Antena Meniu Search
x

Video Greva profesorilor, ziua 5. Sindicaliştii au spus "nu" răspicat, Guvernul tot pune în aplicare oferta prezentată de 2 ori. Cărbunaru: "Nu suntem la piaţă"

Greva profesorilor. Intrăm în a cincea zi de grevă generală. Ieri, profesorii au ieşit cu miile în stradă şi au spus răspicat că nu vor mila guvernanţilor. Le transmit decidenţilor că au rămas repetenţi la adevăratele probleme ale ţării. În cealaltă Românie, cei care ar putea rezolva criza socială sunt prinşi în rotativă politica, fug din Capitală şi fac vizite, la care copiii cântă  "O lume minunată". 

de Redactia Observator

la 26.05.2023, 07:41

Vezi și

O grevă, două Românii. În una dintre ele, mii de cadre didactice, ajunse la capătul răbdării, îşi strigă revolta: vor salarii decente, respect şi promisiuni onorate. În România paralelă, preşedintele ţării vizitează colegiul la care a predat şi unde profesorii şi elevii au fost aduşi special la şcoală pentru a-l întâmpina. În lumea minunată a şefului statului, problemele profesorilor nu par atât de grave. 

  • Reporter: La dumneavoastră la liceu nu este grevă?
  • Carmen Iohannis: Noi nu suntem în liceu, suntem să întâmpinăm preşedinţii.
  • Reporter: Dar în liceu nu este grevă?
  • Carmen Iohannis: Este, este!
  • Reporter: Dar dumneavoastră nu sunteţi la grevă?
  • Carmen Iohannis: Sunt cu elevii!

În Piaţa Victoriei, mii de profesori s-au adunat la cel mai mare protest al cadrelor didactice din ultimii 20 de ani. Oferta Guvernului de 2.500 de lei în două tranşe e considerată o nouă sfidare. "Este umilitoare, nu e vorba de niciun spor. Nu se aşteptam la aşa ceva", a declarat o profesoară. "Aseară ni s -a spus că de fapt nu ne lasă Bruxelles-ul, riscăm să luam bani de la PNRR. Este o bătaie de joc", a declarat Simion Hăncescu, sindicalist. "Este o minciună că ar avea vreo legătură nivelul de salarizare cu PNRR", a declarat Cristian Ghinea, deputat USR.

Elevii îşi susţin dascălii

Pe acelaşi subiect

Elevii îşi susţin dascălii. "Le lipseşte salariul decent. Dacă vrem o educaţie ca afară, trebuie să avem şi profesori răsplătiţi ca atare", spune un elev. Strigătele disperate ale oamenilor nu au fost auzite de responsabilii, care ar putea să încheie criza. Mai-marii ţării au fost în turneu prin ţară. Niciunul n-a scăpat însă de furia profesorilor.

Marcel Ciolacu a fost huiduit chiar la el acasă. În mijlocul revoltei, liderul PSD a făcut cale-ntoarsă şi s-a urcat grăbit în maşină. Şi premierul Nicolare Ciucă a cules ce a semănat la Cluj. Actualul prim-ministru, viitorul premier şi ministrul Educaţiei au fost trecuţi în catalogul ruşinii. Nemulţumiţi că nu sunt ascultaţi, câţiva profesori au sărit pe maşina prefecturii.

Negocieri fără sfârşit

Sindicaliştii au fost chemaţi din nou la negocieri, însă şedinţa desfăşurată aseară nu le-a adus veştile pe care şi le doreau. "Ca să fie limpede, protestele continuă, greva continuă şi aşa cum am anunţat, marţi va fi un marş de protest, oamenii vor pleca din Piaţa Victoriei la Palatul Cotroceni", a declarat Simion Hăncescu, preşedintele FSLI.

"La 1 ianuarie 2024, profesorii, educatorii, toţi cei care lucrează în sistemul educaţional să aibă deja obţinute, garantate şi date în plată noile drepturi salariale care se vor regăsi în noua lege a salarizării. Cadrele didactice care ocupă un post în zonele defavorizate vor primi o primă de instalare egală cu cinci salarii minime brute pe ţară.  (...) Sunt măsuri care intră în vigoare de la 1 septembrie. Vor fi alocate sumele necesare pentru a deconta naveta personalului din învăţământ din bugetul de stat", a spus Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al Guvernului

"Știți, aici nu suntem la piață și, ca atare, nu operăm cu oferte, nici măcar la mall. Guvernul României prezintă măsurile pe care le poate lua, având o susținere financiară verificată, asigurată, consistentă, relevantă. Aș aș putea, dacă dori, să fac trimitere și la alte măsuri, poate din alte registre, de măsuri pe care acest Guvern și le-a asumat în perioade foarte complicate și care au fost la un moment dat interpretate sau discutate", a continuat Cărbunaru, întrebat de ce prezintă din nou aceeaşi ofertă pe care sindicatele au refuzat-o deja. 

Guvernul mai promite o primă pentru profesorii care se pensionează şi un concediu suplimentar pentru directorii şcolilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Greva profesorilor, ziua 5. Sindicaliştii au spus "nu" răspicat, Guvernul tot pune în aplicare oferta prezentată de 2 ori. Cărbunaru: "Nu suntem la piaţă"