Antena Meniu Search
x

Scandal pe Legile Justiţiei. Ministrul Tudorel Toader vrea să trimită magistraţii la psiholog

Tudorel Toader a prezentat pachetul de modificări ale legilor în Parlament. Şefii Parchetelor îl acuză că nu le-a cerut părerea şi că vrea să îi controleze.

Vezi și

E cutremur în Justiţie după ce Tudorel Toader a prezentat pachetul de modificări ale legilor în Parlament. Şefii Parchetelor îl acuză că nu le-a cerut părerea şi că vrea să îi controleze. A fost un schimb dur de replici şi la şedinţa Consiliului Suprem al Magistraturii, de unde ministrul Toader a plecat nervos.

Se confirmă încă o dată nevoia unui studiu de impact pentru fiecare modificare legislativă,  a afirmat Augustin Lazăr, procurorul general al României.

La un proiect de lege, impactul, studiul de impact se face în faza de adoptare a legii şi nu în faza de punere în executare a legii, a declarat, la rândul său, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Au fost primele săgeţi ale şefilor din Justiţie după ce PROIECTUL a ajuns în Parlament. Prima care a sărit la atac a fost chiar şefa Instanţei supreme, care l-a acuzat pe Tudorel Toader că se grăbeşte. Şi cere Parlamentului să retrimită legile la Minister. 

"Solicit preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului şi comisiei speciale să permită finalizarea procedurii legale pe care şi-a asumat-o ca iniţiator Ministerul Justiţiei şi să retrimită acestuia proiectul.", este mesajul transmis de Cristina Tarcea, şefa Instanţei Supreme.

Spriritele s-au încins în şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii. Ministrul Justiţiei i-a ironizat pe magistraţi pe motiv că nu-l ascultă. Şi le-a reproşat că au desfiinţat legile printr-un aviz negativ. 

Rolul preşedintelui în procesul de numire a şefilor din Parchete adânceşte şi mai mult războiul. 

Iar Tudorel Toader mai vrea ca, pentru prima oară, magistraţii să fie testaţi psihologic. 

Ar urma să fie consultaţi o dată la cinci ani şi nu numai la admitere, aşa cum prevede legea actuală. Iar "buna reputaţie" să fie o condiţie obligatorie pentru procurori şi judecători. Nu se ştie însă şi cum va fi verificată.

Ministrul Justiţiei vrea să scoată şi Inspecţia Judiciară de sub tutela CSM şi să o transforme într-o instituţie autonomă. 

Deocamdată, Legile Justiţiei rămân în Parlament. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » Scandal pe Legile Justiţiei. Ministrul Tudorel Toader vrea să trimită magistraţii la psiholog