Video Greva profesorilor a pus pe pauză rotativa. Ciucă, despre mărirea salariilor angajaţilor din Educaţie: Nu ne putem asuma să dezechilibrăm bugetul
Greva profesorilor a amânat rotativa premierilor. Nicolae Ciucă a anunţat astăzi, în ziua în care ar fi trebuit să îşi depună mandatul, că după mai multe discuţii în Coaliţie a decis să rămână pe scaunul de premier până la rezolvarea crizei din Educaţie. Cât despre cerinţele profesorilor cu privire la majorarea salariilor, Guvernul a spus-o încă o dată - "în acest moment nu ne permitem să dezechilibrăm bugetul de stat".
Nicolae Ciucă, premierul României: Astăzi ar fi trebuit să îmi depun mandatul, în condiţiile în care situaţia se menţinea la un anumit echilibru. După discuţiile pe care le-am avut la nivelul coaliţiei şi aseară şi în această dimineaţă am decis să continuam dialogul cu sindicatele din Învăţământ. Suntem conştienţi de nevoia de a ridica nivelul de salarizare al cadrelor didactice, doar că, în acest moment, nu ne putem asuma ca printr-o măsură unidirecţională să dezechilibrăm întreg sistemul şi întreg bugetul de stat.
Greva profesorilor amână rotativa guvernamentală
"Până când se va încheia criza din Educaţie pare că va mai dura ceva timp. Revendicările sindicaliştilor sunt total diferite faţă de propunerile făcute de Guvern, tocmai de aceea, seara trecută, liderii coaliţiei s-au întâlnit pentru o şedinţă de urgenţă la Palatul Victoria şi au decis amânarea rotativei guvernamentale, până când va fi rezolvată această situaţie.
De altfel, premierul Nicolae Ciucă ar fi trebuit să îşi depună azi mandatul, însă s-a amânat acest moment şi iată că i-am văzut azi pe liderii coaliţiei mai apropiaţi ca niciodată. Criza din Educaţie pare că a apropiat coaliţia de guvernare. De altfel, până la rotativă va trebui rezolvată şi problema pensiilor speciale, această reformă despre care se discută de foarte mult timp. A fost discutată această problemă şi în şedinţa coaliţiei de seara trecută, iar luni vor fi depuse amendamentele la această lege şi ar putea fi votată săptămâna viitoare. Rămâne de văzut până când va fi amânată rotativa guvernamentală", a transmis Florentina Lazăr, reporter Observator.
- Nicolae Ciucă rămâne premier. Rotativa "sticlă" se amână din cauza grevei profesorilor
- Greva profesorilor, ziua 5. Sindicaliştii au spus "nu" răspicat, Guvernul tot pune în aplicare oferta prezentată...
- Greva profesorilor şi cazul UDMR amână rotativa. Cum ar putea arăta viitorul Guvern, fără maghiari
Ciolacu: Cred că este decizia corectă
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că decizia privind amânarea rotativei guvernamentale este "cea corectă".
"Această guvernare nu este doar despre stabilitate, ci este și despre asumare. Eu am spus încă de săptămâna trecută, înaintea discuțiilor politice trebuie să ne asumăm împreună rezolvarea problemelor majore din societate. Este o decizie pe care ne-o asumăm împreună, împreună o să continuăm, eu reprezentând Legislativul, dumneavoatră reprezentând Executivul.
O să încercăm să rezolvăm asceastă problemă, dar trebuie să avem și echilibrul de a găsi argumentele cele mai prielnice, și împreună ne-am asumat că în programul de guvernare prioritatea 1 sunt profesorii și sistemul de sănătate. Cred că este decizia corectă să nu intrăm în decizii politice până nu rezolvăm greva profesorilor. Urmând să găsim împreună ulterior calendarul pentru rotație", a declarat liderul social-democraţilor, Marcel Ciolacu.
Hunor: Am decis împreună să continuăm în această formulă
"Ne-am asumat îmrepună această responsabilitate, în continuare cred că este nevoie de predictibilitate și responsabilitate. În această perioadă de când suntem la guvernare am avut multe incendii. Cu o mână am stins incendiile, cu alta am construit.
Problemele din sistemul de învățământ sunt cunoscute pentru guvern si pentru coaliţie, rezolvarea e în mâna guvernului, a parlamentului, și trebuie făcut etapizat. Aseară am decis împreună să continuăm în această formulă cu Nicolae Ciucă premier și să dăm răspuns așa cum își dorește societatea și cum ne-am asumat în programul de guvernare.
Eu sunt optimist, avem o șansă uriașă, România în acest deceniu va traversa, la capătul drumului vom avea o societate mult mai dezvoltată, cu instituții stabile. Această responsabilitate nu o vom plasa în altă parte ci doar în aceast formulă pe care ne-am asumat-o", a declarat Kelemen Hunor, liderul UDMR.
Oferte "neinspirate" pentru profesori
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi la Sibiu, că procedurile pentru rotativa guvernamentală ar trebui să înceapă în cursul zilei de vineri, dar doar dacă se încheie greva din Educaţie. "Nu cred că se va face rotaţia în timpul unor negocieri", a adăugat şeful statului.
Guvernul a propus joi seară sindicaliştilor din educaţie mărirea veniturilor personalului nedidactic în medie cu 9%, precum şi acordarea a două prime de câte 500 de lei, în lunile iunie şi octombrie, măsura vizând 55.000 de angajaţi, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. El a adăugat că pentru personalul didactic şi didactic auxiliar sunt prevăzute prime de 1.000 de lei în luna iunie, respectiv 1.500 de lei în luna octombrie. Cărbunaru a prezentat noi drepturi pe care Legile Educaţiei, care vor intra în vigoare de la 1 septembrie, le vor aduce pentru angajaţii din învăţământul preuniversitar şi universitar.
"Aş spune că e o ofertă complet neinspirată! (...) Ceea ce a oferit Guvernul în această seară este acelaşi lucru cu ce s-a întâmplat aseară. Nu se mai numesc vouchere, ci primă. Suma este aceeaşi. Este departe de ceea ce noi am cerut astăzi", a fost reacţia liderului sindical Simion Hăncescu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰