Video Mesajul transmis de Klaus Iohannis prin vizita sa în Brazilia. Ce a discutat cu preşedintele Lula da Silva
Preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită oficială în Brazilia, a afirmat, marţi seară, că mesajul central al vizitei sale este dinamizarea relaţiilor dintre cele două ţări. Şeful statului a discutat cu preşedintele Lula da Silva despre situaţia din Ucraina şi poziţia României.
”Mesajul central al vizitei mele este angajamentul României pentru aprofundarea şi dinamizarea relaţiilor cu ţara dumneavoastră, în folosul naţiunilor noastre. Împreună cu Preşedintele Lula da Silva am adoptat Declaraţia Comună privind dezvoltarea relaţiilor bilaterale. Acest document confirmă angajamentul reciproc pentru revitalizarea relaţiilor noastre în anii următori şi oferă, totodată, ghidajul şi imboldul politic necesare extinderii contactelor între cele două ţări, la toate nivelurile şi în toate domeniile de interes reciproc”, a declarat, marţi seară, preşedintele Klaus Iohannis, în Brazilia.
Ce a discutat Iohannis cu preşedintele Braziliei
Aceasta a precizat că a discutat cu preşedintele Lula da Silva ”modalităţi de aprofundare a cooperării existente, dar şi de extindere către noi domenii, precum cercetarea în domeniul agriculturii, digitalizare, schimbări climatice, educaţie şi cultură, în beneficiul ambelor state”.
”Am agreat că este necesară continuarea eforturilor comune pentru încurajarea oamenilor de afaceri din ţările noastre să identifice şi să demareze proiecte comune, precum şi pentru stimularea investiţiilor reciproce. Am reiterat, totodată, angajamentul de a continua cooperarea foarte bună dintre ţările noastre pe subiecte de interes comun la nivel multilateral. În cadrul convorbirilor cu domnul Preşedinte am abordat, evident, şi evoluţiile regionale şi globale complexe”, a mai declarat Iohannis.
Aceasta i-a prezentat preşedintelui brazilian viziunea României cu privire la situaţia de securitate de la graniţa României şi la războiul de agresiune declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.
”Mesajul României, ca stat vecin şi cu cea mai lungă frontieră dintre statele Uniunii Europene şi ale NATO cu Ucraina, este clar, puternic şi trebuie înţeles de partenerii noştri: oricât ar încerca Moscova să îşi justifice acţiunile, Rusia este un stat agresor, care a încălcat prin forţă suveranitatea teritorială a Ucrainei şi a încercat să îi anuleze independenţa, încălcând inclusiv Carta ONU. Ucraina este victima agresiunii ruse. Toate efectele negative ale acestei agresiuni la nivel global sunt consecinţa directă a acţiunii sale, contrară dreptului internaţional”, a mai declarat Iohannis.
România şi Brazilia, "contribuitori importanţi la securitatea alimentară"
Potrivit acestuia, ”comunitatea internaţională are datoria să sprijine Ucraina pentru a respinge agresiunea şi pentru a câştiga acest război de eliberare a ţării”.
”România va continua neabătută să sprijine Ucraina, iar orice sprijin pentru securitatea Ucrainei este, de fapt, sprijin pentru securitatea României şi a cetăţenilor săi. I-am prezentat, de asemenea, domnului Preşedinte şi consecinţele războiului în multiple planuri, de la situaţia refugiaţilor, până la criza energetică sau cea alimentară”, a mai declarat Iohannis.
Potrivit acestuia, ”pe fondul crizei alimentare globale generate de război, România şi Brazilia, producători agricoli şi furnizori de alimente, au devenit contribuitori importanţi la securitatea alimentară”.
”Doresc să asigur Brazilia de sprijinul ţării noastre şi al meu personal pentru avansarea agendei Uniunea Europeană – Brazilia, prin proiecte care să aducă beneficii cetăţenilor brazilieni şi europeni. Susţinem, astfel, finalizarea cât mai curând posibil a acordului comercial dintre Uniunea Europeană şi MERCOSUR. L-am asigurat pe domnul Preşedinte că susţin personal eforturile pentru ca anul acesta să avem un Summit istoric Uniunea Europeană – Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene, cu rezultate importante”, a mai declarat şeful statului.
Aceasta a mai afirmat că s-a discutat despre procesul de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, în urma invitaţiei primite de România şi Brazilia, la 25 ianuarie 2022, de începere a negocierilor pentru aderare.
”Îi adresez mulţumiri Preşedintelui Lula da Silva, pe care l-am invitat să realizeze o vizită în România, pentru discuţiile avute şi îmi exprim convingerea că relaţiile dintre ţările noastre vor deveni tot mai puternice”, a încheiat Iohannis.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰