Antena Meniu Search
x

Video Măsurile care dezbină coaliţia de guvernare. Analiştii nu exclud alegeri anticipate: "PNL pierde mai mult"

Coaliţia de guvernare stă pe un butoi de pulbere din cauza măsurilor de austeritate! Premierul Marcel Ciolacu ameninţă cu demisia, iar mai mulţi liberali cer ieşirea de la guvernare. Noile taxe lovesc direct în electoratul PNL, spun liderii partidului, care propun, în schimb, desfiinţarea a două ministere. Măsurile sunt necesare, le transmite guvernatorul Băncii Naţionale. În plus, faccilităţile fiscale mai mari de 15 ani sunt rente, nu privilegii, crede Mugur Isărescu. 

de Redactia Observator

la 09.08.2023, 20:26

Vezi și

Mărul discordiei în coaliţia de guvernare este impozitarea proprietăţilor de lux. 

Florentina Lazăr, reporter Observator: Social democrații își doresc sa impoziteze cu 1% locuințele a căror valoare depășeste 500.000 de euro. Spre exemplu, pentru 3 apartamente care valorează 600.000 de euro, impozitul anual va fi de 1.000 euro. 

Florin Roman, vicepreşedinte PNL: Nu o susţinem pentru că românii sunt proprietari, nu sunt chiriaşi. 

Gabriel Biriş, expert fiscal: Sancţionează persoanele fizice care au facut investiţii în imobiliare, multe dintre ele fiind închiriate. Şi se creează o discriminare faţă de aceleaşi investiţii făcute pe persoană juridică. 

Pe acelaşi subiect

Liberalii au altă propunere, de care nu vor să audă, însă, pesediştii

Liberalii au altă propunere, de care nu vor să audă, însă, pesediştii: un impozit suplimentar de 0,5% pentru mașinile mai scumpe de 100.000 de euro. Guvernanţii nu se pot înţelege nici în legătură cu noile impozite pentru micile afaceri, care ar putea creşte de cel puţin 3 ori.

Lucian Romaşcanu, purtător de cuvânt PSD: Uită interesul naţional şi îşi văd de un interes îngust, politic. PSD doar a reacţionat, n-am fost niciodată primii care au luat poziţii extreme contra acestei coaliţii. 

Pentru a nu afecta mediul privat, PNL vine cu o altă propunere pentru a strânge bani la buget: desfiinţarea Ministerului Familiei şi reorganizarea Energiei. 

Florin Roman, vicepreşedinte PNL: El poate fi reorganizat sub formă de agenţie sau direcţie în cadrul Ministerului Muncii şi cred că şi Ministerul Energiei cu Ministerul Economiei pot funcţiona sub o singură umbrelă. 

PNL nu e de acord cu creşterea impozitului pe dividende de la 8 la 10%

Iar liberalii nu sunt de acord cu creşterea impozitului pe dividende de la 8 la 10%. 

Florentina Lazăr, reporter Observator: În timp ce premierul Marcel Ciolacu amenință cu demisia dacă PNL nu accepta pachetul de măsuri, liberalii îl acuză de șantaj și spun că nu trebuie luate măsuri care să afecteze mediul privat. Președintele PNL Nicolae Ciucă, prins între ciocan și nicovală, încearcă să detensioneze situația. 

Nicolae Ciucă, preşedinte PNL: Sunt convins ca premierul Marcel Ciolacu aşa cum îl cunosc eu nu cedează la un astfel de moment. 

Scenariul alegerilor anticipate nu este exclus

Analiştii politici nu exclud, însă, scenariul unor alegeri anticipate. 

Cristian Pîrvulescu, analist politic: PNL pierde mai mult. Daca în iunie avem un scor bun al AUR vom avea un scor bun şi la locale, parlamentare şi prezidenţiale şi pentru a rupe spirala s-ar putea face alegeri anticipate. 

Guvernanţii vor să elimine treptat facilităţile fiscale pentru angajaţii din agricultură, construcţii şi IT şi să plafoneze lefurile bugetarilor la 80% din salariul şefilor. Cabinetul Ciolacu primeşte sprijin, însă, de la influentul guvernator BNR Mugur Isărescu. 

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Unii înţeleg că vor chiar rente viagere. Se negociază greu însă, pentru că fiecare are electoratul lui. Stolojan spunea: Negociem până cădem sub masă. 

Măsurile vin în contextul în care cheltuielile statului sunt mai mari decât încasările. Dacă nu ne încadrăm în ţinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB riscăm să pierdem 70 de miliarde, fonduri europene. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri politice » Măsurile care dezbină coaliţia de guvernare. Analiştii nu exclud alegeri anticipate: "PNL pierde mai mult"