Antena Meniu Search
x

Video Petre Daea, discurs de 50 de minute despre criza cerealelor: şi-a notat pe carneţel cu ce să se laude şi i-a găsit printre vinovaţi pe fermierii români

Creşte tensiunea - a mai trecut o zi şi România nu a luat nicio decizie în scandalul cereralelor. PSD a cerut astăzi guvernului Ciucă să suspende importurile din Ucraina şi să respecte, astfel, solicitarea fermierilor, care se plâng de pagube de miliarde de euro. Ministrul Agriculturii a fost audiat în Parlament, după ce opoziţia i-a cerut demisia printr-o moţiune de cenzură.  

de Redactia Observator

la 18.04.2023, 19:24

Vezi și

Statele vecine iau măsuri drastice în criza cerealelor din Ucraina, România încă e la stadiul de propuneri. Partidul Social Democrat vrea acum să ceară suspendarea temporară a importurilor de produse agroalimentare din Ucraina. Între timp, opozia cere demisia ministrului Daea. Acesta a fost chemat în faţa parlamentarilor ca să dea explicaţii pentru situaţia dezastroasă a fermierilor. 

Daniel Codruţ Blaga, deputat USR: "Ştiţi de ce s-au scumpit toate în România? Răspuns: Daea!"

Într-un discurs de aproape o oră, Daea a găsit ocazia să înşire realizările din cele 10 luni ale mandatului - le-a citit dintr-un carneţel, în faţa parlamentarilor. 

Petre Daea, ministrul Agriculturii: "Acesta e jurnalul. Este practic un răspuns al moţiunii conştiinţei mele."

Pe acelaşi subiect

Ministrul nu a pierdut rândurile nici când 10 parlamentari de la AUR au urcat în spatele lui cu bannere prin care cereau oprirea importurilor din Ucraina. 

Ministrul i-a găsit printre vinovaţi pe fermierii români

Petre Daea, ministrul Agriculturii: "Agenţii români s-au văzut interesaţi de această oportunitate şi s-au îndreptat spre ofertă. Acestea coroborate şi cu o rezistenţă din partea fermierilor."

Moţiunea simplă va fi votată mâine. Între timp, PSD a propus suspendarea temporară a importurilor de produse agroalimentare din Ucraina, dar fără blocarea tranzitului, aşa cum a făcut Polonia. 

Măsura ar veni la câteva luni după ce fermierii au cerut măsuri urgente. Cu două săptămâni în urmă, mii de agricultori au protestat cu tractoarele în stradă, nemulțumiți că România a primit doar 10 milioane de euro sprijin de la Comisia Europeană. Cea mai mică valoare acordată în estul Europei. 

Cosmin Iancu, fermier: "Suntem aşa-zise victime colaterale ale conflictului. România va rămâne cu peste 1.5 milioane de tone de cereale nevândute, cereale care vor atârna foarte greu în valorificarea recoltei următoare."

Cosmin cultivă pe un teren de 1.100 de hectare din Ilfov grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui. Doar în ultimul an spune că a avut pierderi de 300 de mii de euro din cauza cereralelor ucrainene. Adică - profitul pe 3, poate chiar 4 ani de muncă. 

Pierderi mari pentru fermierii români

Cosmin Iancu, fermier: "Fermierii au înregistrat pagube de 100-150 sau poate chiar 200 de euro/tonă. Această sumă de 10 milioane dacă o împărţim la nivelul stocurilor care au existat la un moment dat, vom observa că ea nu depăşeşte 1-2 poate maxim 3 euro pe tonă. Această sumă este un praf de stele. Consider că s-a întârziat foarte mult cu luarea anumitor măsuri."

Situaţia critică este confirmată de cifre. La sfârşitul anului trecut, tona de grâu costa 370 de euro, iar acum a ajuns la 240 de euro. Măsuri urgente au cerut şi europarlamentarii români, în plenul Parlamentului European.

Victor Negrescu, europarlamentar: "Fermierii din România se luptă pentru supraviețuire. România a fost discriminată la alocarea fondurilor pentru sprijinirea fermierilor, speculanții profită de grânele ieftine și de fermierii afectați de război, prețurile la alimente au crescut exponențial, iar produsele agricole ucrainene nici măcar nu ajung unde trebuie."

Mâine, Petre Daea se va întâlni cu ministrul Agriculturii din Ucraina. Printr-o scrisoare, Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România îi cere restricționarea imediată a importurilor de mărfuri agricole de proveniență ucraineană.

În ultimele zile, Ungaria, Slovacia şi Polonia au interzis pe rând importurile de cereale și produse oleaginoase din Ucraina. O măsură similară ia în calcul şi Bulgaria. Polonia însă a mers şi mai departe şi a blocat inclusiv trazitul produselor agroalimentare. 

Astăzi, la granița dinspre Ucraina, coada de camioane încărcate cu cereale s-a întins pe câţiva kilometri. Ministrul Agriculturii de la Kiev face însă presiuni ca măcar tranzitul grânelor să fie permis. De cealaltă parte, ministrul ceh al Agiculturii a anunţat că guvernul de la Praga nu va suspenda importul de grâu sau alte produse cerealiere din Ucraina. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri politice » Petre Daea, discurs de 50 de minute despre criza cerealelor: şi-a notat pe carneţel cu ce să se laude şi i-a găsit printre vinovaţi pe fermierii români