Antena Meniu Search
x

Video Mihai Chirica se simte "în pericol", după acuzaţiile de crimă organizată: "Lucrurile au degenerat. Îmi slăbeşte încrederea în Justiţie în mod radical"

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a declarat joi, într-un mesaj transmis live pe Facebook, că încrederea în justiţie îi este slăbită "într-un mod radical" de acuzaţiile de crimă organizată ce i s-au adus. Chirica a anunţat că este pregătit să demisioneze dacă se va dovedi că a greşit cu ceva.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 29.04.2021, 15:53

Mihai Chirica în timpul unei declaraţii de presă
Mihai Chirica a comentat acuzaţiile care i-au fost aduse de DIICOT - Facebook Mihai Chirica

Mihai Chirica a declarat că se simte într-un "grav pericol", pe fondul dosarelor penale în care este implicat şi că nu cere sprijin politic, ci doar să se facă justiţie, însă nu în cabinetele de partid.

"Mă simt într-un grav pericol şi sper ca Justiţia să nu se facă în cabinetele de partid. Sper ca celelalte instituţii ale statului să asculte şi să facă să se vadă adevărul. Nu pot suporta acest lucru. Iaşiul are o agendă externă, Iaşiul are un proiect pentru Basarabia. Mă simt într-un mare pericol. Nu cer sprijin politic, nici măcar de la PNL, cu toate că am avertizat că presiunea la Iaşi creşte. Nu ţin să fac justiţie televizată, dar pare puţin anapoda. Rog să se facă justiţie. Dacă am greşit, vreau să plătesc public. Să mi se spună unde am greşit şi atunci voi ieşi cu demisia în public”, a afirmat Mihai Chirica, într-o declaraţie făcută în sediul Primăriei Iaşi.

Primarul ieşean spune că este unul dintre cele mai grele momente din viaţa sa. "După aproape şase ani în calitate de primar am ajuns la o situaţie în care mă simt lipsit de apărare. Ceea ce se întâmplă în ultima perioadă depăşeşte pentru mine nivelul de aşteptare pe care îl am de la un stat ce se doreşte integrat cu adevărat în Uniunea Europeană. Am suportat multe. Au fost şi apostrofări, chiar şi nedreptăţi, dar şi lucruri pe care le-am făcut mai puţin bine, greşit", a declarat primarul Iaşiului.

De ce este acuzat Mihai Chirica

Pe acelaşi subiect

Un număr de 15 persoane, între care primarul Iaşiului, fostul arhitect-şef al oraşului şi patronul unui ziar local, sunt urmărite penal în dosarul privind concesionarea unui teren al Primăriei Iaşi. Edilul Mihai Chirica este acuzat de omisiunea sesizării, anchetatorii având indicii că primarul ar fi avut cunoştinţă despre faptul că un teren situat în zona Sărărie din municipiu face obiectul unor tranzacţii dubioase.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Mihai Chirica spune însă că în şase ani nu a semnat niciun document care să nu fie acoperit de legalitate. "N-am cerut nimănui să semneze, să creeze şi să emită un document legat de orice. În şase ani de administraţie nu am luat nimănui niciun drept. Am cerut un singur lucru: respect pentru cel care te plăteşte. Şi cel care te plăteşte sunteţi voi, ieşenii. Mă aflu într-o situaţie în care nici nu mi-aş fi imaginat. Lucrurile au degenerat. Îmi slăbeşte încrederea în Justiţie în mod radical. Nu am favorizat, nu am încercat să aduc în beneficiul propriu sau al altor persoane lucruri care nu sunt legale. Nu merită ieşenii să se întâmple acest lucru”, a spus primarul Iaşiului.

Mihai Chirica a precizat că speţa în care se află este grea, pentru că vorbeşte despre "o încadrare într-un act de crimă organizată”. "E mai mult decât pot înţelege eu. E ca şi cum s-ar face trafic de arme, de stupefiante, de prostituţie sau alte mari rele ale acestui pământ. Nu merită primarul Iaşiului să se întâmple acest lucru”, a mai declarat Mihai Chirica.

Primarul s-a autosuspendat din PNL Iaşi

Mihai Chirica a anunţat printr-o postare pe Facebook că se autosuspendă din fruntea filialei municipale a PNL, după ce a fost plasat sub control judiciar într-un dosar privind concesiunea unui teren al primăriei. 

Dragi ieșeni, dragi colegi din PNL,

Trăim vremuri tulburi și complicate, umbrite de acuzații și tensiuni, în care suntem obligați să facem un efort să luăm cele mai înțelepte decizii pentru orașul și județul nostru, ca și pentru organizația politică în care lucrăm.

Încă de la începutul anului am constatat o tensionare vizibilă și o deteriorare a scenei politice ieșene. Eu, personal, ca primar și ca lider politic, am devenit ținta unor atacuri politice și de altă natură care nu se mai opresc. În toată această perioadă am fost pus în situații inedite, neașteptate și, mai ales, în contradicție cu principiile mele morale și obiectivele mele politice și administrative. Din păcate, la Iași, partidele politice au încetat să fie vehicule ale competiției de idei, dialogului și negocierii pentru cele mai bune soluții pentru comunitate și au devenit instrumente de luptă și distrugere a persoanelor și instituțiilor.

Pe de altă parte, așa cum am declarat și în luna ianuarie a acestui an, nu vreau ca acuzațiile care îmi sunt aduse să prejudicieze imaginea unui partid care m-a primit în rândurile sale și cu care am făcut echipă pentru continuarea schimbării în bine a Iașului. Nu am renunțat la acest principiu și la această decizie.

Din aceste motive am decis ca începând de astăzi, 28 aprilie 2021, să mă suspend din funcția de președinte interimar al Filialei Iași a PNL. Rămân un om de echipă, voi colabora în continuare cu colegii mei din PNL, dar până când lucrurile nu vor reintra pe un făgaș normal nu voi participa la nicio competiție internă în partid.

Sunt cu conștiința împăcată în fața ieșenilor și a lui Dumnezeu, sunt nevinovat și am convingerea că voi demonstra cât mai repede acest lucru!

Totodată, vreau să vă împărtășesc viziunea mea despre politica din România, atât pe verticală, de la conducerea partidelor spre teritoriu, cât și în interiorul organizațiilor.

Cred că PNL parcurge o perioadă dificilă, într-un efort susținut, dar fără rezultatele dorite, de coabitare și colaborare cu alte partide politice. Nu pot fi decât dezamăgit de modalitatea neproductivă de funcționare a acestei alianțe aflate la guvernare și de faptul că rezultatele acesteia nu sunt conforme cu năzuințele PNL și ale românilor.

În aceste condiții, nu am certitudinea că lucrurile vor reveni la normal odată ce voi renunța la funcțiile de conducere din PNL. Voi munci însă pentru aceasta și voi demonstra tuturor colegilor din partid și, mai ales, tuturor ieșenilor care m-au votat, ca și celor care nu m-au votat că în tot mandatul meu de primar nu am prejudiciat averea orașului, ci, din contra, am îmbogățit-o, câștigând respectul tuturor orașelor, dar și terenul dinspre Miroslava, Fortus, cinematografele, tabăra de la Ciric etc. Nu am luat nimic necuvenit nici pentru mine, nici pentru familia sau apropiații mei.

Am urmărit întotdeauna respectarea legii, chiar și atunci când am avut alte opinii, și am lucrat cu întreaga echipă din Primăria Municipiului Iași astfel încât fiecare angajat să își facă treaba bine și la timp. Mai sunt multe de schimbat în Primărie, mai sunt în continuare angajați cu două fețe și agende personale, mai sunt angajați implicați în acte de corupție, iar în cazul unora am făcut personal plângeri penale. În continuare voi căuta echilibru atât în interiorul Primăriei, cât și în relația cu alte instituții și partide, dar, din păcate, nu depinde numai de mine.

Aș mai preciza că, în speța de ultimă oră care m-a pus într-o situație dificilă, acordul de asociere dintre Primărie și o societate comercială datează din 2005, iar în toată această perioadă a fost verificat de către juriștii municipalității și nu numai. Când am sesizat nereguli, am contribuit în mod direct la demonstrarea încălcării flagrante a gestionării derulării acelui acord și am delegat misiunea denunțării acestor nereguli celor care, prin fișa postului, au această obligație și care, iată, nu s-au achitat de ea.

Timpul va demonstra că nicio acuzație de natură penală lansată împotriva mea nu este adevărată și că mi-am respectat jurământul față de ieșeni și oraș. Până atunci, mă voi concentra pe activitatea administrativă, pentru a realiza proiectele pe care le-am propus ieșenilor, împreună cu colegii din PNL și cu toți cei care doresc binele acestui oraș!”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Veţi mai comanda de pe Shein şi Temu dacă vor creşte taxele?
Observator » Stiri politice » Mihai Chirica se simte "în pericol", după acuzaţiile de crimă organizată: "Lucrurile au degenerat. Îmi slăbeşte încrederea în Justiţie în mod radical"