Antena Meniu Search
x

Video Petre Daea rămâne ministrul Agriculturii. Moțiunea simplă împotriva sa, respinsă de Camera Deputaților

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, rămâne în funcţie! Camera Deputaţilor a respins moţiunea simplă depusă împotriva sa de USR şi Forţa Dreptei. Daea este acuzat de opoziţie că distruge cu bună ştiinţă agricultura românească, iar scandalul cerealelor din Ucraina, pe care nu l-a putut gestiona, i-a dus pe fermieri în sapă de lemn.

de Redactia Observator

la 19.04.2023, 13:34

Vezi și

"Petre Daea, un comunist colhoznic protejat de Ciolacu, Ciucă și Kelemen", afirma deputatul USR Bogdan Rodeanu. El spune că PNL, PSD și UDMR l-au apărat marți pe Daea ca pe "o moștenire de preț a regimului comunist".

Pe lângă sprijinul parlamentarilor din PSD, PNL  a anunțat că va vota împotriva moţiunii simple depuse împotriva ministrului Agriculturii, Petre Daea, a anunţat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, liderul deputaţilor liberali, Gabriel Andronache.

"Ca să fie foarte clar şi foarte ferm punctul de vedere al Partidului Naţional Liberal, grupul parlamentar PNL va vota împotriva moţiunii simple depusă de grupul USR şi neafiliaţi", a spus Andronache, la dezbaterea din plenul Camerei asupra moţiunii simple.

Deputatul PNL Emil Dumitru a afirmat că iniţiatorii moţiunii au intrat într-un "joc politicianist" şi acţionează în Parlament "cu gândul la voturi şi nu la binele agriculturii româneşti". "Suntem aici pentru a discuta moţiunea simplă depusă de opoziţie împotriva domnului ministru Daea, însă nu aceasta trebuie să fie subiectul real al întâlnirii de astăzi, ci starea agriculturii româneşti - un domeniu strategic ce ţine de siguranţa naţională a României. De aceea, înainte de a critica activitatea ministrului Agriculturii, mi se pare mult mai important să venim cu soluţii reale pentru agricultori. (...) Din păcate, dragi colegi de la USR şi de la neafiliaţi, aţi intrat în jocul acesta politicianist şi aţi preferat să acţionaţi în Parlament cu gândul la voturi şi nu la binele agriculturii româneşti", a spus acesta.

Pe acelaşi subiect

Petre Daea, susținut și de UDMR

"UDMR va vota împotriva moţiunii. (...) Planul Naţional Strategic a fost aprobat de Comisia Europeană în decembrie 2022, dar nu mai târziu decât al altor state membre şi nu cu mai multe observaţii şi amendamente. Comitetul de monitorizare a fost constituit, aşadar iniţiatorii susţin un neadevăr. Autorii moţiunii abordează şi problema pierderilor suferite de fermieri cauzate de secetă. Este foarte posibil ca formulele de calcul să nu fie perfecte şi sumele îndestulătoare, dar soluţia în realitate constă în crearea unor instrumente de asigurare şi sprijin mutual al agricultorilor, lucru pe care UDMR îl susţine de mai mulţi ani", a declarat deputatul UDMR Magyar Lorand-Balint la dezbaterea moţiunii simple, în plenul Camerei Deputaţilor.

El a arătat că situaţia legată de invadarea pieţei interne cu cereale din Ucraina este una într-adevăr preocupantă şi există în statele vecine exemple de interdicţie a importului al acestor produse. "Realist vorbind, rezolvarea necesită o abordare complexă, nu ţine exclusiv de resortul ministrului Agriculturii, iar UDMR va susţine orice tip de măsuri care vor conduce la protejarea producătorilor interni, inclusiv interdicţia importului", a afirmat Magyar Lorand.

"Cât despre despăgubirile acordate de Comisia Europeană, este evident că 10 milioane de euro este o sumă insuficientă, dar niciun stat afectat nu este satisfăcut de oferta Uniunii. În cadrul noii rude de ajutoare sperăm să obţinem un grad mai bun de recuperare a pierderilor. În privinţa gripei aviare şi a pestei porcine africane se impune precizarea că rolul major de competenţă în reglementare aparţine Uniunii Europene, iar responsabilitatea implementării revine ANSVSA", a adăugat parlamentarul, care a punctat faptul că UDMR a depus un proiect de lege privind creşterea porcinelor şi combaterea pestei porcine africane.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri politice » Petre Daea rămâne ministrul Agriculturii. Moțiunea simplă împotriva sa, respinsă de Camera Deputaților