Antena Meniu Search
x

Ne ştie toată lumea! Presa străină despre scandalul politic din România: "Partidul de guvernământ încearcă să-şi demită propriul guvern"

Furtuna politică de la Bucureşti stârnită de retragerea sprijinului politic acordat de PSD guvernului Grindeanu face înconjurul planetei. Numele lui Liviu Dragnea apar în presa din mai toate ţările, în ziare mai mult sau mai puţin titrate.

Furtuna politică de la Bucureşti stârnită de retragerea sprijinului politic acordat de PSD guvernului Grindeanu face înconjurul planetei. Numele lui Liviu Dragnea apar în presa din mai toate ţările, în ziare mai mult sau mai puţin titrate.

"Partidul de guvernământ încearcă să-şi demită propriul guvern", spune Al Jazeera, pe pagina electronică de limbă engleză a postului arab. "Viitorul politic e nesigur după ce Partidul Social Democrat, de guvernământ, a retras sprijinul Premierului Sorin Grindeanu".

"Partidul de guvernământ din România retrage sprijinul cabinetului său, Premierul refuză să plece", spune Reuters. Citând analişti români, agenţia internaţională scrie că "pentru social democraţi nu e niciun câştig şi că partidul va avea o uriaşă pierdere de imagine sau din ce a mai rămas din ea".

GALERIE FOTO: Presa străină despre scandalul politic din România

"În cazul în care Grindeanu va demisiona, va arunca mingea în curtea Preşedintelui Iohannis, care ar putea numi un tehnocrat", a declarat, pentru Reuters, Sorin Mişcoiu.

"România a avut economia cu cea mai rapidă creştere din UE în primul trimestru, de 5,7%, şi cu un buget care a avut un mic surplus la finalul lui aprilie. Moştenirea Guvernului Grindeanu include însă şi o încercare eşuată de la începutul anului de a decriminaliza câteva infracţiuni de corupţie, o mişcare dejucată de cele mai mari proteste din România de la căderea regimului comunist, în 1989", concluzionează Reuters.

Washington Post spune că decizia PSD a aruncat ţara în criză politică. "Grindeanu a fost sfidător spunând, ulterior: Nu voi demisiona", mai scrie Washington Post.

Şi Bloomberg anunţă că "Premierul român va demisiona odată ce Preşedintele va fi de acord cu înlocuirea lui".

"Grindeanu supervizează una dintre economiile cu cea mai mare rată de creştere din Uniunea Europeană şi a reuşit să depăşească momentul celor mai mari proteste de la căderea comunismului, provocate în ianuarie de propunerea de a uşura pedepsele oficialilor corupţi. În timp ce Dragnea a vrut să ajungă Prim Ministru, când partidul său a revenit la putere la finalul anului trecut, el nu are dreptul să ocupe această poziţiedin cauza condamnării. Grindeanu a fost a doua sa alegere pentru postul de premier, după ce Iohannis, rivalul lui politic, a respins-o pe prima", mai spune Bloomberg.

"Partidul de guvernământ din România retrage sprijinul premierului. Un nou cabinet e foarte probabil", anunţă şi Euronews.

"Aşa ceva nu vezi în fiecare zi: Partidul Social Democrat din România, de guvernare, vrea să scape de Premierul Grindeanu", scriu şi germanii de la Deutsche Welle.

"Este criză politică în România", anunţă şi Die Welt.

"Patru săptămâni au demonstrat românii împotriva planului de a mai relaxa legile privind corupţia, iar atunci Premierul Grindeanu a retras atunci controversata ordonanţă. Acum, partidul s-a întors împotriva lui", comentează Der Spiegel.

În Italia, pagina de ştiri a televiziunii Rai titrează: "Criză de guvern în România, Premierul Grindeanu nu mai are majoritate".

În Spania, cotidianul ABC notează că "decizia de retragere a sprijinului pentru Grindeanu, aprobată unanim de membrii partidului de guvernământ, a culminat celor cinci zile de presiuni de a demisiona, cărora şeful guvernului a rezistat".

În Franţa, ziarul LeParisien spune că "Premierul României refuză să demisioneze". Iar Le Figaro, citând analişti politici, menţionează că "răcirea recentă a relaţiei dintre domnul Dragnea şi fostul lui protejat poate fi legată de refuzul acestuia de a aduce amendamentele la Codul Penal, pe care i le-a cerut liderul PSD".

Scandalul din România e dezbătut chiar şi în presa din Camerun.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri politice » Ne ştie toată lumea! Presa străină despre scandalul politic din România: "Partidul de guvernământ încearcă să-şi demită propriul guvern"