Video

Marile proiecte de infrastructură ale Capitalei, blocate de lipsa unui buget. Consilierii USR PLUS: "Nimic bun nu va veni vreodată din minciună"

De Andreea Milea.
Publicat: 04.05.2021, 16:17.
Actualizat: 04.05.2021, 16:19

Suntem la începutul lunii mai, dar Capitala este în continuare fără buget. Iar asta pentru că proiectul pentru bugetul Primăriei Municipiului Bucureşti nu a fost votat în ultima şedinţă de consiliu. 

Fără buget, Primăria Municipiului Bucureşti nu îşi poate continua marile proiecte de infrastructură, nu îşi poate achita datoriile şi nu poate achita indemnizaţiile pentru anumite categorii de persoane. Astăzi au avut loc discuţii, din nou, între consilierii PNL şi cei USR PLUS şi cel mai probabil zilele următoare se va organiza o nouă şedinţă a Consiliului General pentru a fi votat bugetul.

USR Plus a transmis, marţi, că ”motivul pentru care Bucureştiul a ajuns de facto în faliment este minciuna”, de vină fiind ”practica de a creşte cheltuielile la umbra unor venituri fictive”. ”Minţim oficial pe toată lumea crescând veniturile din pix”, a trasmis formaţiunea.

”Motivul pentru care Bucureştiul a ajuns de facto în faliment este minciuna. Practica de a creşte cheltuielile la umbra unor venituri fictive. Tot creştem cheltuielile, dar pentru că ştim că nu avem loc de ele în buget, minţim oficial pe toată lumea crescând veniturile din pix. Nimic bun nu va veni vreodată din minciună”, au scris, marţi, pe Facebook, reprezentanţii USR PLUS Bucureşti.

Citește și:

Consilierii USR critică bugetul prea mare

Aceştia anunţă că nu pot accepta prcticile pe care le criticau la Gabriela Firea. "Nu putem accepta practicile pe care le criticam la primarul PSD, Gabriela Firea. La doar 6 luni de la alegerile locale când o criticam pentru un buget chiar mai mic decât cel propus pentru acest an, ni se cere acum votul pentru o minciună. Aceste bugete fanteziste sunt motivul pentru care Bucureştiul a ajuns în faliment. Trebuie să le punem stop”, au mai transmis reprezentanţii formaţiunii.

Potrivit acestora, cele mai mari venituri pe care le-a avut vreodată în istoria sa Bucureştiul au fost de 4.46 miliarde de lei.

O sumă foarte mare, mult peste cât au majoritatea ministerelor. Chiar dacă luăm în calcul inflaţia (care nu va fi chiar atât de mare) şi mergem pe presupuneri foarte optimiste, ajungem la sume de sub 5 miliarde de lei. Chiar şi rotunjind, tot nu putem depăşi suma de 5 miliarde de lei. 5 miliarde de lei ne permit şi să tăiem risipa mare din primărie. Ne permit şi să tăiem corupţia din administraţie. Şi ne permit, mai ales, să ieşim din minciună”, mai arată USR PLUS.

Florin Cîţu a discutat situaţia bugetului din Bucureşti

Premierul Florin Cîţu a afirmat, marţi, că ”este foarte important să avem un buget cât mai repede la Bucureşti” şi a anunţat că ”bugetul naţional nu va susţine un derapaj la Bucureşti” care să ducă la cheltuieli mai mari. Cîţu a anunţat, de asemenea, că a lucrat cu primarul general la realizarea bugetului Capitalei.

Florin Cîţu a fost întrebat, marţi, dacă a discutat despre situaţia bugetului din Bucureşti şi a răspuns: ”Am avut discuţii şi cu domul primar general (...) am construit bugetul anul acesta împreună. Este foarte imprtant să avem un buget cât mai repede la Bucureşti. Mesajul meu este clar: nu vom susţine de la bugetul naţional întârzieri care să ducă la incapacităţi de plată şi apoi să plătim mai mult. Bugetul naţional nu va susţine un derapaj la Bucureşti. Sunt sigur că vor găsi o soluţie cât mai rapid la Bucureşti”.

Întrebat dacă veniturile de 7 miliarde de lei sunt realiste, premierul a prcizat: ”Cred că cei care au construit bugetul trebuie să vină cu această explicaţie”. ”Până acum execuţia bugetară arată că avem venituri mai mari decât am prognozat”, a mai afirmat Cîţu.

Bugetul Capitalei a fost respins la vot

Proiectul bugetului Capitalei a fost respins, miercuri, în şedinţa Consiliului General, înregistrându-se 17 voturi ”pentru”, 22 ”împotrivă” şi 14 abţineri.

Nicușor Dan a reacționat pe Facebook și și-a exprimat dezamăgirea şi a afirmat că este complet nemulţumit de faptul că riscă să întârzie începerea investiţiilor şi plata datoriilor. El a adăugat că bugetul pe care l-a propus a fost dezbătut timp de şase săptămâni cu partenerii din PNL, PMP şi USR PLUS, iar în condiţiile în care USR PLUS a decis să nu mai susţină bugetul, aşteaptă ca Alianţa să vină cu propria variantă de buget.

Azi, în ședința Consiliului General, bugetul Primăriei Municipiului București pentru 2021 nu a obținut numărul de voturi necesare. Sunt total nemulțumit că începerea investițiilor și plata datoriilor riscă să întârzie, iar asta din motive greu de înțeles pentru oricine.

Eu am propus un buget, care a fost dezbătut timp de șase săptămâni cu partenerii din grupurile PNL, PMP și USR PLUS și aveam toate motivele să cred că lucrurile merg în direcția bună. Acum însă, consilierii generali USR PLUS au decis să nu mai susțină bugetul, el obținând doar voturile PNL și PMP în ședința de azi.

Având în vedere această situație, aștept de la USR PLUS propria variantă de buget, care să respecte pe deplin obiectivele de investiții deja discutate, viziunea de dezvoltare pe care o susținem împreună și dorințele bucureștenilor și, în același timp, să nu arunce Primăria Capitalei în incapacitate de plată.

Fac un apel la înțelepciune și echilibru și am toată deschiderea să mă așez din nou la masă ca să rediscutăm bugetul, excluzând însă orice condiționalități care nu au legătură cu bugetul. Bucureștenii nu trebuie să pătimească în continuare din cauza unor ambiții nerezonabile”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.