Ministrul Toader, despre noile modificări la legile Justiţiei: Sunt necesare, nu am mers la Comisia de la Veneţia pentru negocieri sau aprobări
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a făcut câteva precizări, după ce Guvernul a adoptat OUG pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul Justiţiei.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a făcut câteva precizări, după ce Guvernul a adoptat OUG pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul Justiţiei.
Ministrul a precizat că nu a mers la Comisia de la Veneţia pentru a cere voie sau pentru a negocia aceste noi modificări.
"Eu nu am mers la Comisia de la Veneţia pentru a negocia, cum am auzit în spaţiul public, soluţiile din OUG. Nu am mers nici pentru a solicita şi a lua aprobare pentru aceste soluţii, nici pe cont propriu fără o prealabilă dezbatere cu decidenţii din ţară", a precizat ministrul.
Ministrul Justiţiei precizează că modificările au fost necesare pentru punerea în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia.
"Noi considerăm, şi eu ca ministru al Justiţiei consider, ca modificarile aduse legilor Justiţiei se vor dovedi benefice pentru cetăţeni, pentru suplimentarea garanţiilor drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Suntem în momentul în care se încheie o perioadă de dezbateri pe cele trei legi ale Justiţiei. A fost publicată şi cea de-a treia, care urmează să intre în vigoare mâine. Pentru corelarea unora dintre prevederi, pentru preluarea unora dintre recomandările Comisiei de la Veneţia, pentru preluarea unora dintre solicitările CSM, pentru alte necesare corelări, Guvernul a adoptat prezenta OUG", a declarat Toader
Toader a menţionat că printre modificările importante se regăsesc schimbări în ceea ce priveşte vechimea necesară în magistratură pentru cei care vor dobândi funcţia de procuror general, prim-adjunct şi adjunct, funcţiile de conducere de la DNA şi DIICOT.
De asemenea, ministrul precizează că pentru o transparenţă totală, interviurile pentru ocuparea acestor posturi vor fi tranmise public, în direct şi apoi arhivate pentru a putea fi urmărite de toată lumea.
"Vechimea minimă acum este de 8 ani şi va fi de 15 ani. La MJ, când se fac acele interviuri, ne recomandă Comisia de la Veneţia să dăm dovadă de mai multă transparenţă. Am preluat modelul CSM şi pe viitor respectivele interviuri vor fi transmise în direct, vor fi arhivate, vor putea fi văzute de oricine este interesant",a subliniat Toader.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰