Reacția lui Nicușor Dan, după ce bugetul Primăriei Capitalei a picat la vot: „Bucureștenii nu trebuie să pătimească din cauza unor ambiții nerezonabile”

De Cornel Preda.
Publicat: 28.04.2021, 14:37.
Actualizat: 28.04.2021, 21:20

Nicușor Dan a reacționat pe Facebook și și-a exprimat dezamăgirea, după ce proiectul bugetului Primăriei Capitalei pentru 2021 nu a obținut numărul de voturi necesare.

Proiectul bugetului Capitalei a fost respins miercuri, în şedinţa Consiliului General, înregistrându-se 17 voturi ”pentru”, 22 ”împotrivă” şi 14 abţineri. Primarul general Nicuşor Dan a afirmat că este complet nemulţumit de faptul că riscă să întârzie începerea investiţiilor şi plata datoriilor.

Azi, în ședința Consiliului General, bugetul Primăriei Municipiului București pentru 2021 nu a obținut numărul de voturi necesare.

Citește și:

Sunt total nemulțumit că începerea investițiilor și plata datoriilor riscă să întârzie, iar asta din motive greu de înțeles pentru oricine.

Eu am propus un buget, care a fost dezbătut timp de șase săptămâni cu partenerii din grupurile PNL, PMP și USR PLUS și aveam toate motivele să cred că lucrurile merg în direcția bună. Acum însă, consilierii generali USR PLUS au decis să nu mai susțină bugetul, el obținând doar voturile PNL și PMP în ședința de azi.

Având în vedere această situație, aștept de la USR PLUS propria variantă de buget, care să respecte pe deplin obiectivele de investiții deja discutate, viziunea de dezvoltare pe care o susținem împreună și dorințele bucureștenilor și, în același timp, să nu arunce Primăria Capitalei în incapacitate de plată.

Fac un apel la înțelepciune și echilibru și am toată deschiderea să mă așez din nou la masă ca să rediscutăm bugetul, excluzând însă orice condiționalități care nu au legătură cu bugetul. Bucureștenii nu trebuie să pătimească în continuare din cauza unor ambiții nerezonabile”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.

Proiectul bugetului Primăriei Capitalei nu a fost aprobat

Consilierii USR PLUS au anunţat încă dinaintea ședinței că nu vor vota proiectul de buget, după ce inițial au cerut primarului general să retragă proiectul de pe ordinea de zi a şedinţei, apreciind că acesta nu a fost corect fundamentat şi nici nu a fost discutat.

Viceprimarul Horia Tomescu s-a declarat suprins să vadă că bugetul este estimat la 7 miliarde de lei, când toate discuţiile anterioare s-au referit la 4,5 – 5 miliarde de lei. ”Noi vrem să avem un buget realist. Nu este momentul să fim populişti”, aprecia viceprimarul.

"Vrem să ne aşezăm la masă să discutăm şi să venim în faţa bucureştenilor cu un buget realist, bazat pe venituri reale. Nu putem aproba ceva ce nu a fost discutat. E ca şi cum Parlamentul ar fi în situaţia de a aproba bugetul Guvernului fără să ştie pe ce se bazează. (...) Cerem primarului să retragă proiectul. USR PLUS va vota bugetul doar după ce vor fi îndeplinite aceste standarde. (...) Imediat ce bugetul va fi aşezat pe nişte fundamente reale şi legale, grupul de consilieri USR PLUS din Consiliul General îl va vota. Trebuie să ne întoarcem la masa discuţiilor în cel mai scurt timp posibil", a declarat, marţi seara, viceprimarul Capitalei Horia Tomescu.

Consilierul general Cosmin Smighelschi a spus că bugetul Capitalei va fi votat de consilierii USR PLUS "imediat ce va fi aşezat pe nişte fundamente reale şi legale".

"Ne batem pentru reforma reală şi pentru a putea munci în administraţie, de aceea suntem prezenţi în Primărie şi alocăm timp şi reprezentăm cu cinste cetăţenii care ne-au votat. Vrem să reorganizăm instituţiile care de fapt nu fac performanţă, vrem să răsplătim instituţiile şi funcţionarii care îşi fac corect treaba. Vrem să aducem profesionişti în administraţia locală şi pentru asta trebuie reforme ferme, acum, la început de mandat. Domnule primar, colegi din majoritate, vrem să revenim urgent în faţa bucureştenilor cu un buget realist, bazat pe venituri reale şi care să prioritizeze cele mai importante proiecte pentru Bucureşti, pe care chiar să le realizăm. Imediat ce bugetul va fi aşezat pe nişte fundamente reale şi legale, USR PLUS îl va vota. Doar dacă aceste standarde vor fi îndeplinite", a subliniat consilierul.

La vot, proiectul bugetului Capitalei a fost respins cu 17 voturi ”pentru”, 22 ”împotrivă” şi 14 abţineri.

Reprezentanţi din CGMB susţin că dacă problemna bugetului nu se rezolvă în timp util, Primăria Municipiului Bucureşti riscă să intre în incapacitate de plată.

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, s-a declarat, miercuri, "uluit" de solicitările USR PLUS cu privire la buget, afirmând că subiectul a fost discutat cu grupurile de consilieri generali şi "toate discuţiile care trebuiau să aibă loc pe buget au avut loc". "Vă spun sincer, sunt uluit, adică noi am avut un buget, primarul a discutat cu fiecare din grupurile de consilieri din majoritate, grupurile de consilieri din majoritate au discutat între ele pe această propunere de buget încă de acum şase săptămâni şi acum venim şi spunem că e un alt buget. Realmente nu se poate aşa ceva", a spus edilul la şedinţa CGMB. El s-a arătat deschis în continuare la discuţii pe tema bugetului şi a subliniat necesitatea ca acesta să fie adoptat cât mai repede.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Cum a reușit Claudia Radu de la Chefi la cuțite să slăbească. Ce face pe lângă sport: „Nu țin nicio dietă”
spynews.ro
Horoscopul zilei de 17 mai 2021. Racii sunt concentrați pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Uluitor cine era șoferul de Maserati care s-a izbit de un cap de pod. Ce i-au găsit polițiștii în buzunar
gandul.ro
A sărăcit familia pilotului? Soția lui Michael Schumacher vinde luxoasa vilă din Elveția cu 7 milioane de euro
prosport.ro
Atentie, romani! Aveti prin sertare astfel de carnete vechi de CEC? Puteti primi 200 de milioane
redactia.ro
Eiza Gonzalez, acoperită de un material care îi vine ca o a doua piele. Nimeni nu a putut să-și dea seama ce poartă
tvhappy.ro
Prostituată română bătută pe loc de soția unui client, lângă mașina în care a găsit-o cu el, în Italia
libertatea.ro
Angelique Kerber, gest de mare campioană la Roma! Ce a făcut după accidentarea Simonei Halep
GSP
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale lui Nicolae Ceaușescu
money.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro
Calvarul prin care a trecut vedeta care a ținut din 2015 secretă relația cu un bărbat celebru din România: "Am început să plâng!" A născut gemeni, iar după 2 ani s-a aflat cine e tatăl lor
as.ro