îşi protejeze şansele electorale, în speranţa că anul 2024 va marca o schimbare totală de model în care PSD va câştiga toate alegerile inclusiv cele prezidenţiale."

Bianca Iacob, reporter Observator: "Se încheie o săptămână de foc, timp în care toţii ochii au fost pe Guvern - se încheie criza, se schimbă premierul? Atenţia rămâne concentrată pe ce se întâmplă dincolo de uşile Palatului Victoria. Surse politice susţin că rocada se poate face până la finalul sesiunii parlamentare, adică final de iunie, în continuare UDMR rămâne la guvernare şi pe noile planuri - cu ministerul mediului şi dezvoltarea, iar la justiţie să fie numit un independent, poate chiar o femeie. Problema este că această criză arată o Românie gata să cadă în prăpastie oricând."

Cristian Pîrvulescu, politolog: "În final, câştigătorii vor fi extrema dreaptă şi inamicii României, principalul perdant în acest moment nu este PNL, ci preşedintele Klaus Iohannis pentru că este proiectul său, era moştenirea sa, era proiectul pe care voia să-l lase României ca aceasta să funcţioneze altfel." 

Politologii cred că această criză socială s-ar putea amplifica până în punctul în care blocajele pot face imposibilă schimbarea premierilor. Ceea ce ar însemna un semnal negativ pentru România, pe plan internaţional. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Marcel Ciolacu ar putea deveni premier de abia la toamnă. Cristian Pîrvulescu: Principalul perdant în acest moment este Klaus Iohannis